STRUCNI ISPIT (DRZAVNI)

Started by miccelena, 28-11-2008, 14:42:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Farmaceut 27

Nova sam na forumu i neophodna mi je pomoć oko polaganja stručnog ispita za farmaceute. Ne znam sta treba ni od knjiga, ni od testova, ni gde mogu pronaći banku pitanja za sve tri oblasti.  :help3:  :wacko:

millyy

Farmakologija- lokalni anestetici? Antacidi? Penicilin?
Tehnologija- test na pirogene? Izrada vagitorija?
Ustav- ustav? Zdravstveno osiguranje? Izvrsna vlast?

Miljana

Cao svima!  :K2: Sta ste vi upisali u delu stazerske knjizice gde se upisuje socijalna? Ja sam dobila pecate i potpise, ali mi niiista nisu upisali, kazu da upisem to sama. A ja blage veze nemam sta da upisem tu. Osim datuma... I da li ce i za kontrolu kvaliteta biti tako?

jelenija

Postovane kolege zanima me da li je neko odgovarao kod Nevene Sovic, Tijane Radojcic i Mersihe Omeragic? Zanimaju me kakva su vasa iskustva u vezi ovih profesora? :)

azraramovic

Da li moze neko od kolega da napise iskustva sa drzavnog ispita za medicinske biohemicare sa poslednjeg roka?

Cantona91

Poštovane kolege, ima li neko informaciju mogu li da polažem stručni ispit ako provedem godinu dana u farmaceutskoj industriji? Radim kao saradnik u Kontroli kvaliteta. Hvala unapred, Slobodan  :molim:

schumaher

Da i ja zatrazim pomoc oko komisije Nevena Sovic, Tijana Radojcic i Mersiha Omeragic :-D

ph Micy

Kolege, da li neko od Vas izlazio na ispit u januaru? Ako jeste može li da podeli utiske o komisijama, pošto izlazim u martu(a rekli su mi da su komisije iste za ta dva meseca) .
Pozdrav, Milica

jelkica

Kolege, koliko vam je trebalo vremena za spremanje drzavnog? Jel dovoljno mesec dana?


Beka15

Da li neko mozda zna sta se desava sa stazom onih koji su krenuli po programu od godinu dana i uhvatila ih promena zakona o trajanju staza? Oni nastavljaju staz po starom programu?

sasabuba


jelkica

Jel zna neko kakva je procedura za odlaganje polaganja za naredni mesec? Jel se moze to izvesti nekako, neka molba da se pise?

jelkica

Slaba vajda, niko nista ne odgovara, nema pomoci... :-(

caracois

Pozdrav svima! Polaga bih drzavni za farmaceute u maju. Zanima me komisija od marta (ako sam dobro razumela svaka dva meseca je ista). Jos vise bih bila zahvalna ako postoje aktuelna pitanja koja kruze da mi neko prosledi! Moze i na mejl. Hvala unapred! Ana

tditditdi

#974
Evo, da se oglasim. Ja sam polagala stučni ispit u aprilu. Meni jeste bio stres, koliko god da su ljudi pricali da je opusteno, ali treba doći do tog opuštenog dela. Priče su razne od spremanja 3 meseca do 7 dana. Ja sam intenzivno spremala 10-ak dana. Najvise sam se brinula oko ustava i farme. Ali je zaista opušeno kad se stigne tamo i udje. Svaki ispit se polaže posebno, sam ulaziš u kancelariju, ispitivač te pita gde si stažirao, da li si zadovoljan, šta planiraš dalje...malo da te opusti.


Ustav - mene je pitala Narodnu skupstinu i galensku laboratoriju....uglavnom je to i pitala, skupštinu, predsednika republike, zastitnika gradjana, ustav, rad na odredjeno i neodredjeno vreme, zasnivanje radnog odnosa lica mladih od 18 god, volontiranje, sta je lek, agencija za lekove, osiguranici zdrav.zastite
Tehnologija - test,i Rp iz magistralnih, ima kopirane strane iz MF 2008, i da jednu da se prokomentarise izrada i upotreba preparata, meni je bio LAL test i suspenzija za kožu sa ihtamolom i hiprpmelozom
Farmakologija - uopste nije pitala mehanizam dejstva, kaže to ste polagali na fakultetu, to me ne zanima. Mene je pitala, šta sam najviše u apoteci prodavala od antipiretika, šta najviše deci, tu se malo zadrzala kod aspirina i dece, drugo pitanje mi je bilo sulfonamidi, neki konkretan primer, ja sam pričala o baktrimu, indikacije i sta se jos savetuje pacijentima kod upotrebe antibiotika...uglavnom su joj takva pitanja bila, konkretan lek i savet pacijentu ili neka grupa lekova i savet pacijentu...rivotril, nistatin, amiodaron, dosta je pitala kortikosteriode za dermalnu primenu, antimikotike, bifosfonate, vitamine, preparate gvozdja...
Sve  svemu, ogroman stres pred polaganje, a na samom polaganju opusteno,svi u polozili....srećno svima :wink: