Pronaðeno 108 la¾nih diploma

Started by frckica-j, 10-02-2009, 14:40:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frckica-j

Про­на­ђе­но 108 ла­жних ди­пло­ма
Извор: Глас Српске

БAЊA ЛУ­КA - Због не­пра­вил­нос­ти у сти­цању школ­ских ис­пра­ва у средњим шко­ла­ма у Ре­пу­бли­ци Српској у про­шлој го­ди­ни је по­ни­ште­но 19 свје­до­чан­ста­ва и ди­пло­ма, док су ви­со­ко­школ­ске ус­та­но­ве оба­ве­зне да по­ни­ште 89 ди­пло­ма.

- На осно­ву зах­тје­ва стра­на­ка и ус­та­но­ва ре­пу­бли­чка прос­вје­тна ин­спе­кци­ја је у 2008. го­ди­ни про­вје­ри­ла 586 школ­ских ис­пра­ва, од че­га три у осно­вним шко­ла­ма, 343 у средњим шко­ла­ма и 240 на ви­со­ко­школ­ским ус­та­но­ва­ма - ка­за­ла је гла­вни ре­пу­бли­чки прос­вје­тни ин­спе­ктор Ра­дми­ла Пе­јић.

Она је ре­кла да се ин­спе­кциј­ским кон­тро­ла­ма чес­то ут­врди да је ви­со­ко­школ­ска ус­та­но­ва из­да­ла ди­пло­му, али да ли­це чи­ја се ди­пло­ма про­вје­ра­ва ни­је за­врши­ло обра­зо­вање у скла­ду са за­ко­ном.

- Овим про­вје­ра­ма ут­врди­ли смо да су сту­ден­ти упи­си­ва­ни без ва­ли­дне до­ку­мен­та­ци­је, на осно­ву нео­вје­ре­них до­ку­ме­на­та или без до­ка­за о прет­хо­дном обра­зо­вању. Сту­ден­ти су упи­си­ва­ни у тре­ћи или чет­врти се­мес­тар без по­ла­гања ди­фе­рен­ци­јал­них испи­та, а би­ло је слу­ча­је­ва гдје ни­су испо­што­ва­не за­кон­ске одре­дбе о тра­јању сту­диј­ске го­ди­не и по­ла­гању испи­та у испи­тном ро­ку - ка­за­ла је Пе­ји­ће­ва.

Ис­та­кла је да због сту­де­на­та ко­ји ни­су испу­ни­ли усло­ве за сти­цање ди­пло­ме, ин­спе­кци­ја ви­со­ко­школ­ској ус­та­но­ви на­ла­же да по­ни­шти ди­пло­ме.

- У РС ра­де и ви­со­ко­школ­ске ус­та­но­ве ко­је су у пос­туп­ку ли­цен­ци­рања, али оне не­ма­ју до­зво­лу за рад и ни­су упи­са­не у Ре­гис­тар ви­со­ко­школ­ских ус­та­но­ва у скла­ду са За­ко­ном о ви­со­ком обра­зо­вању. Овим за­ко­ном је про­пи­са­но да су ја­вне ис­пра­ве ко­је из­да­ју ус­та­но­ве ко­је обављају дје­ла­тност ви­со­ког обра­зо­вања, а не­ма­ју до­зво­лу за рад пра­вно ни­шта­вне - ис­та­кла је Пе­ји­ће­ва.

До­да­ла је да прос­вје­тна ин­спе­кци­ја за­брањује рад сва­кој ви­со­ко­школ­ској ус­та­но­ви за ко­ју ут­врди да ра­ди без одо­брења Ми­нис­тар­ства прос­вје­те и кул­ту­ре РС.

Про­вје­ре

Уко­ли­ко ин­спе­кци­ја ут­врди да је ди­пло­му из­да­ла нео­влаш­ће­на ор­га­ни­за­ци­ја и по­тпи­са­ло нео­влаш­ће­но до­ка­зи се дос­тављају Окру­жном ту­жи­лаш­тву ра­ди по­кре­тања кри­ви­чног пос­туп­ка.

Bred

Ala se kod vas stancuju diplome, ccc.

:1 :F

:K

frckica-j

©ta da ti ka¾em! Zato mi ostali "obièni smrtnici" moramo dobro da se pomuèimo za tu diplomu!!! a005