Smanjenje uslova za upis u V godinu, ima li kakvih informacija?

Started by vucko81, 25-08-2008, 22:41:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sokobiv


Ovo je obavestenje studentskog parlamenta od prosle godine.U njemu lepo pise da ce ove godine biti bezuslovan upis...ili ja nesto ne razumem?


Po¹tovane koleginice i kolege,

Obave¹tavamo vas da je na sednici Nastavno-nauènog veæa, upravo odr¾anog, izglasan zahtev Studentskog parlamenta da se studenti, kojima nedostaje jedan ispit za upis èetvrte i pete godine «puste» da redovno upi¹u godinu kako bi se smanjio broj studenata koji æe sledeæe godine morati da bude upisan na datu godinu.

Obja¹enjenje:
Obzirom da fakultet ne mo¾e da sprovodi dva Studijska programa paralelno i «starim studentima», koji obnavljaju godine neæe biti omoguæeno da zavr¹e studije po programu koji su upisali, veæ æe morati da preðu na «Bolonju», sledeæe godine bi se broj studenata koji bi bezuslovno morali biti pu¹teni da redovno upi¹u godinu (kako ne bi polagali ogroman broj diferencijalnih ispita) poveæao toliko da praktièna nastava ne bi mogla da se izvodi, shodno kapacitetima instituta.

Takoðe, usvojen je zahtev Studentskog parlamenta da se svim studentima odobre dva dodatna ispitna roka – decembarski i julski, jer su studenti u obavezi da do 2011. godine zavr¹e studije po starom programu, ¹to im je ovim olak¹ano. Ukoliko ne zavr¹e studije do 2011. biæe prinuðeni da se, uz polaganje velikog broja diferencijalnih ispita, prebace na novi program.

Molimo sve kolege, koji ovime stièu uslov za upis naredne godine, da se danas ili u ponedeljak od 9 sati upi¹u u narednu godinu. U suprotnom neæe imati tu moguænost.

U prilogu vam dostavljamo molbu Studentskog parlamenta koju su primili svi èlanovi NNV-a povodom odr¾ane sednice.



Studentski parlament
Farmaceutskog fakulteta

kruger

Sokobiv procitao sam nekoliko puta tvoj post i nisam bas siguran da je dovoljan da se donese zakljucak da ce peta biti bezuslovna,ali u svakom slucaju lijepo sto se neko pojavio sa necim imalo opipljivim.
Nea prestao sam sa crnim humorom,nemoj da se nerviras,sve zavisi  od profesora i dekana,kako se dogovore,a od tebe samo tvoji ispiti.

Bred

Quote from: Nea on 03-09-2008, 20:23:04
Slazem se sa tim da je uzasno to sto smo u tolikoj neizvesnosti i veruj mi da se nerviram zbog toga svakog dana sve vise i vise. Izvini ali  tvoj vicevi crnjaci nisu bas prijali mojim napuklim zivcima i nemoj vise da zbijas takve sale.
Molim da se na ovoj temi oglasavaju samo oni koji zaista nesto novo i pouzdano znaju, jer se iskreno uvek strecam kada vidim da je neko nesto novo napisao i kada ovu temu otvaram .


:pljes:
:Bog

Dakle, posto je sama tema "hot" molim vas da postujete samo ako imate bitne i nove informacije upravo iz razloga koje je Nea navela ...  :wink:

vucko81


Bred

a vi dotle strebajte i molite se onom gore da vas pogleda pa se valjda i necete toliko sekirati da li ce pustiti bezuslovan upis ili ne ...  :wink: :K2: :kul: :K

UFG

QuoteKako æe se upisivati studenti

Pitanje uslovnog upisa studenata starijih godina studija trebalo bi da bude regulisano do kraja septembra. I zemlje Evropske Unije menjale su i prilagoðavale zakon pri prelasku na bolonjski sistem ¹kolovanja.


Na fakultetima u Srbiji u toku je drugi upisni rok, a indeks dr¾avnog fakulteta mo¾e da dobije 8 461 bruco¹.

Pitanje uslovnog upisa godine trebalo bi da bude regulisano do kraja septembra.

I zemlje u okru¾enju, kao i èlanice Evropske unije, menjale su i prilagoðavale zakon unoseæi amandmane, kako bi ¹to bezbolnije pre¹le sa jednog na drugi sistem ¹kolovanja.

Inicijativa je potekla od Senata Beogradskog univerziteta.

Predlog su zajedno radili studentski parlament i Senat.

Dati su predlozi da se napravi tranzicioni period, odnosno urade amandmani koji bi definisali uslove upisa i studiranja, da se napravi prelazni re¾im studija koji bi trajao èetiri godine, pa da se tek onda preðe na punu primenu zakona.
"Kada se prelazi sa starog na novi sistem, otvaraju se mnogi problemi.

Imate problema sa samim studentima koji nisu spremni da odmah preðu na taj sistem; imate problema sa fakultetima, univerzitetom, koji ipak nije prilagodio planove i programe", ka¾e za RTS profesor Branko Kovaèeviæ, rektor Univerziteta u Beogradu.

"Ne zato ¹to to nisu hteli da urade, nego zato ¹to nemaju iskustva...

U svetu postoji Bolonja 1, 2, 3 zato ¹to su ljudi prosto ve¾bali, ispravljali su ono ¹to nije realno".

Ne treba studenti da plate cenu reforme.

To je zajednièki posao nastavnika, univerziteta i studenata, i, konaèno, dr¾ave, jer je bud¾et stvar dr¾ave, podseæa rektor Kovaèeviæ.

Po va¾eæem zakonu, broj bud¾etskih studenata iz godine u godinu mo¾e da se poveæava za 20 odsto.

Predlog je da svi studenti koji ostvare uslov dobiju status bud¾etskih studenata.

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/sr.html?id=15534&sectionId=125&view=story (http://www.rts.rs/page/stories/sr.html?id=15534&sectionId=125&view=story)


Иако бих рекла да се овај текст односи прије свега на Болоњце, надам се да ће се крајем септембра одлучивати и о студентима који студирају по старом програму, а не чекати средина октобра...

philoserbiana

mojoj drugarici je juce teta na salteru rekla da ce se znati posle 27.septembra  :kul:

Anabel Lee

U ponedeljak je sednica nastavnockog veca i tada ce se sve zvanicno saznati.


malena

Jel to znaci da je peta bezuslovna i da nema nikakvog placanja... Jel to zvanicno?  :K2:

zoca



Bred


sokobiv

Ja sam zvala fakultet i pitala tetu na salteru za verodostojnost ovih informacija i ona mi je potvrdila da su tacne.Bezuslovan upis cetvrte i pete godine!!!!!!

Bred

Sad mogu svi da pisu na ovoj temi, sorry zbog greske ...  :wink: :wacko: