posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Psorijaza: Jos bez bioloske terapije  (Read 946 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Psorijaza: Jos bez bioloske terapije
« on: 08-12-2013, 01:10:05 »

Izvor: novosti.rs, B. Laćarak


Oboleli od psorijaze još ne mogu da računaju na biološku terapiju. U Klinici za dermatovenerologiju VMA u toku je kliničko ispitivanje efikasnosti i bezbednosti novog biološkog leka.


Iako se u svetu za lečenje psorijaze već nekoliko godina, pored standardnih procedura, primenjuju i biološki lekovi, u našoj zemlji lekarima je izbor terapija znatno ograničen. Na raspolaganju su preparati koji se lokalno mažu na kožu, sistemska terapija koju pacijenti moraju da doplate, i fototerapija, ali samo u centrima koji su opremljeni ovim aparatima. Uprkos činjenici da su neki od bioloških lekova već registrovani u Srbiji, u efikasnost medicine 21. veka uverili su se samo malobrojni od 140.000 obolelih od psorijaze, koji su učestvovali u nekim od kliničkih studija koje su se radile u našoj zemlji.

 Jedna takva studija je u toku u Klinici za dermatovenerologiju Vojnomedicinske akademije u Beogradu. U ispitivanju efikasnosti i bezbednosti novog biološkog leka za lečenje psorijaze učestvuju 24 pacijenta sa najtežim oblikom ovog oboljenja. Oni svakog dana piju jednu tabletu, što je novina u tretmanu psorijaze biološkim lekovima, jer su se svi dosadašnji biosimilari davali kao injekcije. Stručnjaci su zadovoljni kako terapija deluje na obolele, a pacijentima je važno što konačno postoje lekovi koji mogu da izbrišu tragove bolesti.


nastavak -> http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2013&mm=12&nav_id=785606


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana