"Smanjiti broj studenata medicine"

Started by Bred, 14-11-2008, 20:45:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92, Beta
Beograd -- Ministar zdravlja Tomica Milosavljeviæ izjavio je da je potrebno smanjiti broj mesta za upis studenata medicine jer Srbija ne mo¾e da zaposli toliko lekara.

Milosavljeviæ je agenciji Beta rekao da je ¹irenje upisnih kvota neodgovorno i da dr¾ava nije dovoljno bogata da ¹koluje "za nekog drugog" lekare koji æe otiæi u inostranstvo. "Srbiji je godi¹nje potrebno 500 studenata medicine, a upisuje se izmeðu 1.000 i 1.500", rekao je on.

"Globalno gledano, nikad nije dosta lekara i medicinskih sestra, ali se na ovaj naèin izla¾emo riziku da nam najbolji kadar u oblasti zdravstva odlazi u inostranstvo", naveo je Milosavljeviæ.

On je ukazao na primer Ni¹a, gde je pre nekoliko godina zaposleno svih 300 lekara koji su bili na birou rada, a trenutno posao u tom gradu ponovo tra¾i 340 lekara.

"Imamo taènu projekciju o kretanju kadrova u narednih nekoliko godina i neæemo imati mesta da zaposlimo sve kadrove", istakao je on.

Milosavljeviæ je naveo da je Uprava Medicinskog fakulteta u Beogradu, èiji je èlan bio posle 5. oktobra 2000. godine, nasledila 1.350 studenata upisanih 1999. i da su 2000. prepolovili broj upisanih na 650, naredne godine na 580 i 2002. na 450.

"Kad sam do¹ao u ministarstvo, shvatio sam da o ljudskim resursima nije bilo strate¹kog opredeljenja i analizama je zakljuèeno da je na nivou Srbije dovoljno 500 upisanih studenata godi¹nje", kazao je on.

Prema reèima Milosavljeviæa, paradoksalno je ¹to je tada Medicinski fakultet u Beogradu radio na restrikciji upisa studenata, a Ministarstvo prosvete je odobrilo otvaranje privatnog Medicinskog fakulteta.

"To je legitimna kompeticija, ali onda nemojte tr¾iti posao od dr¾ave", kazao je ministar.

Protest studenata privatnog fakulteta

A danas su se oglasili i studenti svih godina godine privatnog medicinskog fakulteta US medikal skul, koji tvrde da su spreèeni da obavljaju praktiène ve¾be u KBC Dragi¹a Mi¹oviæ i KBC Zemun po prethodno sklopljenim ugovorima o nastavnoj bazi.

Naknadno, bez pravne osnove, ti ugovori su poni¹teni i stavljeni van snage, navode oni.

"Monopolizam dr¾avnog medicinskog fakulteta brani se na providan i jeftin naèin - da su klinièko-bolnièki centri nastavne baze dr¾avnog medicinskog fakulteta, te da se, navodno, radi o sukobu interesa", navode studenti.

"Po toj logici, ti centri bi trebalo da leèe samo pacijente koji rade u dr¾avnim institucijama, a ne i one koji rade kod privatnih poslodavaca", naveli su oni.

"Studenti privatnih pravnih fakulteta èesto istovremeno imaju praktiènu obuku u sudovima kao i studenti sa dr¾avnih pravnih fakulteta", navode oni.

Oni navode da na tom fakultetu studiraju i studenti iz vi¹e od deset stranih dr¾ava, koji takoðe tra¾e za¹titu od svojih ambasada.

Oni tra¾e da Ministarstvo prosvete, kao jedino nadle¾no, razre¹i taj problem odmah "jer ¹kolska godina odmièe, pa umesto u bolnièkim sobama, studenti danas obilaze Skup¹tinu, Vladu i druge dr¾avne institucije".