posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Testiranje vakcine protiv raka materice u Srbiji!  (Read 3881 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
Testiranje vakcine protiv raka materice u Srbiji!
« on: 11-05-2006, 10:19:40 »

Dve pacijentkinje iz Srbije našle su se među svega nekoliko žena iz sveta na kojima je početkom maja po prvi put isprobana nova vakcina protiv raka grlića materice.

Vakcina „lovaksin C“ predstavlja veliku novinu u oblasti medicine, jer u sebi sadrži modifikovane žive bakterije koje po ulasku u organizam provociraju imuni sistem čoveka terajući ga da proizvede ćelije koje uništavaju rak.

U toku nedelje eksperimentalnom tretmanu biće podvrgnuta još jedna pacijentkinja sa Instituta za onkologiju i radiologiju u Beogradu, a u narednih nekoliko nedelja još dve. Vakcina će u narednih šest meseci biti isprobana na ukupno dvadeset pacijentkinja iz Srbije, Izraela i Meksika.

Vakcina je otkrivena pre deset godina u Americi i u međuvremenu je veoma uspešno testirana na životinjama.

- Vakcina je ubrizgavana miševima u koje su prethodno posađene ćelije raka i kod svih njih je došlo do jake reakcije na lek. Kod skoro polovine životinja rak se potpuno izgubio, dok je kod druge polovine došlo do znatnog smanjenja tumora - kaže za „Blic“ doktor Džon Rotman, direktor kliničkih ispitivanja i potpredsednik „Advaknono3“, američke firme koja je proizvela vakcinu.

Kako će vakcina delovati na ljude - pitanje je na koje se američki i naši stručnjaci ne usuđuju da daju odgovor.

- Imamo velika očekivanja. Ono što sigurno znamo jeste da je vakcina bezbedna. Kod dve pacijentkinje iz Beograda koje su primile prve doze jedini negativni efekti bili su povećanje temperature, koja je skidana običnim „paracetamolom“ - objašnjava doktor Rotman.

Vakcinu je osmislila doktorka Ivon Paterson sa Univerziteta u Pensilvaniji koja je primetila da ljudski imuni sistem stvara jak odbrambeni štit kada je suočen sa bakterijom listerijom monositogenes, zbog čega je došla na ideju da to iskoristi za borbu protiv raka.

- Tu bakteriju čovek svaki dan unosi u svoj organizam kroz hranu i ona u malim količinama nije štetna. Opasna je kada se nađe u pokvarenim namirnicama, recimo u siru, i tada organizam počinje aktivnu borbu. Izmenom na antigenu uspeli smo da prevarimo organizam tako da on istovremeno ubija i bakteriju i ćelije raka - kaže doktor Rotman.

Ukoliko se u kliničkim ispitivanjima u Srbiji i svetu pokaže da vakcina nije štetna i da ne izaziva ozbiljne štetne posledice, krenulo bi se u novu fazu kliničkih istraživanja. Do sada je samo na početna laboratorijska istraživanja utrošeno preko deset miliona dolara. Ukoliko sve bude išlo kako treba, vakcina će se u redovnoj upotrebi naći tek za četiri godine.

Milorad Ivanović
blic


Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
Odg: Testiranje vakcine protiv raka materice u Srbiji!
« Reply #1 on: 02-07-2007, 15:25:56 »
Vakcina protiv raka grlića materice
 Izvor: B92 
Beograd -- Vakcina marke gardasil, protiv raka grlića materice, stigla je u Srbiju i nalazi se u Agenciji za lekove.

 
Portparol Agencije za lekove i medicinska pomagala Aleksandar Tucović kaže da je gardasil dobio dozvolu za prodaju vakcine protiv raka grlića materice (cerviksa) još u oktobru 2006, ali da je prema evropskim procedurama sada na prvoj proveri. U međuvremenu, u Australiji je odobrena i nova vakcina protiv tog oblika raka konkurentskog proizvođača.

"Očekujemo da se vakcina pojavi na tršitu za mesec ili nešto više dana", kaže Tucović.

Gardasil je prva vakcina koju je američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila kao prevenciju protiv humanog papiloma virusa, naročito njegovih kancerogenih oblika tipa 16 i 18, koji izaziva rak grlića materice. Vakcina je namenjena mladim ženama između 9 i 26 godine, koje nemaju taj virus.

Kompanija koja je proizvela vakcinu, Merk end ko, zatražila je od Agencije za hranu i lekove da u narednih godinu dana razmotri i mogućnosti šire upotrebe vakcine protiv raka vagine i vulve.

Kao prvi i glavni konkurent gardasilu pojavila se nova vakcina cervarix, koju proizvodi Glaksosmitklajn. Ta vakcina je već odobrena za upotrebu u Australiji, a očekuje se da će uskoro dobiti dozvolu i u Evropi.

U SAD se njegova upotreba još ispituje, a u stručnim časopisima se navodi da su rezultati delovanja vakcine dobri i da je i ta vakcina veoma efikasna u prevenciji raka grlića materice. Novost kod ove vakcine jeste i da je u Australiji odobrena kod žena do 45 godina.

Lekari međutim upozoravaju da nijedna vakcina nije 100 odsto sigurna zaštita i da žene i dalje treba da idu na redovne preglede i da rade test Papanikolau.

Uprkos pozitivnim rezultatima ispitivanja i odobrenjima nadležnih agencija, neke konzervativnije stručne grupe u SAD navode da su sa upotrebom gardasila povezana brojna neželjena dejstva, pre svega kod trudnih žena koje su primile vakcinu.

Takve navode odbacuju nadležne zdravstvene institucije u SAD, kao i kompanija Merk, navodeći da nema dokaza da su problemi nastali u trudnoći kod 18 ispitivanih žena bili povezani s vakcinom protiv raka grlića materice, prenosi Vol strit džurnal.

Oni navode da u FDA svakodnevno stižu prijave o neželjenim dejstvima raznih lekova, a da je do sada bilo 1.637 prijava neželjenog dejstva za gardasil, što nadležne službe ne ocenjuju kao veliki broj, s obzirom da se procenjuje da je do sada vakcinu primilo dva do tri miliona žena, navodi list.
 

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana