Helsin¹ki odbor o Pravnom fakultetu

Started by Bred, 26-09-2008, 19:54:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- Izve¹taj Helsin¹kog odbora za ljudska prava o stanju u Srbiji, u kojem se nalazi i spisak èlanova "antiha¹kog lobija Pravnog fakulteta", izazvao burne reakcije.

Uz kritike aktuelne politièke situacije u zemlji, u izve¹taju je naveden i spisak profesora Pravnog fakulteta u Beogradu koji, kako se navodi, èine antiha¹ki lobi u Srbiji. Pravni fakultet je u javnom oglasu odbacio sve optu¾be koje su mu upuæene.

U izve¹taju "Samoizolacija: realnost ili cilj", na èijoj je naslovnoj strani karta Srbije bez Kosova, na ne¹to vi¹e od 500 strana analizira se politièka situacija u zemlji u protekloj godini.

U izve¹taju se, izmeðu ostalog, Pravni fakultet u Beogradu oznaèava kao upori¹te srpskog nacionalistièkog projekta, uèesnik u antievropskoj kampanji, stub re¾ima Slobodana Milo¹eviæa i protivnik Ha¹kog tribunala.

U izve¹taju je naveden i spisak 51 profesora Pravnog fakulteta koji su 2001. godine potpisali inicijativu za ocenu ustavnosti uredbe o saradnji sa Tribunalom u Hagu.

Pomenuta inicijativa prva je u nizu ogla¹avanja koja æe uslediti u kontinuitetu i grupi doneti epitet antiha¹kog lobija, navodi se u izve¹taju.

Predsednica Helsin¹kog odbora Sonja Biserko je gostujuæi u emisiji "Poligraf" izjavila i da profesori na Pravnom primoravaju studente da za diplomski rad pi¹u odbranu Vojislavu ©e¹elju. Ona smatra da je takvo pona¹anje nedopustivo, posebno u zemlji koja pretenduje da bude èlan Evropske unije.

Za javnost u Srbiji nepoznanica je ko su struènjaci koji su napisali izve¹taj. Njihova imena nije htela da otkrije ni Sonja Biserko, koja ka¾e da je to politika Helsin¹kog odbora. Sporna je i naslovna strana na kojoj je prikazana Srbija bez Kosova, a za koju Sonja Biserko ka¾e da treba metaforièno da uka¾e da Srbija jo¹ nema precizan stav da li ¾eli ili ne ¾eli u Evropsku uniju.

Na Fakultetu odbacuju sve navode i istièu da je normalno da u ustanovi koja ima veliki broj studenata i zaposlenih ima razlièitih politièkih opcija i stavova.

"Ne treba me¹ati individualne nastupe tih ljudi koji nastupaju kao graðani u odnosu na ono ¹to rade ovde na Fakultetu. Znaèi, inputiranje da su ud¾benici zastareli, da se neko ovde ideolo¹ki indoktrinira na nastavi i ve¾bama - potpuno su apsurdni", ka¾e Miodrag Jovanoviæ, prodekan za nauku na Pravnom fakultetu.