Nova poskupljenja u RS

Started by frckica-j, 18-11-2008, 08:48:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frckica-j

Umjesto pojeftinjenja nova poskupljenja
Izvor: Nezavisne novine

SARAJEVO, BANJALUKA - Iako se nakon sni¾avanja cijena nafte i ¾itarica na svjetskom tr¾i¹tu oèekivao i val pojeftinjenja prehrambenih proizvoda u BiH, umjesto toga dogodila su se nova poskupljenja.
Umjesto pojeftinjenja nova poskupljenja

Federalni zavod za statistiku objavio je juèe da je indeks potro¹aèkih cijena u FBiH u oktobru veæi za 0,76 odsto u odnosu na septembar.

"Zbog primjene vi¹eg sezonskog tarifnog stava, stanovanje, voda, elektrièna energija, plin i drugi energenti poskupjeli su 7,03 posto, hrana i bezalkoholona piæa za 0,82 posto, usluge restorana i hotela za 0,73 posto, alkoholna piæa i duhan za 0,23 posto. Pojeftinili su prevoz 1,85 posto i odjeæa i obuæa za 1,57 posto", kazao je Dervi¹ Ðurðeviæ, direktor Zavoda.

Ovim statistièkim podacima potvrðeni su nalazi iz analize koju je prije nekoliko dana objavilo Federalno ministarstvo trgovine, a prema kojoj je u oktobru pojeftinio tek mali broj proizvoda, i to uglavnom u simboliènom postotku.

"U oktobru nije do¹lo do promjene cijene mlijeka, ¹eæera i soli. Cijena bra¹na tipa 500 pala je za èetiri posto, ulja floriol za tri posto, dok je cijena domaæeg bimal ulja ni¾a za 25 do 30 feninga po litru", navode u Ministarstvu trgovine.

U Zavodu za statistiku RS potvrdili su da je indeks potro¹aèkih cijena u oktobru, u odnosu na septembar vi¹i za 0,7 odsto, te da je ukupan indeks potro¹aèkih cijena u odnosu na isti period pro¹le godine vi¹i za 6,6 odsto.

''Stanovanje je u oktobru poskupjelo za 10 odsto, namje¹taj i pokuæstvo za 0,4 odsto, alkoholna piæa, duvan, odjeæa, obuæa, komunikacije i obrazovanje ostali su isti", kazali su u Zavodu.

Prema rijeèima Jage Lasiæa, predsjednika Privredne komroe FBiH, cijene u FBiH ne padaju zbog monopola u pojedinim sektorima.

"Svuda u svijetu dr¾ava na pojavu monopola reaguje u roku od godinu, a kod nas se monopol odr¾ava dugi niz godina", ka¾e Lasiæ.

Istièe da su trgovaèke mar¾e u FBiH realne i da tu nema prostora za intervenciju, ali da su problem mar¾e dr¾ave, misleæi na PDV koji iznosi 17 odsto jednako na jahte i plovila, kao i na hljeb, ulje, ¹eæer i druge osnovne proizvode.

Dragovan Petroviæ, generalni sekretar Pokreta potro¹aèa RS, ocijenio je da je tr¾i¹te RS i BiH nesreðeno i istakao da su problem monopoli unija i udru¾enja proizvoðaèa, koji slobodno diktiraju cijene.

"Iako je cijena nafte pala na svjetskom tr¾i¹tu sa 150 dolara na ne¹to vi¹e od 50 dolara, kod nas su cijene goriva pale za manje od 20 odsto. Cijena p¹enice je pala za 40 odsto, a kod nas je pad cijene bra¹na i proizvoda od njega je skoro neprimijetan", kazao je Petroviæ.

On je dodao da je Vladina Uredba o mar¾ama zaustavila rast cijena, ali samo na proizvode koji su njom obuhvaæeni, tako da cijena sira, ili pavlake, i drugih proizvoda koji nisu, konstantno raste.

"Cijene pavlake i sireva su stalno rasle po nekoliko feninga, ¹to je te¹ko uoèiti, ali pavlaka koja je bila 1,29 sada je 1,43 KM", kazao je Petroviæ.

On je dodao da je cijena hljeba 1,20 KM nerealno visoka i da bi trebalo da budu kao i pro¹le godine, do 0,80 maraka.

Lakota: Velika sni¾enja  marketin¹ki trik
Mesud Lakota, sekretar Udru¾enja potro¹aèa u BiH, ka¾e da su se sni¾enja cijena koja su gromoglasno reklamirali veliki trgovaèki centri pokazala kao marketin¹ki trik na koji su i graðani nasjeli.

"Istina, nekim proizvodima cijena je pala, ali ne i onima na koje potro¹aèi najvi¹e tro¹e novca", ka¾e Lakota. Dodaje da graðani, kojih je sve vi¹e na granici siroma¹tva, prelaze na jeftiniju varijantu ishrane i zadovoljavaju se vi¹e kvantitetom nego kvalitetom.
"Trgovci su to prepoznali, pa su nekim proizvodima, poput tjestenine, kojoj je tra¾nja porasla za 300 posto, enormno povisili cijene", istièe Lakota. Smatra da su trgovci znatno informisaniji i dalekovidniji od predstavnika vlasti, te da udru¾eni u interesne grupe i lobije ostvaruju ekstra profite na muci graðana.

frckica-j

Ja bih samo voljela da znam otkud njima podatak da su pojeftinili obuæa i odjeæa? Gdje je to pojeftinjenje?

frckica-j

Gorivo u RS jeftinije za jo¹ deset feninga
Izvor: Nezavisne novine

BANJALUKA - Cijena goriva na veæini benzinskih pumpi u RS u ponoæ je trebalo da bude sni¾ena za deset feninga po litru.

Nakon novog pojeftinjenja, kao posljedice povoljnijih cjenovnika koje domaæi distributeri dobijaju iz rafinerija, litar euro dizela ko¹taæe 1,89, dok æe vozaèi litar supera i bezolovnog benzina plaæati 1,69 KM.

Vojin Mitroviæ, predsjednik Udru¾enja vlasnika benzinskih pumpi RS, ka¾e da je prema novim rafinerijskim cijenama litar goriva trebalo da pojeftini za ¹est feninga, ali da su zbog silaznog trenda nabavnih cijena odluèili da pojeftinjenje goriva u RS bude za deset feninga po litru. On je objasnio da æe cijena goriva i dalje padati, ukoliko bude nastavljen trend pada cijene sirove nafte na svjetskim berzama na osnovu kojih rafinerije kreiraju svoje cjenovnike.

Za razliku od RS cijene goriva u FBiH za sada ostaju na nivou pro¹losedmiènih kada je posljednji put do¹lo do pojeftinjenja. Litar euro dizela na pumapama u FBiH ko¹ta 1,99 KM, supera 1,84, dok bezolovni benzin ko¹ta 1,82 KM.

"Jo¹ nemamo najava da æe doæi do ponovnog pojeftinjenja, ali mislim da æe pad cijene nafte na svjetskom tr¾i¹tu i kod nas dovesti do ponovnog sni¾enja cijena goriva", rekao je Izudin Ahmetliæ, predsjednik Sekcije naftnih derivata FBiH.

On je dodao da æe naftni distributeri u FBiH danas dobiti nove rafinerijske cijene nakon kojih æe donijeti odluku o eventualnom pojeftinjenju.

Barel nafte na svjetskom tr¾i¹tu trenutno je na najni¾em nivou u posljednjih nekoliko mjeseci i ko¹ta oko 55 dolara

bozana

Kod nas da nesto pojeftini. :nene: