Vlada RS-stipendije

Started by frckica-j, 15-11-2008, 18:21:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frckica-j

Objavljen konkurs za stipendije
[ 15.11.2008  ]
 
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo je konkurs za dodjelu stipendija iz bud¾eta Republike Srpske. Planirano je da se stipendira 800 studenata, za ¹ta je obezbijeðeno oko dva miliona maraka.
Konkurs za stipendije raspisan je, u skladu sa Pravilnikom za dodjelu stipendija, za èetiri kategorije studenata: za uspje¹ne studente, za studente iz izrazito nerazvijenih op¹tina, za studente koji studiraju u inostranstvu i za ostale studente.
Pravo na stipendiju za uspje¹ne studente imaju redovni studenti visoko¹kolskih ustanova u Republici Srpskoj prvog ciklusa studija sa prosjekom ocjena 8,5 i vi¹e.
Studenti iz Berkoviæa, Istoènog Mostara, Kalinovika, Kne¾eva, Krupe na Uni, Kupresa, Lopara, Nevesinja, Osmaka, Pelagiæeva, Petrovca, Rogatice, Rudog, ©ekoviæa, Ustipraèe, Èajnièa i Ljubinja sa prosjekom ocjena 8 i vi¹e imaju pravo na stipendiju za studente iz izrazito nerazvijenih op¹tina.
Pravo na stipendiju za studij u inostranstvu imaj studenti prvog, drugog i treæeg ciklusa studija u inostranstvu odnosno studenti koji su magistarski ili doktorski studij upisali u inostranstvu u skladu sa va¾eæim propisima a koji pohaðaju studijske programe matematike, fizike, informatike, ma¹instva, elektrotehnike i geodezije, sa prosjekom ocjena 9 i vi¹e.
Pravo na stipendiju za ostale studente imaju studenti sa posebnim potrebama, studenti iz socijalno ugro¾enih porodica, studenti-invalidi Otad¾binskog rata, djeca poginulih boraca i djeca ratnih vojnih invalida od prve do èetvrte kategorije, studenti bez jednog ili oba roditelja, studenti iz porodice sa dva ili vi¹e studenata i studenti koji su bili smje¹teni u domove za nezbrinutu djecu ili u hraniteljske porodice do punoljetstva, sa prosjekom ocjena 7,5 i vi¹e.
Konkurs je objavljen na Portalu Vlade Republike Srpske – stranica Ministarstva prosvjete i kulture  a 18.11.2008. godine (utorak) biæe objavljen u svim dnevnim listovima u Republici Srpskoj. Konkurs za studij u inostranstvu biæe otvoren 30 dana a za sve ostale kategorije 21 dan raèunajuæi od dana objavljivanja konkursa u ¹tampi.



Cijeli konkurs u pdf formatu mo¾ete naæi ovdje (http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpk/KonkurentskiPozivi/Stipendije/Pages/PregledStipendija.aspx), kao i formulare (u Wordovom dokumentu) koje treba da prilo¾ite uz potrebne dokumente.

frckica-j

#1
Позив студентима да провјере статус поднесених пријава за стипендију


Министарство просвјете и културе Републике Српске позива студенте који су се пријавили на конкурс за додјелу стипендија из буџета Републике Српске да на Порталу Владе Републике Српске (www.vladars.net) (http://www.vladars.net) провјере статус поднесених пријава.

На страници Министарства просвјете и културе објављен је списак обрађених захтјева за стипендије уз напомену да ли је документација потпуна или нешто од тражених докумената недостаје. Студенти такође могу добити потребне информације на телефон број 051/338-434.

Министарство просвјете и културе обезбиједило је у академској 2008/2009. години два милиона марака за стипендирање студената. Конкурс за стипендије расписан је за четири категорије студената: за успјешне студенте, за студенте из изразито неразвијених општина, за студенте који студирају у иностранству и за остале студенте.

Конкурс за додјелу стипендија за студиј у иностранству отворен је до 18. децембра а за све остале категорије студената до 9. децембра ове године.



Документ је у pdf формату. Погледати овдје. (http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpk/KonkurentskiPozivi/Stipendije/Pages/PregledStipendija.aspx)

Bred

izgleda da vam sajt vlade ne radi tj bar ja ne mogu da ga otvorim ...

frckica-j

Ne znam. Ja sam sad poku¹avala da ga otvorim, i sve je u redu. Mo¾da je to bilo ne¹to trenutno...  :hmm

A napravili su takvu zbrku i oko toga. Osobe koje su roðene u Federaciji izgleda da neæe dobiti stipendije. Veliki broj njih je samo igrom sluèaja roðen u nekom od gradova koji su sad u federaciji(npr. kritièan porod pa su i¹li u veæi grad) a èitav ¾ivot su ¾ivili u RS...

Bred


frckica-j


frckica-j

Резултати конкурса за стипендије у јануару
Извор: Глас Српске

БAЊA ЛУКA - Резултати конкурса за стипендију Владе Републике Српске биће познати у јануару 2009. године, казали су у Министарству просвјете и културе РС.

На конкурс се пријавило 1.900 студената, а до сада је обрађено 1.300 захтјева.

- Комисија за додјелу стипендија тренутно разматра обрађене захтјеве а имена студената који су добили стипендију, биће позната у јануару - казала је службеник за односе с јавношћу Министарства просвјете и културе РС Споменка Миљковић.

Министарство је за академску 2008/2009. годину обезбиједило два милиона марака за стипендирање 800 студената.

- Студентима који су подијељени у четири категорије, обезбијеђене су стипендије од по 250 марака - рекла је Миљковићева.

Право на стипендију имају успјешни студенти са просјеком оцјена од 8,5 и више. Стипендију ће добити и студенти из неразвијених општина са просјеком осам и више и то из: Берковића, Источног Мостара, Калиновика, Кнежева, Крупе на Уни, Купреса, Лопара, Невесиња, Осмака, Пелагићева, Петровца, Рогатице, Рудог, Шековића, Устипраче, Чајнича и Љубиња.

Обезбијеђене су и стипендије за студенте који се школују на студијским програмима математике, физике, информатике, машинства, електротехнике и геодезије.


frckica-j

Стипендије чекају општинске спискове

Министарство просвјете и културе Републике Српске обрадило је све  пријаве пристигле на конкурс за додјелу стипендија, али коначне резултате не може саопштити док општине не доставе спискове студената којима су додијелиле стипендије с обзиром да је један од услова да студент добије стипендију Министарства да не прима ниједну другу стипендију.

Иако је Министарство просвјете и културе истовремено с расписивањем конкурса позвало општине да доставе спискове стипендиста, те спискове још нису доставиле Дервента, Добој, Кнежево и Петрово док општине Приједор, Рогатица и Мркоњић Град нису доставиле потпуне спискове.

Министарство просвјете и културе обрадило је 1.747 пријава за додјелу стипендија. Од тога је 1.071 студент доставио потпуну документацију и испуњава услове за додјелу стипендија, али мора бити потврђено да не прима ниједну другу стипендију, док 676 студената нема потпуну документацију односно не испуњава услове за додјелу стипендија.

Министарство просвјете и културе обезбиједило је у академској 2008/2009. години два милиона марака за стипендије. Конкурс за стипендије расписан је у складу са Правилником за додјелу стипендија, за четири категорије студената: за успјешне студенте, за студенте из изразито неразвијених општина, за студенте који студирају у иностранству и за остале студенте.

(Izvor: www.vladars.net)

frckica-j

Одобрене стипендије за студиј у иностранству
[ 4.2.2009  ]
Izvor: www.vladars.net

Министарство просвјете и културе Републике Српске одобрило је 113.500 марака за стипендирање 54 студента у  иностранству.

У првом циклусу студија у иностранству Министарство просвјете и културе одобрило је стипендију за 43 студента. Износ појединачне стипендије је двије хиљаде марака. Појединачна стипендија за седам студената другог циклуса студија у иностранству износи двије и по хиљаде марака. Министарство стипендира и четири студента трећег циклуса студија у иностранству а њихова појединачна стипендија износи три хиљаде марака.

Списак студената којима је одобрена стипендија за студиј у иностранству доступан је грађанима на Порталу Владе Републике Српске (www.vladars.net) – на страници Министарства просвјете и културе.



Списак свих студената који су добили стипендију по овом основу погледати овдје. (http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpk/media/vijesti/Pages/Odobrene_stipendije_za_studij_u_inostranstvu.aspx)  Списак је у pdf формату.


frckica-j

Rezultati konkursa su iza¹li, ali sajt trenutno ne radi!!! Nadam se da æe sve biti u redu uskoro, a kad bude postaviæu i link ovdje!!!

frckica-j

Стипендије од Владе РС добило више од 800 студената
Извор: Глас Српске

БAЊA ЛУКA - Министарство просвјете и културе РС додијелило је 601 стипендију успјешним студентима, 17 стипендија студентима из изразито неразвијених општина и 183 стипендије осталим студентима, а стипендисти ће десет мјесеци примати по 250 марака, саопштено је из Министарства.

За ове три категорије конкурисало је 1.749 студената. Од тога 674 пријаве биле су непотпуне, док је 61 студент испунио услове, али прима другу стипендију, те је овим студентима остављен рок од осам дана да се опредијеле за једну стипендију.



Сајт је прорадио, а резултате стипендија по категоријама можете погледати овдје. (http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpk/KonkurentskiPozivi/Stipendije/Pages/PregledStipendija.aspx)  Сви резултати су у пдф формату.
Битно је да су ово незванични резултати а званични ће бити почетком мерта- значи, још чекања...

frckica-j

Студенти незадовољни расподјелом стипендија
Извор: Глас Српске

БAЊA ЛУКA - Група студената бањолучког Универзитета јуче је испред Економског факултета потписала петицију и уложила приговор на начин расподјеле стипендија Владе РС у категорији "успјешни студенти".

Тридесетак студената који сматрају да је при додјели стипендија пресудио социјални фактор, а не просјек оцјена, након потписивања петиције, примио је министар просвјете и културе Републике Српске Aнтон Касиповић који је за данас заказао нови састанак са студентима.

Он је потврдио да је при додјели стипендија превише наглашен социјални фактор у односу на успјех на факултету који је требало да буде пресудан у категорији "успјешни студенти".

- Министарство је свјесно ове погрешке и спремни смо је отклонити тако да нико не буде оштећен. Ове године успио сам обезбиједити потпуну транспарентност при изради правилника за додјелу стипендија уз сарадњу са студентским представницима - рекао је Касиповић.

Студенти из категорије "успјешни" сматрају да су оштећени јер је као пресудни фактор узет социјални статус студента, на основу којег се могло остварити преко 80 одсто бодова, а на успјех студента тек 20 одсто.

Студент треће године Економског факултета Борис Бајић сматра да је већина студената остварила право на стипендију само на основу потврде о примањима родитеља.

- То је неприхватљиво, јер су колеге са просјеком оцјена од 9,3 и 9,5 остали без стипендије. Ја сам прије неколико дана проглашен за најбољег студента економског факултета са просјечном оцјеном 9,25 а рангиран сам на листи за стипендију као 601. Тешко је повјеровати да постоји 600 студената бољих од мене - објаснио је Бајић.

Он каже да студенти траже да се формира нова ранг-листа и да се предност уступи просјеку оцјена и броју положених испита, те да се поново обраде захтјеви ових студената.

- Тражимо да се награде успјешни студенти за свој рад и висок просјек. Желимо и да се помогне социјално угроженим колегама, али у некој другој категорији - казао је Бајић.

Додао је да студенти траже да се у разматрање узму и кандидати чија је документација неправедно проглашена за непотпуну.

Студент медицинског факултета Горан Aрлов један је од студената који није остварио право на стипендију, иако има просјек оцјена 9,55.

- Стипендију нисам добио јер наводно нисам на вријеме доставио допунску документацију, а у Министарству ми је речено да то могу урадити. Проблем је у томе што сам потврду о положеним испитима извадио прије него што је конкурс за стипендију објављен у штампаним медијима, а која је проглашена неважећом - рекао је Aрлов.

Право на стипендију од по 250 марака за десет мјесеци добио је 601 студент у категорији "успјешни студенти", 17 студената из изразито неразвијених општина и 183 у категорији "остали студенти".

frckica-j

Више стипендиста, ниже стипендије
Датум: 17.02.2009 22:00
Извор: Глас Српске

БAЊA ЛУКA - Након прихватања приговора студената на ранг-листу стипендија Владе РС, Министарство просвјете и културе одобриће, у оквиру жалбеног рока у категорији успјешних студената, стипендије за свих 765 студената.

Број стипендиста тако је повећан, али су истовремено стипендије смањене на око 200 марака, а исплата би требало да почне у првој декади марта.


Ово је договорено на јучерашњем састанку групе студената из РС који су упутили приговор на пренаглашен социјални статус приликом додјеле стипендија за успјешне студенте и студентских представничких тијела са комисијом за стипендије и министром просвјете и културе РС Aнтоном Касиповићем.

Касиповић је потврдио да ће Министарство ове године одобрити око хиљаду стипендија, за шта су издвојена два милиона марака.

Нагласио је да студенти који су задовољили услове из прелиминарног конкурса морају, да би добили стипендију проширивањем листе, поднијети приговоре закључно са петком.

- Сматрамо да не би било у реду да студенти са високим просјеком остану без стипендија, а исто тако не би било у реду да њиховим колегама са егзистенцијалним проблемима буде онемогућено да студирају - истакао је Касиповић.

Студент Економског факултета у Бањој Луци Борис Бајић није задовољан овим договором и сматра да ће на овај начин бити оштећени многи студенти са одличним просјеком.

- Наш апел је дјелимично усвојен јер ће сви студенти добити стипендије, али неће добити 250, него 200 марака - казао је Бајић.

Приватни факултети

Бајић је нагласио да је студентима званично потврђено да је 45 студената са приватних факултета добило стипендије Владе РС у категорији успјешних студената.

- Тако у истој реченици имамо појмове "социјални статус" и "приватни факултет". Очигледно је да имамо много угрожених колега са приватних факултета - истакао је Бајић.

Касиповић је истакао да су студенти са приватних факултета испунили услове конкурса и доказали да је њихов материјални статус такав да могу добити стипендију.



Шта рећи на ово? ШТА!!! Све боље од бољег!  :F  :namcor  a005

frckica-j

Хоће стипендије само за себе
Извор: Глас Српске

БAЊA ЛУКA - Студенти јавних универзитета у Српској нису задовољни чињеницом да при додјели стипендија које даје Министарство просвјете и културе треба да испуне једнаке услове као и студенти приватних факултета.

Најбољи студент Економског факултета у Бањој Луци Борис Бајић сматра да студенти на јавним и студенти на приватним факултетима студирају према потпуно различитим критеријумима.

- И поред тога Министарство просвјете и културе не дозвољава никакву разлику између нас - каже Бајић.

Представници студената Универзитета у Бањој Луци најавили су да ће марта да припреме приједлог измјена Закона о студентском стандарду и Закона о високом образовању који изједначава студенте приватних и јавних факултета у РС.

Предсједник Студентског парламента бањолучког Универзитета Милан Грубор каже да постоје оквири како би требао да изгледа измијењени Закон о високом образовању.

- Према садашњем закону, за оснивање приватног факултета потребно је одобрење министра просвјете и културе, а да би се отворио јавни факултет потребна је одлука Народне скупштине РС. Ми тражимо да се и приватни факултети оснивају на исти начин као и јавни - рекао је Грубор.

Он сматра да би се на овај начин побољшало стање са приватним факултетима, јер би контролу отварања факултета имала Скупштина, а не министар просвјете и културе. Грубор истиче да Закон о студентском стандарду има и других недостатака.

- Закон дефинише да студентски домови нису под ингеренцијом Универзитета - казао је Грубор.

Студентски парламент, наглашава Грубор, представља само студенте јавних факултета, а не и студенте приватних, за које каже да немају своја представничка тијела и који не би требало да буду у истом рангу са студентима државних универзитета.

Министар Касиповић наглашава да се без обзира на све приговоре не може правити разлика између студената приватних и јавних факултета.

У Министарству просвјете и културе кажу да тренутно на јавним високошколским установама студира укупно 34.837 студената, а на приватним факултетима тај број износи 12.958.

Школарина

Студенти основног студија за студенте првог циклуса на јавним факултетима годину плаћају од 440 до 1.500 марака. Година студија на приватном факултету износи од 2.000 до 4.000 марака.

frckica-j

#14
Ми­нис­тар­ство ра­зма­тра при­го­во­ре на до­дје­лу сти­пен­ди­ја
Датум: 10.03.2009 22:00
Извор: Глас Српске

БAЊA ЛУ­КA - Ми­нис­тар­ство прос­вје­те и кул­ту­ре Ре­пу­бли­ке Српске још уви­јек ра­зма­тра при­го­во­ре сту­де­на­та на пре­ли­ми­нар­ну лис­ту сти­пен­дис­та.

- Пра­во на при­го­вор има­ли су сви сту­ден­ти ко­ји су се при­ја­ви­ли на кон­курс. По за­вршет­ку овог по­сла, би­ће ут­врђе­на ко­на­чна лис­та сти­пен­дис­та
Ми­нис­тар­ства прос­вје­те и кул­ту­ре - ка­за­ли су у Ми­нис­тар­ству. Сту­ден­ти­ма ко­ји ос­тва­ре пра­во на сти­пен­ди­ју би­ће ис­пла­ће­но у де­сет ра­та по
200 ма­ра­ка. Кад бу­де по­зна­та ко­на­чна лис­та сти­пен­дис­та, би­ће при­премљена рје­шења о до­дје­ли сти­пен­ди­ја, а по­том ће би­ти и ис­пла­ће­на.




"Чекати и надати се!" А. Дима