Del Ponteova kritikuje Rim

Started by Bred, 16-12-2007, 15:42:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Rim -- Ha¹ka tu¾iteljka Karla del Ponte kritikuje Italiju zato ¹to je postala glavni zagovornik kandidature Srbije za ulazak u Evropsku uniju

U intervjuu italijanskom listu "Republika", ona je osudila premijera Italije Romana Prodija i ¹efa diplomatije Masima D'Alemu zbog njihove podr¹ke Srbiji. Del Ponteova je rekla da nije "zaèuðena" pona¹anjem D'Aleme, koji je "uvek bio manje vi¹e prosrpski nastrojen", ali da je "zaprepa¹æena" pona¹anjem Prodija.

"Osoba koja je bila predsednik Evropske komisije i do savr¹enstva zna koliko je va¾na pomoæ EU za hap¹enje va¾nih begunaca, on me je izbegavao", rekla je odlazeæa tu¾iteljka Ha¹kog tribunala, govoreæi kako je bezuspe¹no poku¹avala da telefonom razgovara sa italijanskim premijerom.

"Godinu dana sam poku¹avala da doðem do njega, ali nisam imala uspeha u tome. U oktobru sam poku¹ala poslednji put", rekla je ona, kao i da Prodi za nju nije mogao da izdvoji ni par minuta.

Kako je ocenila, bilo je "jasno da nije ¾eleo da se bavi mojim beguncima i da je veæ stao na stranu Srbije".

Podseæajuæi na D'Aleminu izjavu da nije ona ta koja treba da ocenjuje da li je saradnja Beograda s Hagom dovoljna, ona je rekla da italijanski ¹ef diplomatije, koji je i potpredsednik italijanske vlade, pokazuje nepo¹tovanje prema meðunarodnom pravu.

"Kada bi svi mislili kao on, ta ista pravda postala bi irelevantna i hap¹enje odgovornih za najte¾a krivièna dela bilo bi bismisleno", rekla je Karla del Ponte.

Ona je proèitala i jednu stranicu iz njenog rokovnika, iz 15. februara, kada je razgovarala s D'Alemom: "Dobrog je raspolo¾enja i dobro se pona¹ao prema meni, ne kao poslednji put kada me je maltretirao".

"D'Alema ne odustaje od ideje da se ne mo¾e vi¹e pretiti Beogradu, da treba nastaviti pregovore i, samo na kraju, postaviti kao uslov hap¹enje Ratka Mladiæa. Objasnila sam mu da bi to bio veoma negativan signal, ali on nije odustao. Rekao mi je: tu¾iteljko, sada kad ste razgovarali sa mnom, nema smisla da tra¾ite sastanak i s Prodijem", navela je Del Ponteva, citirajuæi svoje zapise.

D'Alema je pre dva dana, nakon opro¹tajne konferencija Del Ponteove, posle koje je napala Italiju i jo¹ neke zemlje zbog njihove podr¹ke pribli¾avanja Srbije EU, rekao da je "uslovljavanje Srbije vezano za saradnju i da vlada u Beogradu saraðuje s Tribunalom".

On je podsetio da je Beograd izruèio 44 osobe Ha¹kom tribunalu, meðu kojima biv¹eg predsednika Jugoslavije Slobodana Milo¹eviæa i Srbije Milana Milutinoviæa, kao i niz zvaniènika i generala.

"Pod uslovom da ima saradnje, to ne znaèi da æe neko uspeti i da uhapsi. Treba stalno poku¹avati", rekao je italijanski ministar, kao i da je "uslov, svakako, da srpska vlada saraðuje, a ta saradnja postoji".



b92

Wlada

Време је да Европа почне да мисли више на Србију а много мање на поједине Србе (Караџић, Младић,...).
Сазревају генерације које нису биле ни рођене за време рата, а и они ће трпети последице...просто није фер.  :roll:

_d.0.t_

... reche odlazecja tuzhiteljka Hashkog tribunala... odlazecja.
podnela je svoj poslednji izveshtaj UN-u i to je to.

neka kritikuje... niko joj ne brani.

Bred

Ma ne, meni je sipma koliko je ona opterecena tacnije recena opsednuta ovom dvojicom, Karadzicem i Mladicem. A jos mi je zanimljivije koliko je ona umislila da je bitan faktor da kritikuje i grdi spoljnu politiku i odluke zemalja EU.  :wall: :wall: :K

dirigent

Luda babusketerinurina.

    Podseca me na Madlen Olbrajt...

          Srecom ovo joj je labudova pesma.

Bred

 :1 :siza:  :pljes:
bas je veoma predana poslu.  :wall:

Duke

Ne bi ta luda babuskera uopste bila tu da nekome njena prica ne pravi rezonancu sa bubnom opnom nekih vecih mocnika.

Svaki mocnik mora da ima nekog ko obavlja taj deo posla, a ona ga dobro obavlja.

Ja bogami ne gajim nikakve iluzije da ce se bilo sta krupno promeniti njenim odlaskom

Bred

bravo duke.  :pljes:

naravno da se nece promeniti.  :wink:

dirigent

Bogami ja mislim da hoce . Ko dodje na njeno mesto nece uhapsiti vise nikog jer vise ni nema sta da se uhapsi sem ove dvojice , prema tome nece moci steci neki kredibilitet na osnovu kojeg bi njegovo misljenje imalo neku tezinu.

     Samo ce da figurira dok se aktuelna sudjenja ne zavrse.