Napomene vezane za prakticni ispit iz tehnologije

Started by Bred, 03-10-2006, 09:19:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

SUNCE

Dolaze..devojka pored mene je imala Rc sa Galsana (seu.Fambasa).. :roll:

Enea

 :ninja: a tako sam mislila da ih ni ne pogledam...  :run nije to ne znam, neshto kao teshko & stuff.. nego ne vidim kraj ovom gradivu..

tnx sunce

Bred


Enea

#48
[off]e Bredonjo: (_X_) !![/off]


Enea

supp: da li na osnovu osobina supstance biram podlogu?
      liposolubilne u liposolubilnu?

BK

Ne, jer supozitorije mogu biti i suspenzije.
Poenta je u sustini da kad nemas zadatu podlogu, biras ono sto je najlakse tebi i naravno gledas kompatibilnost.Pa tako uvek biras Witepsol jer je on najlaksi za izradu, istopi se pomesa sa sup i izlije u supoforme...nema pakovanja posebno ...nema muke, samo dok ih izlivas drzis ih u onoj kutiji za kreme i pakujes ih posle u kesicu papirnatu....neke ass kazu da se pritiska gore na otvoru sa pincetom mada meni je druga rekla da ne moram jer u sustini za to treba masina.
Prednost u odnosu na makrogolne podloge jer one ne mogu da se izlivaju u supoforme, a kod kakao butera moras da vodis racuna o temp da podmazujes kalup da pakujes, a glicerol-zelatinska podloga ima laksantno svojstvo...nadam se da nisam nesto pomesala...izmedju ostalog procitaj u praktikumu jer treba da napises prednosti te podloge koju si izabrala

Enea

#51
ok, bk!
a da proverim da li sam te dobro razumela:
iako je moja supstanca lako rastvorna u vodi, ja cju ipak izabrati lipofilnu podlougu??? i njome suspendovati prashkicj? zato sto mi je lakse da sa njom radim?

tj dotichna whitepsol je podloga izbora?

Gocca

Da!
Ali, hajde da jos neko potvrdi.

BK

Da!
Ali opet moras da vodis racuna o kompatibilnosti aktivne sup i podloge(pise u praktikumu u uvodnom delu trebalo bi i u farmakopeji-proveri)

Enea

hvala vam!

jos jedno ? ako su moje supp, ili vag.. u alufoliji, pa zaparafinisane, ja njih ne mogu da izdam u papirnoj kesici, zato sto cje sva da se umaze od tog parafina, je li tako? onda u plasticnoj kutijici??

tnx :cvet

Maslacak

#55
Hidrosolubilne supstance se inaèe suspenduju u liposolubilne podloge, jer se supstanca tako br¾e oslobaða :wink: Najèe¹æe nije po¾eljno da se lekovita supstanca rastvori u podlozi, ma koliko to èudno zvuèalo (eventualno ako hoæemo produ¾eno oslobaðanje) :> Jer, ako nije rastvorena, br¾e æe se osloboditi iz podloge (ima manji afinitet za nju), a po¹to je hidrosolubilna, rastvorljivost u telesnim teènostima nije problem, to ide brzo :) Ovo je inaèe i najèe¹æi sluèaj kod supp.
Uop¹teno gledano, liposolubilne podloge se ubedljivo najèe¹æe koriste u supozitorijama (jer se one otapaju, a hidrosolubilne se rastvaraju u rektalnoj teènosti ¹to mnogo lo¹ije ide jer je kolièna teènosti mala), tako da, kao ¹to je i BK rekla, opu¹teno mo¾e¹ da generalizuje¹... uvek witepsol.

Koliko se ja seæam, sve supozitorije smo pakovali u plastiène kutijice, osim supoformi.

Enea

#56
da li u laminarnoj stoji
- 3% borna
- 0.9% nacl solutio
- solutio benzalkonii chlorid? KOJE CONC. JE KONZERVANS? Da li radim sa tim rastvorom, ili pravim centizimalni, tj da li ja uopshte koristim vecj gotov solutio ili ga pravim? :help2: :help2:

konzervans solutio o,1% i 1% stoji u laminarnoj?

kada koristim nacl za izotonizaciju, da li unosim supstancu( pulvis ) ili radim sa 0,9% rastvorom ?


Maslacak

3% bornu tra¾i¹ na reversu (koliko god borne da ti treba, koristi¹ ovaj 3% i preraèunava¹).

0.9% NaCl takoðe mo¾e¹ da tra¾i¹ na reversu, koliko se seæam, oficinalan je negde... Za izotnizaciju mo¾e i tako, i u obliku pra¹ka, kako god ti je lak¹e.

Benzalconii chloridi, kako god ti je dat u receptu, uvek tra¾i 1% centezimalni rastvor...napi¹e¹ tako na reversu i tako æe ti ga doneti u boci, u kapima ga odmerava¹. Zavisno od toga koliko ti treba u receptu, preraèunaæe¹ koliko da ga doda¹.

Enea

hvala ti maslachkice, gomile glupavih pitanjca imam da cju da izludim!


HVAAALLA

BK

Postavljajte svakakva pitanja, koliko god vam glupo zvucala, jer znam da sam ih i ja imala,i bilo me je bas briga, napravim spisak i pre vezbi kod ass i pitaj sve redom ali naravno i na samim vezbama( bukvalno skoro za svaki recept po nesto)...izgubi se covek u moru informacija..pa od sume ne vidi drvo (jel tako bese)...