Salmonela i e¹erihija u soku

Started by Bred, 12-08-2009, 00:48:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Lana Bunèiæ |

U drugom uporednom ispitivanju kvaliteta prirodnih sokova, nektara i sirupa koje je uradio Pokret za za¹titu potro¹aèa Beograd, èak trideset odsto uzoraka eliminisano je kao neispravno, a u jednom je pronaðeno prisustvo salmonele, e¹erihije koli, kvasca i plesni. Op¹ta ocena prirodnih sokova koji se prodaju na tr¾i¹tu je proseèna.

Meðu eliminisanim uzorcima najveæi broj, èak njih ¹est izop¹teno je zbog manjeg sadr¾aja voæa od deklarisanog i propisanog, dva zbog nepravilno deklarisanih aditiva i jedan zbog poveæanog broja mikroorganizama bakterija, plesni i kvasaca.

- Najveæi broj eliminisanih uzoraka su voæni nektari, a eliminisani su zbog malog sadr¾aja voæa. Samo jedan uzorak oznaèen je kao opasan za konzumaciju, ostali eliminisani uzorci nisu ¹tetni za zdravlje potro¹aèa, ali je nedopustivo da se u deklaracijama navode netaèni podaci i na taj naèin zavaravaju potro¹aèi. Ovi proizvoðaèi za sada ne mogu biti ka¾njeni, jer jo¹ nije izglasan novi pravilnik kojim se defini¹e sadr¾aj soka u nektaru, koji je napisan po pravilima koja va¾e u Evropskoj uniji, a koji je napisan jo¹ 2005. godine - ka¾e Branka Bukviæ, predsednica struène komisije.
Od trideset analiziranih uzoraka samo je jedan svrstan u zonu ekstra kvaliteta, pasirani paradajz proizvoðaèa “Nektar” iz Baèke Palanke. Dok je kao odliènog kvaliteta ocenjeno ¹est uzoraka (“Takovo”, “Rauch”, “Rumapromet”, “Fre¹ end Ko”, “Nektar”), a vrlo dobrog dvanaest uzoraka (“Fre¹ end Ko”, “Fudlend”, PIMC d.o.o, “Rauch”, “Vino ®upa” i “Takovo”). Sedam uzoraka ocenjeno je kao dobrog kvaliteta (“Vino ®upa”, “Fruvita”, “Takovo”, “Beofruto”), dok su èetiri svrstana u kategoriju zadovoljavajuæeg kvaliteta (“Beofruto”).

nastavak -> http://www.blic.rs/drustvo.php?id=105674