Pilula ukida menstrualni ciklus

Started by Darker, 14-07-2007, 10:16:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Darker

Ako se razvije identièna raspra spojiæu teme, za sada su to dve sasvim odvojene i razlièite stvari :wink:



Пилулом против природе

Употреба новог оралног средства за контрацепцију, које истовремено „укида” менструални циклус докле год се узима поделила стручну јавост и подстакла расправе о томе где су границе поигравања с природом и какви су потенцијални ризици

Материнство, једна од најлепших улога жене
(Фото Shape)

Вест да је америчка Управа за храну и лекове (ФДА) одобрила прву контрацептивну пилулу, која осим што штити од нежељене трудноће прекида менструални циклус док год се узима, поделила је и стручну јавност и жене, подстичући расправе о томе где су границе у поигравању с природом и какви су потенцијални ризици.

Нова пилула се зове „либрел”, производи је америчка фармацеутска компанија „Вајет” и разликује се од свих досадашњих пилула за контрацепцију по још нижем садржају естрогена и прогестина (синтетичког прогестерона), а првенствено по томе што се узима свакодневно без уобичајене седмодневне паузе.

На Интернету већ постоје бројни форуми и анкете са питањем „да ли бисте прекинули менструацију да можете” и одговори су веома различити. Док је за неке припаднице лепшег пола циклус „дар природе, као поновно рађање сваког месеца”, за друге је то „непотребна и болна вишедневна мука” с којом се боре 13 пута годишње.

Неконтролисани експеримент

Реакције Американки, које масовно користе овај вид заштите од трудноће, показују да су неке већ годинама то радиле у договору са гинекологом или на своју руку, односно да су свесно одлагале менструацију не правећи паузу у уобичајеном режиму узимања.

Психолог Пола Дери из Балтимора написала је у „Британском медицинском журналу” да је потискивање менструације само по себи неприродно и да још нема довољно података и довољно студија да би се утврдило да ли је то на дуже стазе безбедна опција.

Жестоки противник континуираног узимања антибеби пилула, амерички психијатар др Сузан Рако, каже да је у питању „највећи неконтролисани експеримент у историји медицине чија су жртва здраве жене”. Осим тога што, како она тврди, орална средства за контролу рађања повећавају ризик од рака дојке и грлића материце, који присталице пилуле описују као „незнатан или веома мали”, она смањују и ниво природног тестостерона у женском телу, неповољно утичући на сексуалну жељу, мишићни тонус и мождане функције.

Поставља се и питање како ће „либрел” деловати на жене које одлажу материнство, јер постоји вероватноћа да ће им бити потребно неколико месеци или година да поново успоставе природно циклично опадање и раст хормона.

(Не)потребно крварење

На другој страни, велики број гинеколога сматра да не постоји ниједан медицински разлог зашто је женама потребно месечно крварење, које многима ствара врло непријатне проблеме, почев од болних грчева и главобоља па све до озбиљне анемије.

Неспорно је да и нова пилула, као и њене претходнице, носи опасност од нежељених споредних ефеката као што су стварање крвних угрушака, висок притисак и мождани и срчани удар, посебно код жена пушача и оних старијих од 35 година. Али за оне које не пуше и немају породичну историју проблема са крвним судовима и срцем, ризици су минимални, тврде њене присталице. Осим тога, истраживања су показала да пилула смањује шансе за оболевање од рака јајника и материце, док су повећани ризици за рак дојке и грлића „још недовољно доказани”. Они верују да је прекидање месечног циклуса савремено решење за начин живота савремене жене која не проводи већину свог репродуктивног периода као трудница или дојиља попут њених женских предака.
На крају, треба имати на уму чињеницу да ће даме које се одлуче за „либрел” остати без менструације као природног теста за трудноћу. Током испитивања које је обухватило 2.400 испитаница 19 жена је затруднело, преноси лондонски „Индипендент”.
Ј. Каваја
[објављено: 13.07.2007.] Politika