Rana dijagnoza spasava zivot

Started by Bred, 08-09-2014, 20:06:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred


Z. O. Joksović
Pojava bola u leđima ili stomaku, kao i nalaz pulsirajuće mase u trbuhu mogu da pobude sumnju na postojanje aneurizme. Pušenje, hipertenzija, gojaznost, povišen nivo masnoća u krvi i stres, glavni su faktori rizika


Svaka nedovoljno poznata a ozbiljna bolest izaziva strah i strepnju. Pogotovo, ako dovodi do ozbiljnih komplikacija kao što je u slučaju aneurizme, za čije je uspešno zbrinjavanje na raspolaganju veoma malo vremena. Bilo da je aneurizma u mozgu, aneurizma grudne ili trbušne aorte, kao i aneurizma drugih arterija, ukoliko se na vreme ne otkrije i leči, može da izmakne kontroli i dovede do tragičnog ishoda.


Šta je aneurizma, koliko je opasna i koja je od navedenih najučestalija, objašnjava vaskularni hirurg profesor dr Slobodan Cvetković, načelnik Odeljenja intenzivne nege Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.
- Aneurizma je lokalizovano, trajno proširenje krvnog suda, koje njegov prečnik najmanje dvostruko povećava i predstavlja jedno od najtežih oboljenja na krvnim sudovima. Najčešće se javlja upravo na trbušnoj aorti, najvećem krvnom sudu u trbuhu čoveka. Inače, aneurizmatska bolest krvnih sudova sve je učestalija jer se prosečan životni vek u visoko i srednje razvijenim zemljama produžava, a to doprinosi nastanku degenerativnih procesa koji, pre svega, u starosti dolaze do izražaja. S druge strane, stanovništvo je više nego ikada ranije izloženo dejstvu različitih faktora rizika koji doprinose nastanku i razvoju proširenja abdominalne aorte. Pušenje, hipertenzija, gojaznost, povišen nivo masnoća u krvi kao i stres, glavni su faktori rizika. Zabrinjavajuće je da se ova bolest više ne javlja samo kod starijih od 65 - 70 godina, kao što je bilo ranije, već se granica pomera prema mlađoj populaciji ispod pedesete, pa čak i četrdesete godine. Nije redak slučaj da za pacijente imamo i tridesetogodišnjake. Zanimljivo je da su žene ranije čak četiri do šest puta ređe bolovale od aneurizme, a sada i one sve češće oboljevaju, a pravi razlog za to nije poznat.
nastavak -> http://novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:509113-Rana-dijagnoza-spasava-zivot[/size]