Studentski protest u Zagrebu pro¹irio se i na Zadar

Started by Bred, 21-04-2009, 16:46:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 tanjug ||||
Studenti okupljeni u Nezavisnu inicijativu za pravo na besplatno obrazovanje nastavili su juèe zapoèetu blokadu Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a njima su se prikljuèili i studenti Univerziteta u Zadru.
Odluka o nastavku blokade zagrebaèkog fakulteta doneta je sinoæ glasovima oko 500 studenata, koji su i juèe u znatnom broju ometali nastavu i spreèavali njeno odr¾avanje.

PROTEST Studenti su najavili da æe za vreme blokade omoguæiti profesorima bavljenja nauènim aktivnostima i konsulttacija, ali ne i predavanja.
Njihov osnovni zahtev je omoguæavanje besplatnog visoko¹kolskog obrazovanja, ¹to obrazla¾u èinjenicom da ono postoji u 13 zemalja èlanica EU, kao i èinjenicom da su ¹kolarine u Hrvatskoj meðu najvi¹ima u Evropi.
Studenti istièu i da deca iz bogatijih familija imaju mnogo veæe
¹anse, ne samo za redovni upis koji je za deo studenata besplatan, nego i za studiranje uop¹te. Oni istièu da besplatno visoko¹kolsko obrazovanje nije u interesu samo studenata, veæ i celog dru¹tva.

nastavak -> http://www.24sata.rs/vesti.php?id=50537



:news:
©trajk studenata i u Splitu
| Izvor: FoNet
Zagreb -- Protest studenata u Hrvatskoj koji tra¾e besplatno ¹kolovanje pro¹irio se i na splitski Pravni fakultet, u kom su studenti zauzeli fakultetsku zgradu.

Kako javlja portal Index.hr, na taj naèin buduæi pravnici u Splitu pridru¾ili su se zahtevima njihovih kolega iz Zagreba i Zadra za besplatnim ¹kolovanjem za sve. Uz studente u Splitu svrstao se i dekan Pravnog fakulteta Boris Buklija¹, koji je od ranog jutra sa svojim studentima.

dalje -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=04&dd=27&nav_category=167&nav_id=357599