Lo¹e strane najpopularnijih dijeta

Started by Bred, 28-03-2010, 12:47:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Probali ste dijetu po krvnim grupama, Atkinsonovu dijetu, dijetu s kupusom, svakodnevno prebrojavali kalorije, ali niste uspeli da se re¹ite suvi¹nih kilograma. Pitate se za¹to? Zbog èuvenog „jo-jo efekta“ i dupliranja kilograma po povratku na stari re¾im ishrane.

Amerièki nutricionisti Harli Pasternak i Majat Marfi, autori knjige „Dijeta 5 faktora“ u izdanju V.B.Z., bavili su se nedostacima najpopularnijih dijeta i objasnili zbog èega su one tako nedelotvorne. Prema njihovim saznajima jedina prava formula da trajno izgubite kilograme i zadr¾ite ¾eljenu te¾inu je promena ¾ivotnih navika i izbalansirana ishrana.

ATKINSOVA DIJETA
Zabranjuje unos hleba, testenina, krompira i svih ugljenih hidrata jer su oni, kako tvrdi njen autor, najzaslu¾niji za gomilanje kilograma. Mnogima je pak Atkinsonova dijeta omiljena po¹to im ovaj re¾im ishrane dozvoljava da bez ogranièenja jedu meso, sir, jaja, maslac…
NEDOSTACI:
Sloboda koju pru¾a Atkinsonova dijeta ipak se skupo plaæa jer æete izgubiti vodu i mi¹iænu masu, dok æe procenat masti u telu ostati isti ili æe èak porasti. Dijeti nedostaju voæe, ¾itarice, vlakna i vitamini, pa se poveæava i rizik od osteoporoze. Ujedno se poveæava i rizik od nastanka srèanih bolesti zato ¹to se podstièe uzimanje masnog mesa i sireva, s velikom kolièinom zasiæenih masnih kiselina koje zapu¹avaju arterije.

nastavak -> http://www.b92.net/zdravlje/ishrana.php?yyyy=2010&mm=01&nav_id=406404