Portal farmaceuta Studenti sajt
21-11-2008, 14:21:53 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrujte ->[uputstvo].
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duzinom trajanja prijave
IZABERITE JEZIK: Srpski Engleski Prijavite se!
Novosti:

Home   Forum   Pomoć Traži Tags Galerija Prijava chat Registracija  
wap wap2 imode sitemap

Str: [1] 2 3 4   Dole
  Ispis  
Autor Tema: Problem nasilja u porodici  (Poseta: 3502 )

0 Članova i 1 Gost pregleda ovu temu.
Masha
Ultra mega giga forumas
**

Pol: Ženski

Budi gospodar svoje volje, sluga svoje savesti.

« : 03-10-2007, 20:50:09 »

Nasilje i(li) sociološka analiza?

Beograd -- RTS sinoć prikazao emisiju u kojoj mladoženja priznaje da ponekad šamara verenicu. LDP kritikuje RTS, Tijanić brani "analizu".

To je bio povod da poslanici LDP-a u Skupštini Srbije pokrenu pitanje odgovornosti čelnika RTS-a za emitovanje emisije u kojoj se na najbeskrupulozniji i najotvoreniji način promoviše nasilje nad ženama. Na početku današnje sednice republičke Skupštine, poslanik LDP-a Milena Stanković obratila se kolegama osuđujući sinoćnu emisiju emitovanu na Javnom servisu u kojoj je, kako je navela, sklopljen brak između mlade i mladoženje koji priznaje da je ponekad išamara a njena majka to podržava rečima da je to zaslužila.
Deo razgovora novinarke i dvoje mladih ljudi tekao je ovako:

Devojka: Moji nisu hteli ni da čuju za njega, ni da se pomirim s njim, zato što me je tukao.

Novinarka:
Tukao te je??? Miroslave, čoveče!

Miroslav: Pa, nisam je tako jako tukao, malo, šamarčić.

Novinarka: Gde se žene tuku, čoveče!?

Miroslav: Pa dobro, nisam je baš tukao, nisam je baš ubijao.

Novinarka: Da sam znala, ne bih došla.

Devojka: Nekoliko me puta istuče, pa ode, pa posle nedelju dana lepo, pa me opet istuče.

Miroslav: Lepo preko kolena, po guzi.

Novinarka: Što si ti sa njim?

Devojka: Zato što ga volim.

Novinarka: Koliko te je puta istukao do sada?

Devojka: Ne znam, ne može ni da stane na prste.

Miroslav: Nije toliko baš.

Zbog ovog sadržaja epizode emisije "48 sati svadba", emitovane na Javnom servisu, u Skupštini Srbije danas je rasprava o zakonu o osiguranju pretvorena u polemiku o kredibilitetu direktora RTS-a Aleksandra Tijanića.

Raspravu je otvorila poslanica LDP-a Milena Stanković koja je pozvala poslanike da osude taj slučaj i da zatraže smenu rukovodstva RTS-a. Ubrzo se oglasio direktor Javnog servisa Aleksandar Tijanić.

"To nije bila oda toj vrsti muško-ženskih odnosa, nego je cela emisija od tačke kada je taj momak priznao da je tuče išla za time: zašto se ona udaje za njega kad je tuče i zašto svi misle da će se to u braku promeniti", kaže on.

"Prema tome, to je na jedan delikatan način urađena izvanredna sociopsihološka studija koja ne predstavlja odu nasilju već, naprotiv, direktan pokušaj, praktično, da se ukaže i toj devojci i njenoj rodbini da to nije dobro", kaže Tijanić.

Za poslanika LDP-a Slobodana Maraša nije čudno što je takva emisija sinoć puštena na javnom servisu:

"Iz prostog razloga što se gospodin Tijanić više puta na veoma primitivan način izražavao o ženama. Ja ću pročitati jedan deo šta je rekao za žene, objavljeno je u 'Dnevnom telegrafu' 1998. godine: 'Žena treba da izgleda kao šarplaninac, s urođenom bundom, krupna, dresirana, s ogrlicom oko vrata i da laje samo kad joj neko tuđi priđe'. Ima jedna žena o kojoj je lepo govorio, to je Mirjana Marković", kazao je Maraš.

U izjavi agencijama Tijanić, međutim, tvrdi da je pokretanje priče o emisiji "48 sati svadba" u Skupštini Srbije deo hajke kojom "LDP, deo radikala i deo socijalista" danima terorišu javnost i koriste skupštinsku govornicu za iznošenje osuda protiv političkih i drugih javnih protivnika.

Direktorka beogradskog Medija centra Mirjana Milošević smatra da je sinoćna emisija još jedan primer da na ovdašnjim televizijama može sve da se vidi, pa i to da neko ko će upravo stupiti u brak priznaje da trpi nasilje u porodici.

Ono što bi RTS trebalo da uradi jeste da ne emituje emisije u kojima se prikazuje obrazac ponašanja koji javni servis ne bi smeo da promoviše.

"RTS treba i mora da uvede produkcione standarde čak i za emisije zabavnog tipa u kojima će se znati šta može, a šta ne može da se emituje, jer ako vi pokažete obrazac ponašanja u kome je žena zlostavljana ili bilo šta drugo, nije dovoljno da se u zabavnoj emisiji voditeljka tome suprotstavi", kaže ona.

"Da je to emisija sociološkog, drušvenog, dokumentarnog tipa gde bi vi to problematizovali na pravi način, to bi onda bila druga priča", navodi ona.

Emotion: Dijalog izvučen iz konteksta

Goran Stamenković, direktor producentske kuće Emotion kaže da je prilog koji je emitovan na B92 izvučen iz konteksta: "Ako je neko pogledao celu emisiju vidi se da se niukom slučaju ne propagira nasilje, već suprotno, kao i obećanje mladoženje da više nikada neće biti nasilan."

"Drago mi je što vidim da se naše emisije veoma gledaju i da su u dešavanja iste veoma upućeni ljudi koji sede u skupštini i da stižu da gledaju naše emisije pored brojnih obaveza", rekao je Stamenković povosom rasprave u Skupštini.

"Inače, ekipa koja radi emisiju je veoma profesionalna i veoma sam zadovoljan njihovim načinom rada i mislim da će prava vrednost ovih emisija biti za desetak godina kao neka vrsta dokumenta o Srbiji", kaže on.

Odbor zatražio od Tijanića da podnese ostavku

Ono što Tijanić naziva hajkom, rezultiralo je sednicom skupštinskog Odbora za ravnopravnost polova koji je jednoglasno zatražio njegovu smenu.

Poslanik u tom odboru Vesna Marjanović smatra da direktor RTS-a ne bi trebalo da rasuđuje da li poslanici imaju pravo da govore kritički, čak i kada je reč o programu koji se emituje na RTS-u:

"S obzirom da naš Odbor nije nadležan da bilo koga razrešava, mi smo samo imali mogućnost da damo mogućnost gospodinu Tijaniću da podnese ostavku, odnosno da obrazloži zbog čega je na taj način vrednovao rad poslanika u parlamentu, pa samim tim i parlamenta kao institucije i u slučaju da se to ne dogodi, nadležni organi bi trebalo da preduzmu neke mere".

izvor B92, BETA

Ja sam sinoc, menjajuci kanale, uhvatila ovu emisiju i to malo pre ovog famoznog razgovora. Iskreno, sokirala sam se celom ovom pricom, ali nisam imala pojma da ce se naci i u skupstini. Meni smeta sto je ova prica samo povod da se zapodene opet ona stara o smeni Tijanica. On je u pravu o toku emisije i emisija nije bila oda nasilju, jedino se ne slazem sa ovom njegovom teorijom o izvanrednoj sociopsiholoskoj studiji (ovo sto sam rekla da je u pravu, mislim samo na njegovo izlaganje o toku emisije). Ali, mislim da su mogli da naprave izuzetak i ne vencaju ih. Ja ne bih mogla da kumujem ovoj prici, a oni, ako bi se na kraju ipak vemcali to bi bila samo njihova stvar.
« Zadnja izmena: 04-10-2007, 16:01:37 Bred » Evidentirano
AquArius
.. sfumato ..
Daktilograf pocetnik

AnAnymous

« Odgovor #1 : 04-10-2007, 00:41:27 »

Postoji mnogo razloga zasto Tijanic i njemu slicni
ne bi trebali da budu na pozicijama znacajnim za
mentalnu higijenu naseg osramocenog i napacenog naroda.

Mene fascinira druga stvar.

Da ti, i pored cinjenice da cela Srbija sad zna, i da znaju
svi (i ko treba i ne treba) svesno (valjda) ulazis u zajednicu
pred narodom i Bogom (verovatno su i vernici) sa nekim ko ti
lupa onako malo samarcice (ali te ne prebija kao stoku).

To je patplogija. Cista. Ona ne zeli da pobegne od toga.
Verovatno misli da nema od cega da se bezi, jer je to "normalno",
drustveno prihvatljivo (!?).

Treba emitovati te i takve emisije, cisto da se vidi kako neko
prosecan i "normalan" gleda na te stvara. Kako narod razmislja,
mada se to moze videti i na drugim primerima.

Sta ce kome ljudska prava, postovanje i vaspitanje?
Pa to je samo za zapad truli!
« Zadnja izmena: 04-10-2007, 01:21:24 AquArius » Evidentirano
Masha
Ultra mega giga forumas
**

Budi gospodar svoje volje, sluga svoje savesti.

« Odgovor #2 : 04-10-2007, 01:07:45 »

Tijanicu mozemo da otvorimo temu pa da olaksamo dusu  krez. Nego, ja sam bas razmisljala o tome koliko covek mora da bude primitivan da i pored toga sto zna da to ide u javnost i to u udarnom terminu i da to gledaju svi, od 7 do 77, prica sve to. Nemojte me osuditi sto sam upotrebila ovu rec primitivan, ali, zene koje trpe nasilje u porodici o tome tesko govore, u emisijama im uvek zamrace lice, ali govore da bi pomogle drugima i te emisije su uvek sa tim ciljem, pomoc i ulivanje nade drugima. Ovo je bilo nesto potpuno drugo, ovo je neki mentalitet meni potpuno stran i ja ga jedino mogu nazvati primitivizmom. I sama cinjenica da svi preko toga nekako prelaze i da su zahvaljujcu tom guranju pod tepih dosli i do skupstine ide u prilog tome.
« Zadnja izmena: 04-10-2007, 01:11:57 Masha » Evidentirano
dirigent
Extra forumas
*

Pol: Muški

« Odgovor #3 : 04-10-2007, 10:21:06 »

Zene su po prirodi nerazumna bica i treba ih nekad cusnuti kad se puno uzjogune, ali se ne treba ljutiti na njih nikad, i uvek ih posle zagrliti i reci nezne reci (naravno ne radi neznih reci , no ako je stvarno volis). Ako je neka goropadnica treba je bataliti pa nek drugom zagorcava zivot.
Evidentirano
malena
Atipicni farmaceut

« Odgovor #4 : 04-10-2007, 11:12:34 »

Nisam citala ovaj tekst tako da mozda se ponovim,samo sam za sve ovo juce cula na tvu... Kao okrivise voditeljku pa ne moze ona da prekine snimanje nema ovlascenje za to... A Tijanic pa ne znam ni sta da mislim ni sta da kazem... Ali ovu devojku nikako ne razumem,on je tuce ona ga kao voli,njena majka kaze:pa ako ona to ponekad i zasluzi...  razmislja  razmislja Ma treba njega  batina pa da vidimo,i ona posle svega se udala za njega... Kao promenice se pa nece da je tuce... Ma da kako da ne...  zid razmislja hmmm
Evidentirano
katarina
Ultra mega giga forumas
**

Budi svoja!

« Odgovor #5 : 04-10-2007, 11:16:41 »

Citat:
Zene su po prirodi nerazumna bica i treba ih nekad cusnuti kad se puno uzjogune, ali se ne treba ljutiti na njih nikad, i uvek ih posle zagrliti i reci nezne reci (naravno ne radi neznih reci , no ako je stvarno volis). Ako je neka goropadnica treba je bataliti pa nek drugom zagorcava zivot.

Ne razumem. Ti bi je kao cusnuo, pa onda grlio! Sado-mazo,a? Nemoj samo da naidjes na neku jacu od tebe da te ne oduva s mesta krez
Po meni zena koja ostane u kuci i posle dignute ruke je glupa zena, a jos gluplje je izjaviti da to cini zbog dece!

U ovoj prici sa RTS-a mi nista nije cudno! U unutrasnjosti je to cesto zastupljeno, makljaju bre zene ko volove u kupusu, samo sto do sada nije bilo nacina da tako nesto dospe do ociju sire javnosti. Ma verujem da je i u gradu zastupljeno, nrgo je sramota pricati. A oni su mogli da iseku taj deo da su mislili da je pogresno, ali im je bila bitnija gledanost i popularnost! Nisam gledala prvu emisiju, ali sam uhvatila malo druge gde mlada tvrdi da se nada da ce se muz promeniti. Po nekim statistikama, vecina zena ulazi u brak sa nadom da ce se ON promeniti!
Evidentirano
olgica
Redovan clan
*

« Odgovor #6 : 04-10-2007, 12:18:29 »

Omg! Meni nije jesno kako je neko tako nesto mogao da pusti na tv-u,ajde da je neka dokumentarna emisije ili nesto slicno, ali nije. Strasno, nije to ni film ni serija, to se stvarno desava. Sad sam procitala u tekstu.
Zar nasilje nad nekom osobom nije krivicno delo?
Najmanje mi je tu jasna ta devojka, sta voli ga? Promenice se? Ma, da, bas hoce. Naravno da nece, ali to ce izgleda shvatiti tek kad bude sva u modricama i slomljena u urgentnom centru, ili kad bude poceo i decu da samara! Uzas!
Sto je jos gore, majka koja to podrzava, i sto je to kao drustveno prihvatljivo za neke zajednice.
« Zadnja izmena: 04-10-2007, 12:21:56 olgica » Evidentirano
AquArius
.. sfumato ..
Daktilograf pocetnik

AnAnymous

« Odgovor #7 : 04-10-2007, 13:01:54 »

Tacno, mogli su da edituju seriju, da iseku deo
o samarcicima i kucnom prevaspitavanju.

Ali nisu. I neka nisu. Nek' se zna. Kako je to po
manjim (ali i vecim) sredinama.
Na sta sve ljudi pristaju u svojim zivotima.
Evidentirano
Bred
The S[h]ef
Administrator
Doktor daktilografskih nauka

^_^

« Odgovor #8 : 04-10-2007, 15:59:09 »

Da, a ova emisija je iskoriscena kao halabuka da bi se postugli neki politicki poeni i zatrazila Tiajaniceva smena a ja se taman ponadao da je LDPovicma zaista stalo do problema nasilja u porodici. zid krez
Ovo jeste zaista ozbiljan problem i ja sam morao da odgledam skoro celu vecerasnju epizodu iako sam spremao ispit, bas da vidim kako ce se stvari odvijati. I mogu vam reci da je ono SKANDAL, a mlada ocigledno nema nimalo pameti kad na pitanje zasto i pored svega zelis da se udas za njega, odgovara-pa sta cu kad ga volim zid
Onda nek te i maklja.
Ono sto je takodje OGROMAN problem jeste to sto to znaju svi i njena i njegova majka, mislim i ocevi da znaju i niko nista ne preduzima mada je i pitanje sta bi se u tom slucaju i moglo preuzeti kad su oboje punoletni.
I ono sto jeste kljucan problem-polozaj zena u Srbiji gde se nasilje prihvata kao normalno. Vi, zene, prvo na sta treba da msilite jeste da morate sebi da obezbedite hleb skolujuci se jer je to nesto sto vam niko ne moze oduzeti a nikako sebi ne smete dozvoliti da na bilo koji nacin zavisite od nekog a znam bez broj slucajeva iz praxe gde devojke cim zavrse srednju skolu, odmah se udaju, nemaju svoj dinar i onda treba da cekaju kad ce muz da im se smiluje i da im neku kintu. I tako docekaju starost. Za mene je to jako porazavajuce.
Evidentirano
katarina
Ultra mega giga forumas
**

Budi svoja!

« Odgovor #9 : 04-10-2007, 16:10:09 »

E Bred, lepo si sve rekao! I slazem se da zena treba da zaradjuje, ali i da kuca treba da ima zajednicku kasu. Svako sebi nek napravi kako misli da treba, al diplomu niko ne moze da vam oduzme. Moze da se zarati,da vas proteraju, da se muz propije, prokocka, da ga ubiju... Diploma je osnov! Al dzaba sto mi to sve ovde pricamo kad doticne verovatno ne znaju ni komp da ukljuce.
Evidentirano
Bred
The S[h]ef
Administrator
Doktor daktilografskih nauka

^_^

« Odgovor #10 : 04-10-2007, 16:15:03 »

Neka, uticemo na svest onih koji znaju komp da ukljuce.
Grozim se i toga kada neku srednjoskolku pitam sta ce posle sa i u zivotu i ona kaze ladno-pa udacu se!  zid ok sve je to lepo, deca se vole, ovo-ono ali danas ljudi sve teze dobijaju posao i sa fakultetom a kamoli sa srednjom skolom!
Ova emisija je poucna i zato da se vidi koliko smo mi kao meni posmatraci u sustini kukavice da odreagujemo kada primetimo neko nasilje u bilo kom smislu...I to je porazavajuce..  hmmm
Evidentirano
Adonis_Vernalis
Profesor farmakognozije
Ultra mega giga forumas
**

The Point of No Return...

« Odgovor #11 : 04-10-2007, 18:05:44 »

Nekom poucna, meni mucna.
Evidentirano
AquArius
.. sfumato ..
Daktilograf pocetnik

AnAnymous

« Odgovor #12 : 04-10-2007, 19:12:34 »

Slazem se sa pricom - svesna zena, obrazovana, sa svojim dinarom i svojim JA.
Ali, kad se prica o diplomi i zaradjivanju iste,
morate da shvatite da u je Srbiji minoran procenat ljudi
fakultetski obrazovan, a da je oko 50% ljudi funkcionalno
nepismeno, sto znaci da ume samo da se potpise.

Kako ta i takva zena da gleda na zivot - osim nacicu muza
koji ce da zaradjuje, ja cu decu da mu gajim,
a ako me samara, cutis zbog mira u kuci. I dece.

Nije to samo diploma, to je i vaspitanje.
A tu vec krece vrzino kolo.
Evidentirano
cvjetic
Ultra mega giga forumas
**

leteo je kao leptir tvoj cuperak...

« Odgovor #13 : 04-10-2007, 22:02:05 »

ja u potpunosti stajem iza Aquinih postova...
ne bih nista ni dodala,ni oduzela...
Evidentirano
Smrda
Daktilograf pocetnik

i tako......

« Odgovor #14 : 04-10-2007, 22:37:08 »

i ja isto,
samo mislim da je malo pogresan smer price da diploma nesto garantuje...
ne garantuje nista...
i ja ne znam zasto neka osoba trpi nasilje,
a verujem da ni ona ne zna,jer da zna,ne bi bila tu...
Evidentirano
Tags: problem nasilja nasilje porodici porodica 
 Str: [1] 2 3 4   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
eXTReMe Tracker Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
TinyPortal v0.9.8 © Bloc || arhiva | kalendar
Copyright © 2006-2008 "Farmacija Forum", all rights reserved.
Stranica je generirana za 0.177 sekundi uz 30 upita.