Sunèanje kao opasnost

Started by Bred, 25-07-2006, 20:43:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

shiky

Ja nikako ne mogu da pocrnim  a005
Eventualno malo neka bojica u licu i ruke,ali noge bele,pa bele.Mogla bih da se cvarim ceo dan,i samo bih izgorela...i neki su me terali da idem u solarijum,bas zato sto kao ne mogu na suncu da pocrnim,ali  :nene:
Jednog leta sam bila sa drugaricom na Zlatiboru,i isli smo na Cigotu(po suncu)Meni su posle izasli plikovi na celu  :K
Hehe,opekotine drugog stepena  :K
Koliko god neko imao osetljivu kozu,mislim da nije normalno da mu od sunca izadju plikovi,tako da stoji da je sunce jako,i da je jako zracenje

Sole

shiky, u pravu si da je Sunce jako, ali ipak sve ti potice od tipa koze i toga kako ona reaguje na sunceve zrake!
ne bi zato postojale onolike kreme sa razlicitim faktorima, ima ipak nesto u tome.
neko jednostavno nema melanina dovoljno kao na primer ti, pa ne  mozes dovoljno da pocrnis, a opet ti je sa druge strane i koza osetljiva kad mogu plikovi da ti izadju.
a sto kaze D, dizu preveliku paniku oko nekih stvari, ali ja mislim da je to mozda zbog toga sto je te stvari kojima nam kljucaju mozak preko reklama i raznih kampanja lakse ublaziti i uciniti ih boljim i podnosljivijim. mozda su jednostavno pogodnije za neko korigovanje.
;-)

Darker

Aqua, hvala ti, UPRAVO JE TO POENTA :wink:
Po¹to smo sve bolesti uspe¹no izleèili, daj da napravimo nove, pa najveæe pare le¾e u farmaceutskoj industriji, neæemo valjda da nam to propadne???
Woww, sunce je opasno, kupite najnoviji faktor koji usput pere ve¹ i leèi sidu, za samo 700 dinara, jeeeeeeeee

Yeco, ¹to se moje babe tièe, ona je zdrava koliko osoba sa 85 mo¾e da bude zdrava :wink: malo je zeza kuk, ostalo je sve ok, hvala na pitanju... a ¹to se izbacivanja toxina tièe, cirka proizvode farmaceutske industrije veæ 40 godina svakodnevno, tako da bi sad po merilima tog pijenja vode trebalo da je skiknula od intoxikacije veæ poodavno :wink:

wolfeitzckie

 Много си ти сине наиван, пије баба на кварно, не знаш ти шта су ти бабе  :PI

jecapereca

Volim sunce ali ne preterujem sa suncanjem.Vodim racuna, trudim se da budem umerena.U solarijum ne idem ni u ludilu, jesam nekada, mozda ukupno 10-ak puta.
Jezim se od "prepecenih" devojaka

Darker

Нова филозофија сунчања
Да ли баш морамо много да се плашимо сунчеве светлости

Време је да променимо наш однос према сунчању
(Фото Фотодокументација Политике)

Медији су дали велики допринос промени односа човека према сунчању. Наслови у стилу „Сунчање је штетно” или „Не излазите на сунце јер ћете добити рак коже” крију текстове који не нуде одговор на питање – да ли је природа стварно направила грешку када нам је поклонила сунчеву светлост.

Целокупан живот на Земљи заснива се и зависи од сунчеве светлости. Без ње не би било ни биљака ни живота уопште. Студије о утицају сунчевих зрака на човека представљене су безброј пута. Без сунчевих зрака престали би природни процеси, као на пример настајање витамина Де, регулација крвног притиска, или нивоа холестерола. Осим тога, и наше ментално стање зависи од сунца. Због свега овога разумљиво је уверење које је владало деценијама да је препланулост синоним за здравље. Нажалост, тако наметнут култ претераног сунчања у протеклим годинама резултирао је прераним старењем коже, алергијама, разним променама на кожи, раком коже. Научно гледано, кривац за то јесте прекомерно сунчање, а не сунчање.

После истицања штетне стране сунчевих зрака, наилазимо на то да се претерано излагање сунцу претворило у други крајњи облик, у претерану заштиту од сунца. У последњих десет година креме за сунчање садрже високе, врло високе и чак непропусне (данас забрањене) заштитне филтере од УВА и УВБ сунчевих зрака, који спречавају настанак опекотина и других нежељених последица на кожи.

Мање је позната чињеница да мања филтрација сунчевих зрака спречава стварање меланина, а самим тим зауставља процес стварања природног одбрамбеног механизма коже. Природни одбрамбени механизам или природна заштита коже настаће кад јој се то дозволи. Ако је виши заштитни фактор, више времена се излажемо сунцу, значи више времена је потребно да би се активирали природни механизми коже.

Људски организам има фантастичну особину да приликом продирања снажнијих УВ зрака производи меланин који поспешује пигментацију коже а самим тим потпомаже спречавање штете на ћелији коже. Употребом високих фактора наша кожа не примећује опасност, не зна колико дуго и у којој количини бива изложена снажнијим сунчевим зрацима из једноставног разлога што их не осећа. У том случају природна заштита се искључује.

У последње време развија се нова филозофија приступа заштити коже пред штетним утицајем сунчевих зрака. Усмерена је првенствено у припреми коже пре излагања сунцу и активацијом природне заштите коже од УВА и УВБ зрака. На основу резултата научних истраживања о пигментацији тим швајцарских стручњака развио је састојак који поспешује природну заштиту коже и припрема је за излагање сунцу. Истраживања показују да стимулатори препланулости омогућавају бржу и интензивнију препланулост коже у краћем временском периоду излагања сунцу.

Постигнут резултат заснива се не природном принципу пигментације коже. На тај начин се смањују алергије, опекотине и друга озбиљна оштећења коже. Задржавањем на сунцу само у препорученим сатима, ограничавамо штетно деловање сунца а наша кожа је природно заштићена. Занимљиво је да се на тај начин омогућава наношење знатно нижег заштитног фактора него иначе.
Препланулост је здрава и лепа а да бисмо је данас постигли потребно је да себи обезбедимо природну заштиту. Изгледа да је то сада питање тренутка, решење је у рукама швајцарских научника.
И. Ш.
[објављено: 22.07.2007.] Politika

pig_am_am

rekoh negde vec, dobila sam neku alergiju na sunce. to mi se nikad nije desilo,niti imam bilo kakve alergije.

ipak,mislim da se ne treba sklanjati uvek od sunca,vec samo kad su erupcije i to...a to bi trebalo da ima u svakoj vremenskoj prognozi.