Portal farmaceuta Studenti sajt
21-11-2008, 14:19:18 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrujte ->[uputstvo].
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duzinom trajanja prijave
IZABERITE JEZIK: Srpski Engleski Prijavite se!
Novosti:

Home   Forum   Pomoć Traži Tags Galerija Prijava chat Registracija  
wap wap2 imode sitemap

Str: [1]   Dole
  Ispis  
Autor Tema: "PROMOCIJA ZDRAVLJA I PREVENCIJA BOLESTI ZENA SRBIJE U FARMACEUTSKOJ PRAKSI"  (Poseta: 915 )

0 Članova i 1 Gost pregleda ovu temu.
AVENDON
Redovan clan
*

Pol: Muški

OK!!!

« : 09-05-2008, 18:01:48 »

NAPSer vas poziva da se prikljucite u projekat "PROMOCIJA ZDRAVLJA I PREVENCIJA BOLESTI ZENA SRBIJE U FARMACEUTSKOJ PRAKSI" koji ce biti realizovan tokom perioda april 2008 – mart 2009. na teritoriji grada Beograda, Niskog regiona sa sedistem u Nisu i Severno-backom regionu sa sedistem u Subotici.

Zasnovanost i znacaj projekta

Polozaj zene, tradicionalno tezak u Srbiji, postao je jos tezi i slozeniji u uslovima ekonomske i drustvene krize sa kojima se suocavaju sve drzave u tranziciji, ukljucujuci i Srbiju i Crnu Goru. Prema socijalno-demografskim pokazateljima, ovo se direktno odrazava na smanjenje kvaliteta zivota, povecan morbiditet i mortalitet zena u svim zivotnim dobima. Zbog svega ovoga potrebno je delovati preventivno kroz zdravstvenu edukaciju i promociju zdravog nacina zivota zena.

Da bi se postigla efikasna i dobro organizovana edukacija zena potrebno je permanento podizanje zdravstvene svesti zene, kroz adekvatnu obavestenost i organizovane promotivne akcije, na nivou primarne zdravstvene zastite (PZZ).

S tim u vezi, veoma je znacajno organizovano sprovoditi edukacije zdravstvenih radnika (lekara i farmaceuta) iz primarne zdravstvene zastite (PZZ), koji su u direktnom kontaktu sa pacijentima i tako najbolje pozicionirani za uspesno sprovodjenje promotivnih kampanja u cilju prevencije bolesti i smanjenja faktora rizika po zdravlje zena u svim zivotnim dobima. Sve ovo je od znacaja za zenu kao pojedinca, njenu porodicu i drustvo u celini, jer direktno utice na smanjenje izdataka zdravstvenih fondova za lecenje oboljenja zena.

Opsti ciljevi Projekta za sva tri regiona:

Unapredjenje zdravlja zena svih starosnih grupa putem edukativno-promotivnih programa i aktivnosti farmaceuta javnih apoteka i lekara u domovima zdravlja;
Razvoj drustvene i kulturoloske svesti o potrebi i znacaju permanentne brige za zdravlje zena i smanjenje faktora rizika po zdravlje zena;
Prosirivanje i unapredjenje znanja farmaceuta i pozicioniranje farmaceuta u oblasti javnog zdravlja i zdravstvenog sistema.

Specificni ciljevi za teritoriju grada Beograda:

Unapredjenje zdravlja zena starosti 16-40 g (program unapredjenja zdravstvene kulture zena), program promocije zdravlja i prevencije nastanka i sirenja seksualno prenosivih bolesti;
Unapredjenje reproduktivnog zdravlja zena starosti 16-40 g, program promocije reproduktivnog zdravlja;
Unapredjenje znanja o medikaciji, samomedikaciji i suplementaciji u trudnoci kako zena iz odabrane starosne grupe, tako i farmaceuta i lekara iz primarnog nivoa zdravstvene zastite.
Unapredjenje zdravlja i zdravstvenih navika zena srednje (od 40 do 59 godina) i starije zivotne dobi ( preko 60 godina) –poboljsanje kvaliteta zivota.

Specificni ciljevi za teritoriju Niskog i Severno-backog regiona:

Unapredjenje zdravlja mladih zena, starosti od 16 do 39 g, (program unapredjenja zdravstvene kulture mladih zena), program promocije zdravlja i prevencije nastanka i sirenja seksualno prenosivih bolesti;
Utvrdjivanje zdravstvenog stanja i razvoj metoda/alata za unapredjenje zdravlja zena srednje dobi, od 40 do 59 g, istazivanje kvaliteta zivota u ovoj grupi zena i program promotivno-preventivnih mera i aktivnosti za delovanje na zdravlje radno i porodicno aktivne zena;
Utvrdjivanje zdravstvenog stanja zena starije zivotne dobi, preko 60 g, istrazivanje kvaliteta zivota i program promotivno-preventivnih mera.

Ocekivani ishodi i benefiti za struku i nauku (praksu i akademiju):

Razvoj i unapredjenje farmaceutske prakse ka novim uslugama javnog zdravlja i prevencije bolesti;
Ukljucivanje u savremene evropske tokove razvoja farmaceutske prakse kao i razvoj koncepta farmaceutske zdravstvene zastite;
Ovladavanje vestinama vodjenja kampanja javnog zdravlja i upravljanja kvalitetom farmaceutskskih usluga;
Razvoj novih naucnih disciplina-socijalna farmacija i istrzivanja farmaceutse prakse
Ovladavanja naucnom metodologijom i publikovanje naucnih radova
Nacionalna naucna monografija

Svi zainteresovani studenti mogu popunjene aplikacije posalju na vesti@napser.org do 25.05.2008.
Aplikaciju i vise o projektu mozete naci na www.napser.org
Evidentirano
makky
Ambiciozni clan

Pol: Ženski

« Odgovor #1 : 14-05-2008, 17:07:35 »

Ja sam se prijavila jos u aprilu... slala sam mail asistentkinji.
Rekla mi je da ce se u maju raditi, ali od tad me nije kontaktirala.
Sta se desava...?
Evidentirano
Natasa
Osnivac Farmacija foruma
Redovan clan
*

« Odgovor #2 : 19-05-2008, 23:08:43 »

Mislim da se jos formira ekipa i da se zasigurno nije jos krenulo sa radom.
Mozes uvek sa asistenkinjom Marinom (ako ne gresim ime) proveriti kako stvari stoje, a preko NAPSera se prijaviti.
Evidentirano
katarina
Ultra mega giga forumas
**

Budi svoja!

« Odgovor #3 : 19-05-2008, 23:49:58 »

I ja sam se prijavila polovinom aprila, ni mene nisu kontaktirali. Nadam se da ce biti kako zamisljam. Ne znam koliko cemo mi studenti biti slobodni da predlozimo nesto u tom cilju.
Evidentirano
Tags: zdravlje  zena  NAPSer  projekat 
 Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
eXTReMe Tracker Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
TinyPortal v0.9.8 © Bloc || arhiva | kalendar
Copyright © 2006-2008 "Farmacija Forum", all rights reserved.
Stranica je generirana za 0.128 sekundi uz 30 upita.