Mre¾a autoputeva kroz RS

Started by frckica-j, 24-11-2008, 19:21:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frckica-j

Investicija vrijedna 2,9 milijardi evra
Izvor: Glas Srpske

BANJA LUKA - Premijer Srpske Milorad Dodik i republièki ministar saobraæaja i veza Nedeljko Èubriloviæ juèe su sa predstavnicima austrijskoj koncerna "©trabag" u Banjoj Luci potpisali Ugovor o koncesiji i Protokol o poèetku izgradnje mre¾e autoputeva, vrijedan 2,9 milijardi evra.
Tokom izgradnje mre¾e autoputeva otvoriæe se 5.000 novih radnih mjesta, a po zavr¹etku izgradnje na odr¾avanju puteva biæe zaposleno 2.500 radnika.
Dodik je poslije sveèanog potpisivanja Ugovora i Protokola naglasio da bi veæ polovinom 2009. godine trebalo da poène gradnja dionice puta Banja Luka - Doboj vrijedne 490 miliona evra.
- Ovo je kapitalna stvar za Republiku Srpsku koja bi trebalo da promijeni njen izgled i omoguæi novi privredni i infrastrukturni razvoj - naglasio je Dodik.
Dodao je da je "©trabag" moæna kompanija, koja ima resurse i koja je u¹la u ovaj izazov sa Srpskom sa uvjerenjem da æe na vrijeme i uz obostrano zadovoljstvo biti uraðene dionice puteva u Srpskoj.
- Pregovori sa "©trabagom" poèeli su prije dvije godine, a zahvaljujuæi dobrom partneru, kao ¹to je ova austrijska kompanija, sva procedura je na vrijeme zavr¹ena - naveo je Dodik.
Direktor projekata "©trabaga" za centralnu i istoènu Evropu Rudolf Kraf istakao je da je ovo va¾an projekat za Srpsku i njen put ka Evropi.
- Pobolj¹anjem infrastrukture i puteva u RS biæe znatno pobolj¹an i kvalitet ¾ivota na ovim prostorima - rekao je Kraf.
On je dodao da je ovom saradnjom napravljen dobar posao i da æe ova austrijska kompanija, zajedno sa Vladom RS, sve uèiniti da u predviðenom roku zavr¹i radove.
Ministar saobraæaja i veza RS Nedeljko Èubriloviæ rekao je da su prilikom preciziranja odredbi ugovora ispo¹tovane sve zakonske procedure.
- Srpsku èeka veliki posao izgradnje puteva - naveo je Èubriloviæ.
Direktor "©trabaga" Feliks Kozelek rekao je da ova kompanija ima iskustvo od 20 godina u izgradnji koncesijskih putnih mre¾a.
- Operativi kapaciteti "©trabaga" garantuju da æe radovi biti zavr¹eni u predviðenim roku - rekao je Kozelek i ponovio da koncesioni ugovor traje 30 godina. Ugovorom je predviðena gradnja mre¾e autoputeva ukupne du¾ine 400 kilometara.
Narodna skup¹tina RS 16. oktobra prihvatila je Informaciju o prijedlogu ugovora o koncesiji za izgradnju autoputeva izmeðu RS i "©trabaga".
Potpisivanju Ugovora i Protokola prisustvovali su predsjednik RS Rajko Kuzmanoviæ, predsjednik NSRS Igor Radojièiæ i ministri RS, te delegacija "©trabaga".

Mre¾a autoputeva
Ugovorom sa "©trabagom" predviðena je gradnja autoputeva Banja Luka - Doboj, u du¾ini od 72 kilometra, zatim Doboj - Jake¹ dio Koridora "5C" kroz RS u du¾ini od 46 kilometara (276 miliona evra), Glamoèani - Kupres, 110 kilometara (1,1 milijarda evra), Banja Luka - Novi Grad, 71 kilometar (426 miliona evra) i dionica Jake¹ - Bijeljina, 98 kilometara (637 miliona evra).