Ubistvo u huliganskoj tuèi

Started by Bred, 16-04-2008, 12:41:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Novi Sad, Beograd -- Desetak osoba uhap¹eno zbog sinoæne tuèe navijaèa Partizana i Vojvodine, u kojoj je ubijen Dejan Dimitrijeviæ iz Novog Sada, a ranjen maloletni S.B.


Novosadska policija saop¹tila je da jo¹ nije utvrðeno ko je ubio navijaèa Dimitrijeviæa (27) iz Novog Sada, u sinoænjem obraèunu navijaèa u Futogu, pored Novog Sada. Privoðenja osumnjièenih za ubistvo se nastavljaju i oèekuje se da æe izvr¹ilac tog kriviènog dela uskoro biti otkriven, rekli su u novosadskoj policiji.

Policija je saop¹tila da su tuèu organizovale dve grupe od po desetak osoba, kod ¾eleznièke stanice u Futogu, i da je tom prilikom za sada nepoznata osoba pucala iz vatrenog oru¾ja. U sukobu je te¹ko povreðen i maloletni S.B. (17) iz Futoga, kojeg je metak pogodio u vrat, navodi se u saop¹tenju.

U novosadskom Urgentnom centru ka¾u da je zdravstveno stanje mladiæa operisanog nakon ¹to je povreðen u tuèi stabilno.

Policija je danas ranije saop¹tila da je privela i zadr¾ala Milana M. iz Futoga, kao i Marka C. i Marka P. iz Novog Sada, zbog osnovane sumnje da su uèestvovali u tuèi.

Sinoæ oko 22.30 do¹lo je do sukoba navijaèa FK Vojvodina i FK Partizan.

Tokom sukoba su, osim vatrenog oru¾ja, kori¹æene ¹ipke i drugo hladno oru¾je.

Dimitrijeviæ je bio pripadnik navijaèke grupe FK Vojvodina "Firma" i preminuo je u ambulanti u Futogu.

Prema nezvaniènim informacijama, sinoæna tuèa bila je ranije dogovorena i zapravo je nastavak okr¹aja navijaèa dva kluba zapoèetog jo¹ tokom proteklog vikenda. Podsetimo, tada je u Novom Sadu je do¹lo do sukoba navijaèa Vojvodine i Partizana, kada je jedan navijaè te¾e povreðen, a trojica navijaèa su lak¹e povreðena.



"Zakon se ne primenjuje"

Ministarka omladine i sporta Sne¾ana Samard¾iæ Markoviæ ka¾e da je dr¾ava poku¹ala da re¹i pitanje nasilja u sportu usvajanjem Zakona o spreèavanju nasilja na sportskim priredbama, ali da se on ne primenjuje.

Gostujuæi u Vestima u 16, ministarka je navela da je Ministarstvo sporta sa sportskim savezima napravilo kodekse pona¹anja i da æe formirati poseban Savet koji æe se baviti sliènim pojavama, osuðivati ih i ka¾njavati one koji ne primenjuju usvojene kodekse pona¹anja.

"Klubovi moraju da se distanciraju od ovoga. Igraèi moraju to da uèine. A dozvoliæete, i navijaèi koji hoæe da se razlikuju od huligana, koji treba da se razlikuju jer huligani su zainteresovani za sebe, a navijaèi za svoje klubove i sport. Znaèi i navijaèi, pravi, iskreni, moraju da se distanciraju", rekla je Samard¾iæeva.



:news:
Navijaèi pretukli putnike u autobusu
Autor: Ana Laliæ - Uro¹ Piper |


BEOGRAD, Novi sad - Slobodana B. (41) i Slavka O. (48) brutalno je pretukla u gradskom autobusu na liniji 18 grupa huligana obuèenih u crno-bele dresove, koji su juèe po podne krenuli na utakmicu polufinala Kupa sa Crvenom zvezdom. Kako „Blic“ nezvanièno saznaje, trinaestogodi¹nji M. B. sin Slobodana B. nije povreðen, ali je na Urgentni centar primnjen u stanju ¹oka.

Kako za „Blic“ prièa vozaè gradskog prevoznika, vandali su u autobus u¹li na stanici kod Centra „Sava“.
- Grupa u crno-belim dresovima u¹la je i odmah poèela da maltretira simpatizera Partizana koji je sedeo. Odmah su skoèila dva mu¹karca, za koja sam kasnije saznao da su otac i sin, i poèela tog navijaèa da brane. Meðutim, huligani su izvadili bejzbol palice i poèeli da ih udaraju. Sve to se de¹avalo dok smo prelazili most, pa sam autobus zaustavio èim smo stigli do BIP-a - prièa vidno uznemireni vozaè i pokazuje krv na sedi¹tima i podu koja svedoèi o brutalnom napadu huligana.
Èim je vozaè zaustavio autobus, huligani su istrèali i pobegli, a trojicu povreðenih Hitna pomoæ je prevezla u Urgentni centar, gde im je ukazana pomoæ, nakon èega su pu¹teni kuæi.
Juèera¹nji incident je samo nastavak krvavih obraèuna navijaèa, koji su poèeli krajem pro¹le sedmice.

Krivièna prijava protiv osumnjièenog za ubistvo
Novosadska policija podnela je kriviènu prijavu protiv S. S. (20) iz Novog Sada zbog osnovane sumnje da je 14. aprila, u tuèi navijaèa Partizana i Vojvodine kod ¾eleznièke stanice u Futogu, iz pi¹tolja ubio Dejana Dimitrijeviæa, a te¹ko povredio maloletnog S. B.
Osumnjièeni je jo¹ u bekstvu i za njim se intenzivno traga.
Do sada je privedeno i zadr¾ano 18 osoba, meðu kojima je i jedna devojka.
Novosadska policija identifikovala je juèe ubicu Dejana Dimitrijeviæa, ubijenog 14. aprila u navijaèkom obraèunu u Futogu. Prema saznanjima „Blica“, radi se o devetnaestogodi¹njem S. S. iz Novog Sada, koji je i dalje u bekstvu. S. S. se sumnjièi da je sporne noæi pucajuæi iz pi¹tolja ubio Dimitrijeviæa i ranio Milana M. (17).
Prema nezvaniènim podacima, policija jo¹ nije prona¹la pi¹tolj iz kojeg je pucano u Dimitrijeviæa a, kako saznajemo, na mestu tuèe pronaðene su dve èaure malokalibarskog oru¾ja.
- Desetorica do sada uhap¹enih navijaèa ne ¾ele puno da prièaju. Veæina je priznala da su uèestvovali u tuèi, meðutim, niko nije ukazao na to ko je pucao - ka¾e izvor „Blica“ blizak istrazi.
Svi su pohap¹eni nekoliko sati posle tuèe, u kojoj su uèestvovala po desetorica mladiæa sa obe strane. U sukobu kod ¾eleznièke stanice ubijen je Dimitrijeviæ, a ranjen maloletni S. B. (17) iz Futoga, koga je hitac pogodio u vrat, dok je me¹tanin Milan M. izgrizen po licu.
Kako saznaje „Blic“, dan pre ubistva Dimitrijeviæa dogodio se jo¹ jedan navijaèki obraèun „firma¹a“ i „grobara“.
Portparol novosadske policije Stevan Krstiæ ka¾e da ne iskljuèuje moguænost da je u pitanju ista grupa koja je uèestvovala i u tuèi u Futogu, ali to æe to biti utvrðeno istragom.
Incident se dogodio posle ko¹arka¹ke utakmice koja je u nedelju odigrana izmeðu ova dva kluba, kada su se „firma¹i“ uputili u Baèki Magliæ da se obraèunaju sa „grobarima“ iz ovog sela.
Prema reèima oèevidaca, huligani su u Magliæ stigli sa dva „golfa“ i „jugom“, svi sa novosadskim tablicama. Ista vozila su navodno viðena i naredne noæi u Futogu kada je u tuèi ubijen Dimitrijeviæ.
- U nedelju na ko¹arka¹koj utakmici Partizana i Vojvodine prièalo se da æe biti frke. Tribine su bile poluprazne. Nakon treæe èetvrtine utakmice navijaèi Partizana iz Beograda su napustili salu jer su znali da se ne¹to sprema - ka¾u za „Blic“ navijaèi Partizana iz Magliæa.
Po zavr¹etku utakmice, oni su se vratili u svoje selo i seli u ba¹tu lokalnog kafiæa. Pre toga su primetili sivi „golf“ novosadskih tablica kako kru¾i selom. Ubrzo mu se pridru¾io jo¹ jedan automobil iste marke i „jugo“ oker boje.
- Ti automobili su se u jednom momentu zaustavili ispred kafiæa. Njih desetak je istrèalo iz vozila, dok su vozaèi ostali za volanima. Imali su kapuljaèe i fantomke na glavama, a u rukama no¾eve, metalne ¹ipke i baklje - ka¾u napadnuti navijaèi.
U munjevitom napadu maskirani napadaèi su porazbijali stakla po lokalu i napali grupu koja je sedela. Jedan od „grobara“ iz Magliæa je zadobio opekotinu po obrazu, a drugi se od udaraca palicom odbranio stolicom. Druga grupa huligana je za to vreme no¾em isekla kanape kojim je bio vezan transparent koji su Magliæani tog dana nosili sa sobom na utakmicu u Novi Sad.
- Skinuli su transparent na kom je pisalo: „Magliæ malo selo, voli samo crno-belo“. Ubacili su ga u automobil i nestali u pravcu grada - ka¾u na¹i sagovornici.
Nakon ¹to su obavestili policiju, Magliæani su sproveli i internu istragu. Iz razlièitih izvora u suprotnim navijaèkim klubovima su dobili informacije o napadaèima.
- Znamo da je u pitanju ekstremna frakcija „firma¹a“ zvana G3 sa Grbavice. Oni praktièno i postoje da bi izazivali incidente i tuèe, a poznato je da imaju i svoje finansijere. Sve ovo smo rekli policiji iste veèeri - ka¾u „grobari“ iz Magliæa koji iz bezbednosnih razloga ¾ele da ostanu anonimni.

Minut æutanja na utakmicama Kupa
Juèera¹nje utakmice polufinala Lav kupa Srbije Zemun - OFK Beograd i Crvena zvezda - Partizan poèele su minutom æutanja povodom tragiène pogibije navijaèa u Novom Sadu. Zajednica superliga¹a nije se juèe sastajala ovim povodom.
B. M.

blic