Filozofija i njeni izrodi

Started by Vampire 666, 19-05-2006, 06:56:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Darker

Ma, kontam, ali kad me je zanimalo - mislim da ne bih razumeo, a sad me i ne zanima toliko :) :) :) :)

Nagflar_the_Sinner

         Ja mislim da je covek a priori ogranicen prema takvim temema. Mislim da je sve totalno redukovano, tj NEMA SLOBODNE VOLJE ni u cemu. Pri ovome treba razlikovati slobodnu volju od samovolje. Mislim, slobodna volja se ne ogleda u tome da li ti imas slobodu da uradis nesto prosto(npr. ja krojim svoju sudbinu itd.) .
         TO su proste stvari kao npr. stav: "Da li da popijem ovo pivo ili ne? Tu se ogleda ta moja slobodna volja..."          NE! Kakva sloboda ti je u tome. Takve dileme nisu za temu slobodne volje, vec zdravog razuma. Mislim da se u takvim dilemama ne ogleda to svojstvo coveka kao slobonog bica.
             Svi misle da svojom voljom mogu pokrenuti svet, uciniti nesto, postici, ali je to sve toliko ograniceno da je smesno. Znam da su mnogi svojim "slobodnim" razmisljanjem i Nobelove nagade dobili, ali su oni u svemu tome proucavali ono sto im je bilo dozvoljeno, ono za sta su imali predispoziciju sa shvate. Kada  principu pogledate u svakom naucnom otkricu ima toliko neresivih komada da kada bi ih sakupili, zakljucili bismo da u stvari nista nije otkriveno, samo zapazeno, pomenuto, zato sto nam je a priori to dozvoljeno (omoguceno psihofizicki) da zapazimo.
         
Sve u svemu, mislim da slobodne volje, kada govorimo o covecanstvu, nema. Postoji veliki broj izbora, ali svi oni su nam dati na dlanu. Nauka i spiritualizam pruzaju mnogo teorija za shvatanje neceg bitnog, ali greska upravo lezi u tome sto ni jedno resenje nije adekvatno, tj. uvek ima neke nelogicnosti u svim tim principima, zato uvek nastaju polemike o tome sta je pravilnije, koja je vera bolja itd. Ljudi jednostavno nemaju nacina da shvate neku veliku sustinu, jer su takvi kakvi su. Bez izuzetaka.

   Moguce da je ovakvo moje misljenje o toj temi staromodno itd. , ali to je na kraju to.
         A da ima istomisljenika ima:          "I kamen koji pada, da moze da misli, mislio bi da je njegova slobodna volja da pada"   Baruh de Spinoza

       

Darker

Pazi to ti niko ne spori. Eto, ti imaÅ¡ slobodnu volju da shvatiÅ¡ kako slobodne volje nema!!! Znam da niÅ¡ta ne znam. Ja mislim da je i to dovoljno. Inače bi čovek bio savrÅ¡en. A savrÅ¡enstvo je vrlo dosadno i depresivno. I to ne govorim iz aspekta kiselog grožÄ'a, nego iz naučenog saznanja iliti iskustva... Da li je lepÅ¡e dostizati ili dostići cilj??? da li da naglaÅ¡avam da je mnogo zahvalnije dostizati cilj, neki hod po ivici žileta... Jer kad ga dostigneÅ¡, nema osećaja radosti, koliko ima osećaja olakÅ¡anja. I onda-praznina...
I dobro je što je čovek ograničen, to znači da može da pomera granice... tu se čini mi se(ne mogu da tvrdim, jer nemam pojma) razmimoilazim sa Ničetom O0 i njegovim nihilizmom. Optimizam, umereni, realni je parava stvar...
Daklem, nema slobodne volje, ali šta smo dobili tom konkluzijom? Kako gledati na to? Ja kažem, izvući najbolje što se može iz toga, a evolucija će dalje teći sa nama ili bez nas...
Ne znam da li sam rekao nešto pametno :blink: :confused:

Vampire 666

E ovo je prava filizofska rasprava... :wink:

Niche nije bio radikalni nihilista, stavise on se cak vrlo ljuti na one koji to jesu. Nihilizam govori o nesvsishodnosti postojanja ljtske individue, a Niche upravo govori da je svrha zivljenja hedonisticke prirode. To slicno tvrdi i Frojd, samo sto on sve gleda kroz prizmu libida i seksualne zelje coveka, odnosno poistovecuje hedonizam sa zadovoljenjem svih seksualnih fantazija.

Nagflar_the_Sinner

Darker,   slazem se!

To sto je receno da nema slobodne volje, ne znaci da u celu pricu uvlacimo neki pesimizam, vec to treba shvatiti najpozitivnije moguce, kao inicijativu za druge stvari. Ili kako bi rekao Nietzsche doziveti kao neki elan za ostvarivanjem samog sebe suprotno tom "ogranicenju".
"Ako nesto tezi nuli, pomozi mu da propadne." Ne treba doziveti kao agresivnu sugestiju, vec, ja mislim, kao inicijativu da ti ne treba da tezis nuli.

  U svakom slucaju, kao sto svi znamo,  mnogi filozofski citati nekad gube smisao kada su lose protumaceni. Obicno se u filozofiju uvek zapetlja neka agresivnost (u slucaju politike) ili npr. pesimizam itd. Takve stvari ponekad imaju tragicne posledice. :lol:

Darker

Ajde, pametnjakovići, ste gledali sinoć agape? uhvatio sam samo kraj. Bilo je reči o stvaralaštvu. Tu je citirana jevrejska poslovica o napredovanju, "ako ne postaneš bolji, možeš da postaneš samo gori"... Extra.
A što se libida tiče, on za mene predstavlja više uopštenu pokretačku snagu, nego pokretačku snagu koja je rezultat sexualne želje... Tu se sad verovtno prepliću endokrinologija, psihologija i filozofija...
Ja lepo kažem da nema potrebe da čitam Niče-a, kad razmišljam ko on, buhahahahhahaha :lol: :lol: :lol: :lol:
Ili što je Vladimir hteo da postuje, pa nije imao muda(ajde pridruži se raspravi, opušteno, samo nemoj da se pališ), ja bosiljak sejem - meni Fridrih Niče... :) :)

Vampire 666

A kako znas da razmisljas kao on kad ga nisi citao? :ohwell:

vladimir

Quote from: Darker on 05-06-2006, 10:22:15
Ili ЕЎto je Vladimir hteo da postuje, pa nije imao muda(ajde pridruЕѕi se raspravi, opuЕЎteno, samo nemoj da se paliЕЎ), ja bosiljak sejem - meni Fridrih NiÐ"ÐŒe... :) :)

Ja bosiljak sejem, meni Fridrih Niče!
Btw, što se mojih muda tiče, slobodno možeš da mi se napaseš istih k'o zec kelerabe! Izvinjavam se zbog digresije, morao sam da mom crnom batici pošaljem narodnu umotvorinu kao odgovor na prozivku. :lol:

Darker

heheheheh, ako ako O0 O0 O0 O0
QuoteA kako znas da razmisljas kao on kad ga nisi citao? ohwell
Prièali mi ljuidi koji jesu, dddddddddddd
hahahahahahahhahahahahahahahah :lol: :lol: :lol: :lol:

vladimir

Quote from: Darker on 05-06-2006, 10:22:15
Tu je citirana jevrejska poslovica o napredovanju, "ako ne postaneš bolji, možeš da postaneš samo gori"... Extra.

Ne slažem se sa tim, mislim da je tu isključen stadijum trenutne stagnacije nakon kojeg možeš i da postigneš boljitak. :wink:

Quote from: Darker on 05-06-2006, 10:22:15
A Ã...¡to se libida tiÃ,,e, on za mene predstavlja viÃ...¡e uopÃ...¡tenu pokretaÃ,,ku snagu, nego pokretaÃ,,ku snagu koja je rezultat sexualne Ã...¾elje... Tu se sad verovtno prepliÃ,,‡u endokrinologija, psihologija i filozofija...

Batice, sa ovom tvojom konstatacijom se u potpunosti slažem! :lol:  Seksualni nagon je jedan od osnovnih nagona i ako se taj nagon upgrade-uje na neki viÅ¡i stupanj, može čuda da napravi! :lol:

Vampire 666

Frojd je to shvatio jos u 19.-om veku...vecina puritanaca to ni danas ne prihvata.

vladimir

Problem je što mnogi taj nagon povezuju ( i njegovu primenu završavaju ) isključivo sa seksualnim činom, što i nije tako loše :happy:, ali može mnogo više da se od samog čina postigne ako se nagon podigne na viši nivo i viši oblik ispoljavanja kroz novo delovanje.

Bred

Da se ja malo ubacim-mislis li da je moguce sexualni nagon ne ostavriti I kao takav upgradeovati?

vladimir

Quote from: Bred on 06-06-2006, 20:56:25
Da se ja malo ubacim-mislis li da je moguce sexualni nagon ne ostavriti I kao takav upgradeovati?

Onda ti preostaje da nadje¹ duboki smisao u masturbaciji i da poène¹ da radi¹ na tome da malo vi¹e ganja¹ ¾enske, a ne da ih samo zami¹lja¹... :twisted:

©alim se, naravno!Mo¾e¹ taj nagon da preusmeri¹ na druga polja, kao npr. Nikola Tesla ili kaludjeri , i da sasvim solidne stvari uradi¹ od njega. 8)

Vampire 666

Najnovija saznanja pokazuju da je Tesla sem nauke bio najbolji i u nekim drugim stvarima... :lol2: