Srpski nauènik sastavio listu ¹est najveæih nauènih prevara

Started by Girl, 09-11-2007, 22:33:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Girl

|||| - 09.11.2007. - 21:52 ; ''24 sata''

Æirkoviæ je rekao da su „nauène prevare kroz istoriju pokazale da je iluzorno oèekivati da je nauka u stanju da ljude naèini boljim"...

Vi¹i nauèni saradnik Astronomske opservatorije u Beogradu Milan Æirkoviæ napravio je listu ¹est najveæih nauènih prevara svih vremena. Prevare u nauci, kako tvrdi Æirkoviæ, mogu dovesti do ogromnih ¹teta i dugotrajnih zabluda, a te¹ko se otkrivaju zbog nedovoljno razvijenih sistema kontrole, kakvi postoje u svetu sporta, umetnosti i finansija.

PODVALA - Na predavanju pod nazivom „Velike prevare u istoriji nauke", Æirkoviæ je rekao da su „nauène prevare kroz istoriju pokazale da je iluzorno oèekivati da je nauka u stanju da ljude naèini boljim".
- Prevare potièu od nauènika, usmerene su na struènu javnost, a zbog slabe kritièke svesti urednika, dobijaju veliku promociju u strukovnim publikacijama. Takoðe, eksperimentalno posmatraèki aspekti nauke podlo¾niji su prevarama od teorijskih - rekao je Æirkoviæ.


1. Èovek iz Piltdauna

Prvo mesto zauzima „otkriæe" lobanje èoveka iz Piltdauna, zbog kojeg je svetska paleontologija 40 godina bila na pogre¹nom putu u izuèavanju razvoja praistorijskog èoveka. Èovek iz Piltdauna, koji je u prvoj polovini 20. veka uvr¹æen u nacionalno blago Velike Britanije, bio je zapravo ve¹t falsifikat, napravljen u laboratoriji hemijskim sredstvima - kombinacija lobanje savremenog èoveka i vilice orangutana.


2. Rik¹enova otkriæa

Drugo mesto „osvojio" je Jan Hen Rik¹en koji umalo nije dobio Nobelovu nagradu na osnovu la¾iranih tvrdnji da je naèinio revolucionarne pomake u materiji supreprovodnika i nanotehnologije. Onda se ispostavilo da se ogledi ne mogu replicirati, da je evidencija o eksperimentima izgubljena i da je u njima kori¹æena kopija istovetnog termalnog ¹uma.


3. Farbanje mi¹a

Genetièar Vilijam Samerlini je „smislio" krajnje originalan naèin da doka¾e moguænost transplatacije tkiva bez obzira na genetsku raznolikost davaoca i primaoca tkiva. Tako je na mi¹a sa belim krznom „presadio" tkivo mi¹a sa crnim krznom. Prosto ko pasulj, ofarbao ga je crnim flomasterom. Kada je njegova prevara otkrivena, postao je psihijatrijski sluèaj.


4. Inteligencija blizanaca

Britanski pciholog - psihopata Siril Bart tvrdio je da jednojajèani blizanci nasleðuju istovetni koeficijent inteligencije. Naknadno se dokazalo da ta teorija nema veze sa istinom.
Posle njegove smrti (1971) otkriæa su progla¹ena falsifikatom, ali su neki njegovi rani radovi otkirvanjem ove prevare ostali ''neo¹teæeni''.

5. ®abe - babice

Lamarkista Pol Kamerer eksperimentisao je sa ¾abama - babicama. One se tako nazivaju zato ¹to mu¾jak nosi oploðena jaja¹ca. Za razliku od veæine drugih vodozemaca, ¾aba - babica se razmno¾ava na suvom. Kamerer je re¹io da natera ¾abe - babice da se razmno¾avaju u vodi. I uspeo je, ali je potomstvo uginulo.


6. Ravnodnevnica

Antièki nauènik Ptolomej navodno je posmatrao i prouèavao ravnodnevnicu koja se dogodila 36 sati ranije! Ovaj astronom, geograf i matematièar je utemeljivaè geocentriène teorije prema kojoj se sva nebeska tela okreæu oko Zemlje. Teorija je va¾ila vi¹e od 1.400 godina, sve do usvajanja Kopernikove heliocentriène teorije.

Smrda

vauu..kakvi gfrikovi..
ovo sa farbanjem misa mi deljuje vrlo neprimetno!?!??!?!!
ne verujem,..

hulio_salinas

Ovo sa farbanjem mi¹a je ba¹ za psihiæa. :wall:

Ali i "Èovek iz Piltdauna".

darusaz

Брзо, зовимо специјалне агенте Федералног истражног бироа.  :help: