Pitanja iz neorganske hemije za ispit

Started by hulio_salinas, 02-02-2007, 08:23:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pedja

12-to pitanje kod prelaznih metala?  :help:

whatever

12. a) Ag + NaCN + O2 + H2O --> Na[Ag(CN)2] + NaOH
         Na[Ag(CN)2] + Zn + NaOH --> Ag + Na2[Zn(OH)4] + NaCN
         Ag + HNO3(conc.) --> AgNO3 + NO + H2O
      b) sve isto
      c) Cu + HNO3 --> Cu(NO3)2 + NO2 + H2O
          Cu(NO3)2 --> CuO + NO2 + O2

Ovo sve ima samo u onim kripticnim jonskim oblicima, koje ja licno tesko pamtim, pa je ovo molekulska varijanta koju sam negde izjednacio pa bi trebalo da je korektna, mada mi je takav haos u glavi da ne mogu da garantujem.

Pedja

Pa i meni su one u josnskom zeznute  :hmm
Jel ce biti potrbno da ih pisemo u jonskom i sta se bese pise u jonskom?

mushu

Whatever
Primetio sam kod sebe dve greske:
-kod alkalnih metala treba da stoji hidroliza natrijum-hlorida bez dijafragme (mahinalno sam napisao natrijum-hidroksida)

Mozda nisi pogresio jer ako se reakcija elektrolize NaOH odvija bez dijafragme izreagovace dobijeni natrijum sa dobijenom vodom uz stvaranje NaOH i vodonika

whatever

@Pedja - koliko ja znam na nama je da biramo da li hocemo u molekulskom ili u jonskom obliku. Ja sve pisem u molekulskom pa kako bude. Inace ona pravila (da se u jonskom ne pisu samo slabo disosujuce, slabo rastvorljive i lako isparljive supstance, a ostalo u jonskom pa krati sta mozes) se nesto slabo primenjuju na ove reakcije, tako da slaba vajda od toga.

@mushu - pa moze i to da bude zadatak, ali ona nije dala taj, jer kod ovog imaju i one posle reakcije NaOH sa hlorom. Elem, ja nekako ne vidim da se cak i da je to zadatak dobija elementarni natrijum, jer koliko ja znam na katodu uvek ide pre vodonik nego natrijum (u predavanjima iz elektrohemije ima objasnjenje). Utoliko nekako i ne vidim da se dobija natrijum, osim ako se ne radi o elektrolizi rastopa.

cvetulence

Ja mislim da se oksid izdvaja jos i kod srebra, jer jedino ¾iva i srebro nemaju hidrokside!!!!

whatever

Quote from: cvetulence on 04-02-2007, 18:00:21
Ja mislim da se oksid izdvaja jos i kod srebra, jer jedino ¾iva i srebro nemaju hidrokside!!!!

Jeste, ima i u predavanjima, srebro-hlorid ide do Ag2. Thanx cvetulence :)

jeca87

Koliko ja znam NE!
Kod Ni se dobija kompleks, kod Cr Na-hromit

zabica

ljudi ne znam kako vama ali meni su ova pitanja bas pomogla!  :pljes:
no videcemo u petak...  :hm

hulio_salinas

Boga mi, i meni su.

"Ala ga je opravio... svaka mu cast!"

Pedja

Quote from: hulio_salinas on 08-02-2007, 19:57:05
Boga mi, i meni su.

"Ala ga je opravio... svaka mu cast!"
:>

Bravo za sve  :Bog

vladancv

Lljudi,da li neko moze da okaci pianja iz neorganske,nisam sigurna da imam sve sto je potrebno,unapred hvala.

Sole

pitanja su ti u ovoj temi, na 4.strani

hulio_salinas

Hm... Tek sad vidim da su oni linkovi zastareli. Nema problema. Evo pitanja:

filizof

Ima problem:ne mogu da "skinem" pitanja.Mo¾e¹ li,molim te,da mi po¹alje¹ pitanja na adresu [email protected] me muci ova neorganska,a tek sam sad videla da postoje pitanja.Hvala ti u svakom slucaju!