Studenti su jedan od najboljih srpskih proizvoda

Started by Bred, 30-11-2006, 09:30:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Veæina studenata zavr¹nih godina i apsolventi koje je za visoke ocene nagradila „Eurobanka EFG” sa po 1.000 evra, uglavnom æe dobijeni novac potro¹iti na dodatno ¹kolovanje i usavr¹avanje, odnosno investiraæe u sopstveno znanje.

KVALITET - Oko 800 studenata s dr¾avnih univerziteta koji imaju prosek vi¹i od 9,5 predstavljaju jedan od najboljih proizvod Srbije i u njih jo¹ treba ulagati - rekao je na dodeli nagrada Slobodan Vuksanoviæ, ministar prosvete.

Marija Jovoviæ, nagraðeni apsolvent Ekonomskog fakulteta s proseènom ocenom 9,7, rekla nam je da nema nameru da posao tra¾i u inostranstvu, ¹to je veæ postalo stereotip.

- Planiram da ostanem u Srbiji i da posle zavr¹etka fakulteta upi¹em postdiplomske studije i nastavim sa ¹kolovanjem - obja¹njava Marija.

Prema njenim reèima, ¾elela bi da radi u nekoj banci jer ocenjuje da je taj sektor u ekspanziji i da pru¾a moguænost za dalji napredak.

Iako je granica proseka za koju su studenti nagraðivani bila 9,5, veliki broj „laureata" u indeksu ima smo dvocifrene brojeve, odnosno desetke.

Maja Obradoviæ s Fakulteta likovnih umetnosti dobijala je dosad samo „najodliènije" ocene, a planira da tako ostane do kraja studija.

- Dobijeni novac tro¹iæu na materijal potreban za slikanje, koji je inaèe veoma skup, pa je svaka dotacija i nagrada i te kako dobro do¹la - ka¾e Maja.

Osnovne studije su samo prvi korak u obrazovanju za veæinu nagraðenih studenata. Dodatno usavr¹avanje i nastavak ¹kolovanja su prirodni sled dogaðaja posle uspe¹no zavr¹enog fakulteta.

To potvrðuju reèi Du¹ana Baraæa, apsolventa na fakultetu organizacionih nauka, koji ukazuje da u buduænosti ¾eli da se bavi iskljuèivo nauènim radom.

- Ostanak u zemlji i istra¾ivaèki poslovi su moja prva opcija. Posle dobrog uspeha na osnovnim studijama upis vi¹eg stepena studija se naravno podrazumeva - dodaje Du¹an.

On meðutim planira da novac iskoristi i za putovanja po Evropi, ¹to takoðe, prema njegovim reèima, spada u obrazovanje.

I dogodine stipendije za najbolje
PONOVO Projekat Eurobanka-¹kolarine za nagrade najboljim studentima najavljen je i za sledeæu godinu. Eurobanka EFG je druga po velièini banka u Grèkoj sa aktivom od oko 48 milijardi evra. Osnovana je 1990. godine kao deo EFG Grupe sa sedi¹tem u ®enevi, a zapo¹ljava preko 19.000 ljudi u Grèkoj i ostalim zemljama regiona.
I.Jovanoviæ ||||


24sata