Meðunarodni olimpijski komitet zabranjuje upotrebu stimulativnih sredstava

Started by Bred, 14-08-2008, 13:32:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Svetska anti-doping agencija tvrdi da nedozvoljene supstance predstavljaju rizik po zdravlje sportista i ugro¾avaju intenzitet sportskih takmièenja. Pa opet, optu¾be da najbolji sportisti sveta koriste doping i hvatanje nekih od njih na delu i dalje su aktuelni, a pitanje dopinga moglo bi da baci senku na Olimpijske igre u Pekingu.

Dugopruga¹ iz Etiopije, dvostruki olimpijski ¹ampion Hajle Gebrselasije ka¾e da mu trening na nadmorskoj visini od tri hiljade metara daje prirodnu prednost na takmièenjima. On takoðe istièe da je kori¹æenje stimulativnih sredstava - varanje.

"Uvek sam govorio da mogu svakog da prevarim, ali kako mogu da prevarim samog sebe", ka¾e Gebreselasije.

Pa ipak, neki sportisti varaju godinama, koristeæi zabranjene supstance poput steroida da steknu tu kljuènu prednost.

"Kao ¹to mo¾ete da prepostavite, veoma sam razoèarana danas", rekla je nekada¹nja amerièka olimpijska zvezda Merion D¾ons pro¹le godine, kada je priznala da je lagala istra¾itelje u vezi sa kori¹æenjem steroida. Pet olimpijskih medalja koje je osvojila u Sidneju 2000. godine su joj oduzete i osuðena je na ¹est meseci zatvora.

Iako negativni publicitet pominjanja dopinga i vrhunskih sportista mo¾e da bude mrlja na olimpijske igre, to takoðe ¹alje jasnu oporuku da upotreba stimulativnih sredstava neæe biti tolerisana.

"Verujem da svaki sportista zna da je pogre¹no varati", ka¾e Trevis Tajgert, prvi èovek Amerièke anti-doping agencije, koja se trudi da osigura da na takmièenjima ne bude nedozvoljenih sredstava. Agencija godi¹nje obavi osam hiljada nenajavljenih testova na amerièkim olimpijcima, kako bi otkrila zabranjene supstance poput steroida, koji mogu da poveæaju mi¹iænu masu, ali i da izazovu bolest bubrega i rak. Agencija pru¾a informacije o tome koja su sredstva zabranjena i ka¾njava sportiste koji prekr¹e pravila.

"Tipièan sluèaj je dvogodi¹nja suspenzija za prvi prek¹aj i brisanje rezultata, a za drugi prekr¹aj mo¾e biti I dozivotna zabrana takmièenja", obja¹njava tajgart

Mnoge zmelje sada imaju programe koji nadgledaju i pru¾aju podr¹ku olimpijcima. U Ju¾noj Koreji sportiste ohrabruju da konsultuju medicinsko osoblje pre nego ¹to uzimaju lekove, pa èak i vitamine biljnog porekla. D¾ang Sung-Ho je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Atini. Kako ka¾e, prièe o sportistima koji su u pro¹losti ostali bez odlièja, jer su koristili zabranjena sredstva, uèinili su dan¹anje olimpijce vrlo opreznim.

"Jedan trkaè je prekr¹io pravila zato ¹to je uzeo lek za prehladu u apoteci I to dosta davno. Posle toga, svi sportisti lekove dobijaju u apotekama u trena¾nim centrima, èak ih i ne kupuju èesto", prièa D¾ang Sung-ho.

Iako su nova saznanja i sprovoðenje kontrole ote¾ali varanje, ono je i dalje moguæe. Piter Sonksen, professor endokrinologije u bolnici Sent Tomas u Londonu, savetovao je Meðunarodni olimpijski komitet u vezi sa dopingom. On ka¾e da je neke nove supstance - poput hormona rasta - te¹ko otkriti i dodaje da treba razviti pouzdane testove, kako bi se sport oèistio od dopinga.

"Mislim da je re¹enje u neprestanoj borbi protiv onih koji varaju. Tako je poslednjih 20 godina I milsim da æe biti tako zauvek", ka¾e profesor Sonksen.

Zvaniènici koji se bore protiv dopinga ka¾u da veæina sportista pozdravlja poveæanje broja testova ukoliko to osigurava integritet Olimpijskih igara.

voanews.com