posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Salmonela u vocu i povrcu  (Read 1868 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Salmonela u vocu i povrcu
« on: 27-08-2006, 15:18:51 »

Воће и поврће, установили су амерички стручњаци, не мора увек бити здраво за јело. Може бити заражено бактеријама салмонеле и ешерихије коли, и тада постаје опасно, баш као и месо.

Прецизније, воће и поврће с тим бактеријама може да изазове више штете код људи од, на пример, недовољно печеног пилећег меса или јаја заражених тим истим бактеријама. За извођење овог медицинског закључка најзаслужнији су, веровали или не, амерички адвокати.

 Они су били ангажовани од неких организација за заштиту америчких потрошача па су за те сврхе затражили вештачење експерата које је недвосмислено потврдило да се у воћу и поврћу, због коришћења стајског ђубрива, такође, може пронаћи салмонела и ешерихија коли, које, као што је познато, изазивају озбиљне здравствене проблеме.

Упркос томе што је инфекција салмонелом најчешћа после конзумирања зараженог пилећег меса или јаја, у последњих неколико година примећено је да се лекарима јавља све већи број особа заражених поменутим бактеријама из воћа и поврћа.

То је био разлог да америчко удружење за заштиту потрошача позове владу своје земље на оштрије стандарде кад је реч о сигурности хране.

Читава ова бука и прашина подигла се због 31 особе заражене салмонелом и ешерихијом коли путем воћа и поврћа за годину дана. У тој истој години, због неисправног пилећег меса и јаја настрадало је 29 држављана САД. Сваки коментар је, схватате, непотребан.


Д. П.
[објављено: 13.08.2006.]
<a href="http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=3782" rel="nofollow">Izvor[/url]


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana