posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Sto pre razbiti tromb!  (Read 1963 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Sto pre razbiti tromb!
« on: 09-11-2014, 20:10:58 »

B. LAĆARAK

Trombolitičkom terapijom mogu da se umanje posledice moždanog udara. Lek za razlaganje krvnog ugruška u prvih sat i po za 70 odsto smanjuje komplikacije

AKO se sa lečenjem moždanog udara počne u prvih četiri i po sata od pojave tegoba, šanse za pacijenta su mnogo veće, a rizik da zbog kratkotrajne neishranjenosti mozga kiseonikom ostanu neki neurološki deficiti, značajno manje. Da bi trombolitička terapija koja razgrađuje ugrušak mogla da se primeni, pacijent mora na vreme da prepozna simptome koji ukazuju na šlog i da bez odlaganja pozove hitnu pomoć.


Bolest nastupa naglo, obično zahvata jednu polovinu tela, ruku i nogu, bilo da se oseti slabost, potpuna oduzetost ili poremećaj senzibiliteta, najčešće u kombinaciji sa slabošću mimične muskulature lica. Nekada se javlja izolovan poremećaj govora, od blage artikulacione smetnje do potpune nemogućnosti govora, jaka vrtoglavica, poremećaj koordinacije, nemogućnost pravilnog hoda, uz mučninu i povraćanje. Simptom može da bude i poremećaj vida na jednom ili oba oka. Kod krvarećih moždanih udara obično se javlja jaka, intenzivna glavobolja često udružena sa poremećajem stanja svesti.


nastavak -> http://novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:518479-Sto-pre-razbiti-tromb


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana