Depresija kosta milijarde

Started by Bred, 24-08-2014, 12:30:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

U Srbiji od ,,bolesti duše", prema procenama stručnjaka, boluje između 250.000 i 400.000 ljudi. Bezvoljnost traje mesecima, neredovno se ide na posao... Posledice po celo društvo

OD depresije u Srbiji, kako se procenjuje, pati između 250.000 i 400.000 ljudi. Ali, zvanično se prošle godine lečilo samo - 2.800! Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut", tokom prethodne decenije ovo oboljenje je bilo među vodećim poremećajima zdravlja, na četvrtom mestu, iza ishemijske bolesti srca, cerebrovaskularnih oboljenja i raka pluća. Razlog, kažu stručnjaci - dugogodišnja izloženost kontinuiranom stresu u našoj zemlji.

Za pomoć se najviše obraćaju žene, a prema rečima direktora Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti ,,Dr Laza Lazarević" Milutina Nenadovića, naši ljudi najčešće boluju od takozvane unipolarne depresije, od koje je bolovao i nedavno preminuli glumac Robin Vilijams. To znači da se rađaju sa genetskom predispozicijom za ovu bolest, i bez obzira na to šta u životu dobiju ili postignu, ne mogu biti srećni.

Osim što je pogubna po jedinku, depresija je velika ,,štetočina" i po društvo. Neraspoloženje koje traje nedeljama i mesecima, neredovan odlazak na posao i nevoljno obavljanje osnovnih dnevnih aktivnosti, nesanica, usamljenost, bezvoljnost... Do 2020. depresija će u svetu, ali i kod nas, biti druga po učestalosti bolesti koje izazivaju onesposobljenost za rad. Loše psihičko zdravlje zaposlenih već košta poslodavce u EU 130 milijardi evra godišnje. U Srbiji niko nije napravio sličnu računicu.

nastavak -> http://novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:506976-Depresija-kosta-milijarde