posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: U Srbiji 33. 000 ljudi godisnje oboli, a 21. 000 umre od karcinoma!  (Read 2475 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum

nastavak sa naslovne ...

- Za nastanak karcinoma se ne može odrediti jedan presudan faktor, ukoliko bi tako nešto postojalo, njegova eliminacija bi dovela do iskorenjivanja bolesti - kaže, za „Novosti“, profesor dr Vladimir Kovčin, onkolog u KBC „Bežanijska kosa“. - Potrebno je prvo da razdvojimo faktore rizika od mogućih uzročnika karcinoma. Nažalost, veoma malo uzročnika karcinoma je poznato, i to su na prvom mestu virusi: hepatitis B i C, humani papiloma virus, HTLV (humani virus T leukemije), EBV (Ebstein Barr virus). Aromatični ugljovodonici u duvanskom dimu su, recimo, jedan od uzročnika karcinoma pluća, grla i usne duplje, a pušenje je faktor rizika.

Dokazano je da je zabrana pušenja u svim zemljama koje su strogo sprovele taj zakon uzrokovala dramatičan pad učestalosti karcinoma pluća u roku od 10 godina.

nastavak -> http://novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:517321-U-Srbiji-33-000-ljudi-godisnje-oboli-a-21-000-umre-od-karcinoma


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana