posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Novo istraživanje o apneji  (Read 1878 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Novo istraživanje o apneji
« on: 10-01-2012, 13:20:18 »

Da li ste ikada bili toliko pospani da ste zaspali na poslu? Ako jeste, možda imate poremećaj spavanja. Najnovija studija o poremećaju spavanja bila je usmerena na radnike koji rade po smenama – posebno na policajce u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Mnogim ljudima je teško da imaju kvalitetan noćni san. To zavisi od mnogih stvari, a medju njima su neredovni radni raspored ili manjak spavanja izazvan respiratornim poremećajem nazvanim apneja. Doktor Dejvid Gros je iz Nacionalne bolnice za rehabilitaciju u Vašingtonu.

„Apneja znači da su gornji disajni putevi zatvoreni noću. Zato se kod osobe, koja danju normalnio diše, kada ode na spavanje, mišići potpuno opuste i zatvore ih. To može da se dogadja neprestano, 60 do 100 puta na sat.“

Studije su pokazale da apneja predstavlja faktor rizika za dobijanje moždanog udara i srčanog napada. Doktor Majkl Tveri kaže da kada god nemamo dovoljno vazduha za disanje, naše srce radi brže. I baš kao automobilski motor koji radi produženi period vremena, srce počinje da slabi.

„Naše srce postaje premoreno i počinjemo da budemo osetljiviji na srčani napad.“

Najnovija studija bavila se policajcima u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Šanta Radžaratnam sa Monaš univerziteta u Australiji i doktor Čarls Zajsler iz Brigam bolnice u Bostonu su autori studije. Policajci rade po smenama, imaju neregularne radne sate, dugo sede u patrolnim kolima, često jedu lošu hranu i, prema nalazima istraživača, veoma često pate od nedostatka spavanja.

„Kod 40 odsto policajaca u Severnoj Americi ustanovljen je poremećaj spavanja. Najčešći od njih koji smo pronašli bila je opstruktivna apneja.“

„Policajci kod kojih su se pojavili ustaljeni simptomi najmanje jedne vrste poremećaja bili su u povećanom riziku da im bude uspostavljena dijagnoza depresije, anksioznosti, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i brojnih drugih zdravstvenih problema.“

Policajci iz države Masačusets koji su učestvovali u studiji imali su manje šanse od drugih da dobiju apneju i prekomernu težinu, još jedan faktor za taj poremećaj. Zašto postoji razlika? Policajci iz Masačusetsa su ohrabreni da koriste teretanu i plaćeno im je odredjeno vreme za vežbanje. Istraživači navode da bi to moglo da predstavlja model i za druge policijske agencije. Oni ističu da bi redovne kontrole zbog apneje mogle da ih ohrabre da zatraže tertmane i pomognu im da poboljšaju svoje opšte zdravstveno stanje.


http://www.voanews.com/serbian/news/Sleep-disorder-impact-01-01-136505833.html


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana