Rafinerija Brod zvanièno pu¹tena u rad

Started by frckica-j, 27-11-2008, 19:57:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frckica-j

Rafinerija sveèano pu¹tena u rad
Izvor: Glas Srpske

BROD - Poèetak rada Rafinerije nafte Brod i ozbiljnost ruskog partnera garantuju da æe ugovor biti ispunjen i da æe Rafinerija uskoro postati brend RS i BiH sa proizvodnjom od 4,2 miliona tona proizvoda i njihovim plasmanom na tr¾i¹te cijele BiH.
Rekao je ovo predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik juèe u Brodu na sveèanom otvorenju Rafinerije nafte.
On je podsjetio da je u vrijeme razgovora sa ruskom kompanijom "Zarube¾njeft", Rafinerija Brod bila pred kolapsom sa oko 200 miliona KM duga dobavljaèima i 90 miliona KM duga Vladi RS.
- Malo je onih koji su vjerovali u uspjeh, ali smo sa ozbiljnim kupcem iz Ruske Federacije uspjeli. Uspjeh je ¹to je danas poèela proizvodnja, ¹to je isplaæena 21 zaostala plata radnicima i ¹to su poveæane plate radnicima na remontu postrojenja, rekao je Dodik.
Predsjednik RS Rajko Kuzmanoviæ rekao je na konferenciji za novinare da privatizacija "Telekoma", naftnog sektora i davanje koncesije kompaniji iz Austrije za izgradnju autoputeva predstavlja dobro voðenje ekonomske politike u RS.
- RS je otvorena za strana ulaganja i jedini interes u tome je da li su ona realna i hoæe li donijeti nove proizvode i radna mjesta, naglasio je Kuzmanoviæ.
On je istakao da je poèetak rada linije u Brodu praznik za 1.500 radnika i vi¹e od 4.000 èlanova njihovih porodica, ali i za Brod, RS, BiH, kao i za kompaniju "Zarube¾njeft".
Predsjednik Narodne skup¹tine RS Igor Radojièiæ podsjetio je na veliki doprinos pokojnog predsjednika RS Milana Jeliæa projektu privatizacije naftne industrije, istièuæi da je to, sigurno, najuspje¹nija privatizacija u BiH.
Generalni direktor "Zarube¾njefta" Nikolaj Bruniè najavio je poèetak remonta drugih linija Rafinerije, koje bi do 2010. godine trebalo da preraðuju 4,2 miliona tona nafte prema standardima euro tri i euro èetiri.
- U obnovu stare proizvodne linije investirano je 40 miliona evra, dok je ukupan projekat privatizacije rafinerija u Brodu i Modrièi i "Petrola" distributivne mre¾e 350 miliona, rekao je Bruniè.
Predstavnik "Vnje¹ekonom banke" Vladimir Dimitrov istakao je da je Ruska Federacija zainteresovana za odr¾avanje dobrih geopolitièkih i ekonomskih odnosa sa zemljama biv¹e Jugoslavije.
- Garancija za to je ruska vlada, u èijem vlasni¹tvu je "Zarube¾njeft" i banka, te njen predsjednik Nadzornog odbora Vladimir Putin, predsjednik vlade Rusije, naglasio je Dimitrov.
Sveèanosti povodom pokretanja proizvodnje u Rafineriji Brod prisustvovali su i predsjedavajuæi i èlan Predsjedni¹tva BiH Neboj¹a Radmanoviæ i ®eljko Kom¹iæ, predsjedavajuæi Savjeta ministara BiH Nikola ©piriæ, ministri u Vladi RS i Savjetu ministara BiH.
- Ovo je projekat koji nadma¹uje entitetsku i dr¾avnu prièu i pokretanje proizvodnje u Rafineriji uticaæe mnogo na bud¾et i ekonomiju BiH i sigurno je da æe uticati i na smanjenje trgovinskog deficita, rekao je ©piriæ.
On je dodao da æe poèetak rada Rafinerije biti generator razvoja ekonomije, ali i ostalih sektora.
- Mi iz Svjeta ministara smo uèinili sve da omoguæimo da se ovo desi i donijeli smo neophodne odluke. Pokretanje rada Rafinerije obezbijediæe nova radna mjesta, a time æe se poveæati i standard graðana, rekao je on.
- Posao sklopljen sa Rusima tek treba da donese dobrobit, a do sada je u bud¾et RS, od samog ulaska u Rafineriju, donio 200 miliona maraka. Podmireni su svi povjerioci Rafinerije i podmirena sva sva dugovanja, rekao je ministar trgovine Republike Srpske Slobodan Puhalac.
Ministar finansija RS Aleksandar D¾ombiæ kazao je da je privatizacija Rafinerije bila najznaèajniji projekat ne samo za Republiku Srpsku nego i za region, jer æe se otvoriti perspektive privrednog razvoja.
- Veæ smo imali vi¹estruke efekte od privatizacije i za prodaju dr¾avnog kapitala obezbijedili 110 miliona evra, koji æe biti plasirani kroz razvojni program. Fond penzionog osiguranja dobio je 15 miliona evra, a ukupna ulaganja koje je dostavio ruski partner iznose 980 miliona evra, rekao je on.
Ministar spoljne trgovine u Savjetu ministara BiH Mladen Zirojeviæ je kazao da je ovo veliki dan za RS i BiH, èija privreda èeka vi¹estruke pozitivne efekte.
- Oèekujemo najveæi doprinos u smanjenju spoljnotrgovinskog deficita BiH, a zvanièni podatak koji imamo je da je on u prvih ¹est mjeseci ove godine dostigao 4,6 milijardi KM. U tom deficitu nafta i naftni derivati uèestvovali su sa 21 odsto, rekao je Zirojeviæ.
Istakao je da æe nakon pokretanja Rafinerije biti ureðeno tr¾i¹te naftom u BiH.
- Ako se uzme u obzir da sada u BiH ima registrovanih 660 uvoznika i da se nafta prodaje na oko 880 pumpi, onda je jasno da tu vlada nered. Mo¾e se oèekivati da sada doðe po pada cijena u ovoj oblasti, rekao je on.
Proizvodnja u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu pokrenuta je 1968. godine, a privatizacija Rafinerije okonèana je potpisivanjem ugovora izmeðu Vlade RS i kompanije "Zarube¾njeft" 2. februara 2007. godine, kojim se ruska kompanija obavezala na uplatu 125,5 miliona evra, ¹to je i izvr¹ila.
Radnici Rafinerije i graðani Broda juèe nisu krili svoje zadovoljstvo. Za sve njih pokretanje Rafinerije znaèi ¾ivot, jer zajedno sa njom ¾ivi i cijeli grad, èiji stanovnici su uglavnom zaposleni u jedinom brodskom gigantu.

Cisterne
Juèe je iz Rafinerije krenula i prva cisterna sa naftnim derivatima.
Direktor Rafinerije Brod Aleksandar Litvinjenko kazao je da æe gorivo iz Rafinerije Brod biti prodavano na svim pumpama u BiH, te da æe biti jeftinije od onoga koje uvoze dobavljaèi.