posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Rana dijagnoza spasava zivot  (Read 2121 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Rana dijagnoza spasava zivot
« on: 08-09-2014, 21:06:55 »


Z. O. Joksović
Pojava bola u leđima ili stomaku, kao i nalaz pulsirajuće mase u trbuhu mogu da pobude sumnju na postojanje aneurizme. Pušenje, hipertenzija, gojaznost, povišen nivo masnoća u krvi i stres, glavni su faktori rizika


Svaka nedovoljno poznata a ozbiljna bolest izaziva strah i strepnju. Pogotovo, ako dovodi do ozbiljnih komplikacija kao što je u slučaju aneurizme, za čije je uspešno zbrinjavanje na raspolaganju veoma malo vremena. Bilo da je aneurizma u mozgu, aneurizma grudne ili trbušne aorte, kao i aneurizma drugih arterija, ukoliko se na vreme ne otkrije i leči, može da izmakne kontroli i dovede do tragičnog ishoda.


Šta je aneurizma, koliko je opasna i koja je od navedenih najučestalija, objašnjava vaskularni hirurg profesor dr Slobodan Cvetković, načelnik Odeljenja intenzivne nege Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.
- Aneurizma je lokalizovano, trajno proširenje krvnog suda, koje njegov prečnik najmanje dvostruko povećava i predstavlja jedno od najtežih oboljenja na krvnim sudovima. Najčešće se javlja upravo na trbušnoj aorti, najvećem krvnom sudu u trbuhu čoveka. Inače, aneurizmatska bolest krvnih sudova sve je učestalija jer se prosečan životni vek u visoko i srednje razvijenim zemljama produžava, a to doprinosi nastanku degenerativnih procesa koji, pre svega, u starosti dolaze do izražaja. S druge strane, stanovništvo je više nego ikada ranije izloženo dejstvu različitih faktora rizika koji doprinose nastanku i razvoju proširenja abdominalne aorte. Pušenje, hipertenzija, gojaznost, povišen nivo masnoća u krvi kao i stres, glavni su faktori rizika. Zabrinjavajuće je da se ova bolest više ne javlja samo kod starijih od 65 - 70 godina, kao što je bilo ranije, već se granica pomera prema mlađoj populaciji ispod pedesete, pa čak i četrdesete godine. Nije redak slučaj da za pacijente imamo i tridesetogodišnjake. Zanimljivo je da su žene ranije čak četiri do šest puta ređe bolovale od aneurizme, a sada i one sve češće oboljevaju, a pravi razlog za to nije poznat.
nastavak -> http://novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:509113-Rana-dijagnoza-spasava-zivot[/size][/font]

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana