posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Sprecite ispadanje zuba  (Read 1863 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Sprecite ispadanje zuba
« on: 27-08-2006, 15:10:26 »

Једна студија немачких научника наводи на закључак да особе које једу грејпфрут имају мање проблема са болесним деснима од оних који не воле ово воће. Показало се наиме да особе које пате због болести десни имају мање изгледе да ће им они крварити ако сваког дана поједу два грејпфрута. Један грејп садржи у просеку око 92,5 милиграма витамина Це.

Стручњаци верују да код људи који пате од болести десни до побољшања долази управо због последица повишења нивоа витамина Це у крви која доводи до бржег исцељивања рана и смањења оштећења која ћелијама наносе молекули слободних радикала.

Овим истраживањем доказано је да конзумација грејпфрута позитивно утиче на стање десни и код пушача и код непушача. А сва ранија истраживања су показала да пушење повећава ризик за појаву болести десни. Ова болест је најчешћи узрок губитка зуба код одраслих особа.

Стручњаци дају још један важан савет. Избегавајте прање зуба после конзумације грејпфрута, јер због киселости агрума може доћи до слабљења зубне глеђи која тако постаје подложнија оштећењима.


Д. П.
[објављено: 30.07.2006.]
<a href="http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=2656" rel="nofollow">Izvor<a/>


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana