Uskoro Internet iz utikaèa

Started by pereca, 25-06-2007, 19:55:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

pereca

Uskoro Internet iz utikaèa


Utikaèi za elektriènu mre¾u danas postoje tako reæi svuda. Nasuprot tome, kvalitetni prikljuèci na internet nisu ni blizu tako rasprostranjeni. Zato se nametnula ideja da se elektrièni vodovi iskoriste i za prenos podataka.

Ideja o internetu iz utikaèa rodila se sredinom devedesetih godina. Iako su se kasnije pojavile nove moguænosti brzih veza, kompanija IBM je nastavila intenzivna istra¾ivanja, a razvoj te oblasti podr¾ava i Evropska unija (EU).

EU je spremna da obezbedi deset miliona evra za projekat OPERA koji se bavi istra¾ivanjem tehnologija prenosa interneta vodovima visokog i niskog napona.

Elektrièni vodovi nisu jedini predmet istra¾ivanja. Pro¹le godine pojavile su se informacije o projektu firme "Nederkom", koja namerava da ¹iri internet putem gasovoda, objavljeno je na èe¹kom sajtu ihned.cz.

Prenos informacija elektriènim vodovima na prvi pogled deluje sasvim logièno i teoretski ne predstavlja problem da se mre¾ni napon prilagodi za visokofrekventni signal, ali u praksi nije tako.
®ice razvodne mre¾e nemaju potrebne parametre, a na putu je i mnogo prepreka kao ¹to su transformatori i drugi uredjaji. Takodje postoji opasnost od prekidanja radio signala.

Ono ¹to privlaèi korisnike interneta je to ¹to bi kori¹æenje postojeæih dalekovoda u¹tedelo sredstva za izgradnju novih naèina prenosa podataka, a distributerima elektriène energije to bi mogao da bude jo¹ jedan naèin da zarade na veæ postojeæoj mre¾i.

(Tanjug)