posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Pola Srbije pati od hipertenzije  (Read 1080 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Pola Srbije pati od hipertenzije
« on: 27-02-2013, 20:14:09 »

 Izvor: politika.rs, O. Popović      
Stres, gojaznost i energetska pića odgovorni što se hipertenzija javlja među mlađima.

U Srbiji 46,8 odsto odraslih osoba boluje od povišenog krvnog pritiska, a u Centru za hipertenziju Kliničkog centra Srbije lekarima se u sve većem broju obraćaju osobe u ranim četrdesetim i pedesetim godinama.

 – Visok krvni pritisak odavno nije bolest starih ljudi, već hipertenzija ugrožava sve više mlade ljude i sredovečne osobe. Sve češće utvrđujemo takozvanu esencijalnu hipertenziju, kod koje su za nastanak ključni faktori bili stres, nepravilna ishrana i gojaznost. Prošle godine u Centru smo imali čak 10.000 pregleda i ovaj broj govori o tome da je hipertenzija masovna bolest, i da je Srbiji potrebno još ovakvih centara, gde će na jednom mestu u najkraćem roku uz konsultaciju devet specijalista raznih oblasti biti postavljena dijagnoza i data preporuka o efikasnom lečenju – kaže za„Politiku” načelnica ovog Centra, profesor dr Vesna Stojanov, internista-kardiolog.

nastavak -> http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2013&mm=02&nav_id=690682


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana