Sada ni EU ne zeli da potpise Sporazum sa Srbijom

Started by darusaz, 11-01-2008, 13:08:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

darusaz

NI©TA OD SPORAZUMA



Srbija, gotovo sigurno, 28. januara neæe potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridru¾ivanju sa Evropskom unijom. Razlog za to nije „kosovsko uslovljavanje" DSS-a ni premijera Ko¹tunice, veæ otvoreno protivljenje nekoliko èlanica EU. Holandija, Belgija, Nemaèka i Danska, kako saznajemo, protive se saradnji sa Srbijom sve dok Ratko Mladiæ ne bude u Hagu.

Na¹i pouzdani diplomatski izvori ka¾u da je srpskom ¹efu diplomatije Vuku Jeremiæu, koji je ove nedelje boravio u Briselu, jasno reèeno da se Holandija, Belgija, a sve ozbiljnije i Nemaèka i Danska, protive potpisivanju sporazuma sa Srbijom.

- Formalni razlog koji æe javno biti saop¹ten jeste nezadovoljstvo saradnjom s Ha¹kim tribunalom, ali je su¹tinski razlog iskljuèivo politièke prirode. Sada je potpuno neizvesno hoæe li Srbija u bliskoj buduænosti uop¹te potpisati SSP - ka¾e diplomatski izvor Pressa.

Postoji nada

Kako saznajemo, i dalje postoji „tanu¹na nada" da bi Srbija, ipak, mogla da potpi¹e sporazum sa EU. Pre svega, zbog eksplicitne podr¹ke veæine zemalja EU Srbiji, ali i zbog diplomatsko-politièke ofanzive koja se narednih dana oèekuje iz Srbije. Meðutim, praksa u EU jeste da se sve ovakve odluke donose konsenzusom.

- Oèekuje se da Dmitrij Rupel, ¹ef diplomatije Slovenije, koja predsedava EU, preuzme inicijativu. Takoðe, oèekuju se diplomatska inicijativa i brze misije „specijalaca" iz Srbije, kako bi sporazum bio ¹to pre potpisan, a nije iskljuèeno i da pitanje potpisivanje sporazuma bude otvoreno do samog sastanka Saveta ministara EU 28. januara. Ote¾avajuæa okolnost za Srbiju jeste svakako neobja¹njivo nadmen i ucenjivaèki stav pojedinih stranaka vladajuæe koalicije prema EU, koja je bila spremna da prihvati Srbiju i potpi¹e sporazum i bez izruèenja svih ha¹kih optu¾enika - ka¾e na¹ izvor, i dodaje da 28. januar nije bio nikakav „zakucan" datum za potpisivanje sporazuma.

- Srpski politièari su promocijom tog datuma naèinili sebi veliku protivuslugu. Taj datum je prvi put pomenut krajem novembra kada je u Beogradu bio direktor Evropske komisije za zapadni Balkan Generalnog direktorata za pro¹irenje EU Pjer Mirel. Tada je potpisan sporazum o pristupu pretpristupnim fondovima EU, po kome bi Srbija u naredne tri godine trebalo da dobije milijardu evra bespovratne pomoæi. I sada je nastao problem, jer se stièe utisak da je Srbija imala potpisan sporazum u ruci, ali to nije istina - dodaje izvor Pressa.

Jevtiæ: Brzo æemo

U kabinetu potpredsednika Vlade Bo¾idara Ðeliæa, koji je zadu¾en za evropske integracije i potpisivanje sporazuma, juèe, i pored obeæanja, nismo dobili odgovore na pitanja o datumu potpisivanja sporazuma. Predsednik skup¹tinskog Odbora za evropske integracije Milo¹ Jevtiæ ka¾e za Press da dr¾ava Srbija èini sve kako bi ispunila uslove da potpi¹e SSP.

- Uveren sam da æemo brzo potpisati sporazum. Ne volim da licitiram datumima, ali verujem da æe biti uskoro. Srbija èini sve da zavr¹i saradnju s Hagom, tako da je potrebno samo da EU donese politièku odluku o potpisivanju sporazuma - navodi Jeftiæ, koji je i internacionalni sekretar DS-a.

G17 Plus takoðe oèekuje da Srbija ipak bude pozvana da potpi¹e sporazum 28. januara.

- Retorika pojedinaca iz Vlade ne ide nam u korist, kao ni to ¹to se neke zemlje EU protive potpisivanju, ali se ipak nadamo da æe EU imati sluha i razumevanje za veæinski deo Vlade koji je evropski orijentisan - ka¾u u G17.
D. ISAILOVIÆ

Preuzeto iz dnevnih novina "Press"

А сада мој лични осврт - С обзиром да од свега тога 28. јануара нема ништа, а да ће према писању "Њујорк тајмса" САД и Немачка прве признати тзв. Републику Косово за државу одмах после 6. фебруара, ми не да нећемо да потписујемо ништа са ЕУ него има да се дистанцирамо од њих.  :ziveli  :~  :lol2:

dirigent

ajd  :ziveli !

   Ako nista drugo , da bar znamo sta nam valja raditi u narednom periodu.

     Jel to proverena vest? ... Mislim press kad pise to je sve bombasticno i preuvelicano.

darusaz

Вест цитирају све радио станице...  :wink:

Quote from: dirigent on 11-01-2008, 13:18:09
ajd  :ziveli !

   Ako nista drugo , da bar znamo sta nam valja raditi u narednom periodu.

     Jel to proverena vest? ... Mislim press kad pise to je sve bombasticno i preuvelicano.

Darker


pig_am_am

a ja se kladim da oni negde drze mladica,da bi mogli bas ovo da nam kazu :116:

nije pigi veverica.

Pedja

Ја имам да им кажем ово:

[youtube=425,350]yBS3Jkkg3rM[/youtube]

Можда спава  puc   :>

ThymusMedica


_d.0.t_


vucko81

Младић је само изговор за условљавање, то је њихова политика према нама и неће се лако променити.  puc

darusaz

А па онда је Србији место у Несврстанима, Шангајској организацији за сарадњу и тако томе....

Quote from: vucko81 on 12-01-2008, 00:04:28
Младић је само изговор за условљавање, то је њихова политика према нама и неће се лако променити.  puc

Bred

darusaz, mozda nekad. Milosevic se zavaravao da se moci da pokrene nesto slicno Nesvrstanim a znamo kako je prosao i on a i mi sa njima  :wink:

--
   
Ko¹tunica i Tadiæ opreèno o SSP-u
| Izvor: B92, Beta, Tanjug
Beograd -- Vojislav Ko¹tunica: EU treba da bira u vezi s potpisivanjem sporazuma sa Srbijom, Boris Tadiæ: Srbija je na pragu potpisivanja.

Vojislav Ko¹tunica ponovo je poslao saop¹tenje u kome je pozvao EU da odustane od "protivpravnog slanja misije" na Kosovo i da ne naru¹ava teritorijalnu celovitost Srbije. "Sigurno je da 28. januara mo¾e biti ili potpisan Sporazum sa Srbijom ili æe EU doneti odluku da svojom Misijom rasparèava Srbiju. Jedno i drugo ne idu zajedno i na EU je da napravi izbor", naveo je Ko¹tunica.

Ko¹tunica je naveo da je Skup¹tina Srbije u Rezoluciji o Kosovu i Metohiji, glasovima vi¹e od 220 narodnih poslanika, utvrdila da bi "odluka EU o slanju misije za sprovoðenje odbaèenog Ahtisarijevog plana predstavljala akt ugro¾avanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Srbije".

Sa druge strane, predsednik Srbije Boris Tadiæ ka¾e da je Srbija na pragu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridru¾ivanju sa EU, koji æe biti od velike koristi privredi Srbije.

Predsednik Srbije je za agenciju Srna naveo da je Vlada ovlastila svog potpredsednika da potpi¹e Sporazum, dodajuæi da je va¾no da Srbija èini sve ¹to ojaèava njenu poziciju i otvara nove ekonomske perspektive za sve graðane.

"Samo takva, jaka i stabilna Srbija mo¾e da brani sve svoje nacionalne interese', istakao je Tadiæ.

On je rekao da Srbija nikad neæe prihvatiti nezavisnost Kosova i da æe svoju pokrajinu braniti pregovorima i argumentima, istièuæi da tu ne sme biti nikakve predaje.

"Misija EU sprovodiæe politiku SAD"

Slobodan Samard¾iæ smatra da Srbija jo¹ ne treba da potpi¹e Sporazum o stabilizicaiji i pridru¾ivanju sa EU zbog Kosova.

Ministar za Kosovo i Metohiju izjavio je, gostujuæi u emisiji Poligraf TV B92, da Srbija ne mo¾e da potpi¹e Sporazum sa Evropskom unijom sve dok taj sporazum bude, kako se izrazio, u funkciji progla¹enja nezavisnosti Kosova.

On je objasnio da ne bi bilo dramatièno ako Srbija ne potpi¹e Sporazum 28. januara, jer se on realizuje u narednih deset godina.

"Kad se tim sporazumom re¹ava jedna tako rðava stvar, Srbija ka¾e: odluèite se, mi to neæemo uraditi, vi se odluèite, a ¹to se tièe potpisivanja, kada razjasnimo stvari koje ste vi iskomplikovali, mi æemo ga potpisati", rekao je Samard¾iæ.

Samard¾iæ je ponovio da se Srbija protivi slanju misije Evropske unije na Kosovo bez odluke Ujedinjenih nacija, jer smatra da je njen zadatak da sprovede Ahtisarijev plan o nadgledanoj nezavisnosti Kosova.

Ministar za Kosovo i Metohiju izjavio je da je Srbija voljna da potpi¹e parafirani Sporazum o stabilizaciji i pridru¾ivanju sa Evropskom unijom, ali ne ako se time, kao ¹to se njemu sada èini, ugro¾ava suverenitet Srbije na Kosovu.

On je rekao da æe Vlada doneti odluku o potpisivanju. "Ja sam rekao koji su parametri, a ako ga oni ponude, Vlada æe o tome doneti odluku", kazao je Samard¾iæ.

Govoreæi o eventualnom dolasku misije Evropske unije bez odluke Saveta bezbednosti, Samard¾iæ je rekao da Srbija takvu odluku ne mo¾e da prihvati i da æe, ako to toga ipak doðe, intenzivirati svoje prisustvo u pokrajini kroz organizovanje ¾ivota lojalnih graðana.

"Mi nemamo problem sa sadr¾ajem te misije i sa tim ¹to je to evropska misija... Na¹ je problem ¹to evropska misija ne sprovodi evropsku politiku na Kosovu, koje na ¾alost nema, veæ sprovodi amerièku politiku na Kosovu", smatra on.

"Kada ona bude sprovodila evropsku politiku, ako se ona jednom bude formulisala, mi æemo razgovarati sa njima, jer je u duhu evropskog re¹enja kompromis, to je ono ¹to do sada nismo imali", objasnio je Samard¾iæ.

On je rekao da bi, u sluèaju da Evropska unije bude uèestvovala u "otimanju Kosova i Metohije", Srbija morala da preispita svoju politiku i odnos prema evropskoj dvadesetsedmorici.

Mi¹èeviæeva: SSP ne dotièe pitanje Kosova

Sporazum o stabilizaciji i pridru¾ivanju ne vezuje pitanje Kosova za ostvarivanje procesa pridru¾ivanja i to pitanje se u Sporazumu ne pominje, ka¾e Tanja Mi¹èeviæ.

Taj sporazum (SSP) uop¹te ne dotièe temu kandidature i buduæeg stupanja u èlanstvo EU, izjavila je ¹efica Kancelarije Vlade Srbije za pridru¾ivanje EU Tanja Mi¹èeviæ

Ona je novosadskom "Dnevniku" rekla da je namena tog sporazuma da na¹e tr¾i¹ne uslove uskladi s onima koji postoje u EU, odnosno da uskladi standarde kako bi Srbija mogla da izvozi svoju robu na tr¾i¹te EU i liberalizuje domaæe tr¾i¹te za robu koja dolazi iz EU.

Ona nije ¾elela da spekuli¹e o tome da li bi moglo doæi do odlaganja najavljenog termina za potpisivanje tog sporazuma i kakve bi to posledice moglo imati po dalji tok evrointegracija, navodeæi da je "to ipak politièko, a ne tehnièko pitanje".

Tanja Mi¹èeviæ je rekla da je bilo primera da se menjaju delovi SSP-a, ali te promene, prema njenim reèima, "iskljuèuju bilo kakva politièka pitanja, po¹to je SSP uglavnom trgovinski sporazum".

Potpisivanjem SSP-a vi¹e novca za privredu

Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridru¾ivanju sa EU, Srbija æe dobiti tri puta vi¹e sredstava iz evropskih fondova za razvoj privrede, ¹to znaèi da æe i na¹a ekonomija i prihodi moæi da se uveæaju za toliko, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Bo¾idar Ðeliæ.

On je u razgovoru sa studentima Tehnolo¹ko-metalur¹kog fakulteta rekao da æe u tom sluèaju ukupne investicije u Srbiji u infrastrukturu u narednih pet godina biti najveæe u njenoj istoriji, raèunajuæi i sredstva iz bud¾eta i ona iz evropskih fondova.

---
i ko ce sad tu da zna ko je u pravu??  :hmm  :wall:  :hm

--

U EU opreèno o uslovima za Sporazum
| Izvor: B92, Beta
Beograd, Ljubljana -- Slovenija se zala¾e za sporazum sa Srbijom pre hap¹enja Ratka Mladiæa. Holandija tra¾i saradnju sa Hagom, pre svega.

Takoðe, predsedavajuæa EU Slovenija se zala¾e i za slanje misije na Kosovo pre progla¹enja nezavisnosti, rekao Dimitrij Rupel. Slovenaèki ministar spoljnih poslova, rekao je na neformalnom susretu sredozemnih dr¾ava EU u Nikoziji, da su misija EU i nezavisnost Kosova odvojena pitanja, prenose slovenaèki mediji.

Rupel je kazao i da je Kosovo jako osetljivo i va¾no pitanje, kao i da se nada da æe rasprava, na prvom ovogodi¹njem zasedanju ministara EU, 28. januara, biti plodna.

Oèekuje se da æe ministri tada raspravljati o tehnièkim elementima civilne misije za Kosovo, a prema diplomatskim izvorima slovenaèkih medija, Slovenija se zala¾e da misija bude poslata na Kosovo pre progla¹enja nezavisnosti.

Nað: Bili smo jasni oko uslova

Portparolka evropskog komesara za pro¹irenje Olija Rena, Kristina Nað, izjavila je da je Evropska komisija bila jasna kod saop¹tavanja uslova za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridru¾ivanju i podsetila da je Ren istakao potrebu da Srbija pojaèa saradnju sa Tribunalom u Hagu da bi sporazum bio potpisan.

"Lopta je u ovom trenutku u dvori¹tu Srbije", rekla je Nað na brifingu u Briselu. Prema njenim reèima, Ren je pro¹le nedelje, prilikom razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremiæem, sugerisao da Srbija mora preduzeti hitne mere da intenzivira saradnju sa Tribunalom u Hagu, kako bi potpisivanje sporazuma bilo moguæe.
Prema pisanju slovenaèkih medija, dr¾ave EU iz Sredozemlja, a pre svega Grèka i Kipar, o¹tro se protive nezavisnosti Kosova.

Povodom tog stava Grèke i Kipra, Rupel je danas objasnio da uvek postoji nada da se stvari promene, kao i da bi veæina dr¾ava èlanica EU ¾elela da Kipar, Grèka i jo¹ poneka dr¾ava, mogle da zauzmu stav, koji bi pomogao da se krene napred.

"To mo¾e da se dogodi, ali i ne. To nije moj pritisak, veæ nada", rekao je Rupel na dana¹njoj novinarskoj konferenciji na Kipru i kiparskim novinarima kazao da se ne radi o "samoprozvanom Kosovu", kao i da jo¹ uvek nema rasprave o nezavisnosti Kosova, veæ o civilnoj misiji EU.

Prema Rupelovim reèima, tehnièki elementi misije bi trebalo da budu dogovoreni tokom februara, a misija ne bi trebalo da ide na Kosovo pre maja.

Pored Kosova, koje je bilo centralna tema ovog susreta, na njemu se razgovaralo i potpisivanju sporazuma o asocijaciji i stabilizaciji EU i Srbije.

Zemlje Sredozemlja su se, u dana¹njim zakljuècima, zalo¾ile za ranije potpisivanje sporazuma sa Srbijom, èemu se protive pre svega Holandija, Belgija i skandinavske zemlje, koji ga uslovljavaju predajom Ratka Mladiæa ha¹kom sudu, prenose slovenaèki mediji.

O poslednjim razgovorima o Kosovu, kao i slanju misije EU, trebalo bi da razgovaraju i ministri spoljnih poslova evopskog dela kontakt grupe.

Slovenaèko ministarstvo spoljnih poslova je potvrdilo da æe se, sutra, na Brdu kod Kranja, sresti ministri Nemaèke, Francuske, Italije i Velike Britanije, a u razgovorima æe uèestvovati i slovenaèki ministar Rupel, evropski komesar za ¹irenje EU, Oli Ren i spoljnopolitièki predstavnik, Havijer Solana.

Holandija: Hag, pa EU

Holandija je za to da Srbija ima evropsku perspektivu, ali mora pre toga potpuno da saraðuje s Hagom, ka¾e holandski ambasador.

Holandija u potpunosti podr¾ava posveæenost EU da svim zemljama Zapadnog Balkana ponudi evropsku perspektivu, ukljuèujuæi pri tom i Srbiju, ali ona mora pre toga u potpunosti da saraðuje sa Tribunalom u Hagu, izjavio je holandski ambasador u Beogradu Ron van Dartel.

"Sada je sve, ipak, u rukama Srbije koja mora u potpunosti da saraðuje sa Meðunarodnim sudom za biv¹u Jugoslaviju u Hagu, pre nego ¹to Holandija podr¾i potpisivanje sporazuma (o stabilizaciji i pridru¾ivanju) sa Srbijom", rekao je holandski ambasador za list "Danas".

Bramerc u februaru u Beogradu

Glavni tu¾ilac Ha¹kog tribunala Ser¾ Bramerc u Briselu je izjavio da æe u februaru doputovati u Beograd i da zasada neæe davati novi izve¹taj o saradnji Srbije s Ha¹kim sudom. Bramerc je visokom predstavniku Evropske unije Havijeru Solani rekao da na snazi ostaje ono ¹to je Karla del Ponte prenela u decembru Savetu bezbednosti UN.

Solanina portparolka Kristina Galjak saop¹tila je da je visoki predstavnik dao podr¹ku Unije Ha¹kom sudu i naveo da je "puna saradnja zemalja zapadnog Balkana kljuèni sastavni deo politike EU prema tom regionu".
On je dodao da bi "najbolji dokaz te saradnje predstavljalo izruèenje (Ratka) Mladiæa sudu u Hagu". Ambasador je istakao da "Holandija pitanje potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridru¾ivanju i Kosovo vidi kao dve razlièite teme i dva razlièita procesa".

Biv¹i ¹ef diplomatije Goran Svilanoviæ rekao je za "Danas" da je Srbija u nezavidnoj situaciji, ali da je siguran da predstavnici Evropske unije shvataju slo¾enost aktuelnog politièkog trenutka kod nas.

On je izjavio da oèekuje da æe se razgovori sa Evropskom unijom nastaviti.

Portparol Tu¾ilastva za ratne zloèine Bruno Vekariæ rekao je za isti list da stav Holandije mo¾e samo da ote¾a nimalo jednostavnu situaciju Akcionog tima i ljudi koji rade na ispunjavanju obaveza Srbije prema sudu u Hagu.

B92
--

"Blokirali smo SSP zbog Haga"
| Izvor: Tanjug
Beè, Beograd -- Holandija je blokirala potpisivanje SSP sa Srbijom jer je preduslov puna saradnja s Ha¹kim tribunalom, izjavio je Maksim Ferhagen.

"Dakle, ovo ¹to smo ponudili nije prelazni Sporazum o stabilizaciji i prikljuèivanju, veæ politièki dijalog koji otvara moguænost za prikljuèivanje Evropi u buduænosti", rekao je ministar inostranih poslova Holandije Maksim Ferhagen u intervjuu frankfurtskim Vestima. On je dodao da je Savet ministara EU zauzeo stav da je za potpisivanje neophodna puna saradnja s Ha¹kim tribunalom".

"Mislim da je Evropska unija jasno dala do znanja da mi ne samo da ¾elimo da ponudimo evropsku perspektivu Srbiji, veæ takoðe planiramo integraciju Srbije u evropske strukture i njeno ukljuèivanje u EU", rekao je on.

Prema njegovim reèima, to je moguæe ukoliko se prihvate evropski kriterijumi i vrednosti, a Srbiji se ovim dokumentom nudi politièki dijalog i dijalog o ukidanju viza.

Upitan da li na saradnju Srbije i EU mo¾e da utièe i rezultat predsednièkih izbora, ¹ef holandske diplomatije je poruèio da je na srpskom narodu da odluèi za koga æe da glasa.

"Ono ¹to smo mi uèinili, to je da smo otvorili moguænost da se Sporazum potpi¹e posle izbora. Dakle, na narodu je da li æe izabrati proevropsku perspektivu, sa moguæno¹æu ekonomske razmene, politièkog dijaloga. Srbi sada treba da se opredele da li su za Evropu ili protiv nje", rekao je Ferhagen u intervjuu za frankfurtske Vesti.

b92
--
dakle, ako me nesto izludjuje to je kad neko pocne da pametuje a sam ima podosta puetra na glavi.
Mislim da Holandija treba da  :pst jednom za svagda jer je ogroman deo krivica za ono sto se desilo u Srebrnici upravo na njima.  :wink: