posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Tumor na jajniku i kod devojčica  (Read 6349 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Tumor na jajniku i kod devojčica
« on: 18-10-2008, 18:19:09 »

 U Institutu za majku i dete operisan rak devojčici specijalnom laparoskopskom metodom. – Najveći tumor devet kilograma

Život četvoroipogodišnje devojčice O. F., koja je imala zloćudni tumor na jajniku, spasen je zahvaljujući stručnom timu lekara Instituta za zdravstvenu zaštitu „Dr Vukan Čupić”. Oni su operaciju laparoskopskim putem, koja je trajala oko 50 minuta,prvi put na ovim prostorimaobavili pre deset dana, a jučeje urađena prva kontrola na kojoj je utvrđeno da se devojčica dobro oseća.Devojčica je 24 sata posle operacije otišla kući oporavljena, a dalje će se o njoj voditi računa.

– Srećan sam, jer smo imali prvu kontrolu na kojoj su lekari mojoj ćerki skinuli konce i objasnili da je sada sve u redu. Bili smo u šoku kada smo čuli o kojoj bolesti je reč. Lekari u Subotici su sumnjali na cistu na jajniku, ali u Institutu za majku i dete se ispostavilo da je, ipak, kancer. Uplašili smo se misleći da ćemo mesecima da boravimo sa detetom u bolnici, ali se to nije dogodilo zahvaljujući dr ZoranuB. Stankoviću. Posle intervencije je odmah počela da se igra i smeje – objasnio je tata operisane devojčice.

Dr Zoran B. Stanković, dečji ginekolog u Institutu za majku i dete,koji je zajedno sa dr Lukom Anđelićem, mentorom za laparoskopiju u ginekologijiu ovoj ustanovi, obavio ovu tešku intervenciju, kaže da se u poslednjih nekoliko godina sve veći broj devojčica i adolescentkinja operiše zbog tumora jajnika, ne klasičnim načinom, već rezom preko prednjeg trbušnog zida koji se u medicini zove laparotomija. On ističe da su vrednosti novog načina operacije brojni, poputmanjetraume za pacijenta, bržegoporavka, u bolnici se ne ostaje kao ranijesedam, već jedan ili dva dana.

– Manja je i mogućnost gubitka krvi u toku operacije, jer kamera kojom se posmatra unutrašnjost abdomena značajno povećava sliku i time omogućava veoma precizne operativne zahvate. Na rani nema klasičnog reza odšest do 10 centimetra, već se koriste tri reza od 0,5 do 1,5 centimetra. Jedina negativna strana ovog načina operacije je što se tako ne operišu ogromni tumori jajnika, a najveći operisan u Službi za dečju i adolescentnu ginekologiju Instituta u poslednjih godinu dana imao je čak devetkilograma. Do sada su se laparoskopijom operisale dobroćudne promene na jajniku – istakao je dr Stanković, dodajući da će o ovoj temi već koliko sutra govoriti na kongresu u Rusiji.

Dečja i adolescentna ginekologija, gde je obavljena ovakva intervencija, postoji na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije već 38 godina i, kako kaže dr Stanković, jedinstvena je na našim prostorima. Godišnje se ovde obavi između 40 i 50 operacija devojčica sa dobroćudnim tumorima, dok pomoć zbog zloćudnih tumora potraži od osam do 10 devojčica. Lekari objašnjavaju da su simptomi oboljenja kod devojčica bol u stomaku, znaci prevremenog puberteta poput rasta grudi, a kod adolescentkinja i pojačana maljavost.

D. Davidov-Kesar

politika.rs


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2017 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana