Oko 40 odsto graðana Crne Gore na ivici siroma¹tva

Started by Bred, 09-08-2008, 15:45:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Nedavno sprovedeno istra¾ivanje Svetske banke pokazalo je da je oko 40 odsto graðana Crne Gore blizu linije siroma¹tva, koja po metodologiji te institucije iznosi 145 evra po odrasloj osobi.

Podaci Svetske banke su zaista alarmantni: samo za dve godine broj siroma¹nih je u Crnoj Gori porastao za èak tri puta! Ono ¹to jo¹ vi¹e zabrinjava jeste oèekivanje nezavisnih ekonomista u Podgorici da æe se ovaj trend nastaviti.


Tako, na primer, proseèna plata sada iznosi 415 evra, a za meseène potrebe èetvoroèlane porodice nu¾no je izdvojiti bar tri puta vi¹e. Zato se graðani dovijaju na razne naèine, posebno na nerazvijenom severu, gde ¾ivi vi¹e od polovine siroma¹nih u Crnoj Gori.


Izvori prihoda iz domena poljoprivrede i malog biznisa

Da nije poljoprivrede...?Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Da nije poljoprivrede...?

Kuæni bud¾et se, uglavnom, popunjava prihodima od poljoprivrede i malog biznisa, kao i sve manjim doznakama èlanova porodice koji ¾ive u inostranstvu.


U Savezu samostalnih sindikata Crne Gore smatraju da bi samo uvoðenjem minimalne zarade, koja bi iznosila 60 odsto proseène plate, mogla da se preskoèi granica siroma¹tva, koja po metodologiji Svjetske banke, iznosi 145 evra.


Ali, prihvatanje tog predloga, znaèilo bi i poveæanje zarada svih onih koji primaju platu iz dr¾avne kase. Kako se radi o polovini graðana Crne Gore, sada¹nji crnogorski bud¾et to ne bi mogao izdr¾ati.


(Ne)uspe¹an model tranzicije?


Konstatujuæi da je porast stope siroma¹tva jasan pokazatelj neuspje¹nosti crnogorskog modela tranzicije, profesor na Ekonomskom fakultetu u Podgorici Sa¹a Lakiæ je u izjavi za Dojèe vele rekao:


„Siroma¹tvo postaje urbani problem i pogaða, uglavnom, one koji ¾ive od fiksnih primanja. Stopa inflacije koja je sve veæa, i veliki stepen nezaposlenosti, utièu takoðe, u znaèajnoj mjeri, na problem siroma¹tva u Crnoj Gori. Mislim da je oèito da je taj problem stavljen ad acta i da u prvi plan isplivava stvaranje moænih i bogatih pojedinaca. Za siroma¹ne, izgleda, nikome vi¹e nije ni stalo.“

Istra¾ivanja pokazuju da bogati u Crnoj Gori tro¹e osam puta vi¹e od siroma¹nih!

Mustafa Canka


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3549405,00.html?maca=ser-Blic%20Online-2569-html-box