Codex_Alimentarius - ZAMISLIMO SE

Started by SPAJALICA, 23-02-2010, 13:17:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

#15
Svako ima svoju cenu.  :wink:


:news:
Nezadovoljni zbog modifikovane soje
| Izvor: B92 Ratkovo -- Ratari u Srbiji nezadovoljni su zakonskim re¹enjem prema kom je dozvoljen uvoz, ali ne i uzgoj genetski modifikovane soje.

Poljoprivrednici Ratkova, sela u srednjoj Baèkoj, veæ nedelju dana poku¹avaju da odlo¾e uni¹tavanje useva zasejanih genetski modifikovanom sojom.

Ratari se pitaju kako to da je dozvoljen uvoz ove soje, ali ne i njen uzgoj, dok s druge strane Inspektorat Ministarstva poljoprivrede ka¾e da samo sprovodi zakon.

Soja koja je genetski modifikovana se ne razlikuje od obiène ni po èemu, osim ¹to je otporna na totalne herbicide.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=08&dd=05&nav_category=9&nav_id=450028

SPAJALICA


an85

#17
Nikola Aleksic govori o codexu (http://vimeo.com/18720200)

Pogledajte ovaj video, i pitanje u kakvoj drzavi zivimo...  :shock

Adonis_Vernalis

#18
Upravo tako: u kakvoj to dr¾avi ¾ivimo? Ali, ne zbog Codex Alimentarius, veæ zbog ovoga ¹to æu tek napisati.

Moram da primetim da su se jo¹ 70-tih godina poèeli pojavljivati svakakvi likovi i prièe pune promaje, da bi ta najezda vidovitih prevaranata eksplodirala poèetkom 90-tih, sa "Kremanskim proroèanstvima", "Deda Milojem", belim magovima sa najmanje 3 oka, Miljom V. "Regulus" i drugim neukusnim produktima metabolizma jednog dru¹tva. Ovi "metaboliti" idu ruku pod ruku sa "elitama" koje su nas vodile (i vode) pravo u propast, kao i sa op¹tim krizama. Sve je OK dok prièa stoji u domenu po¹alice; ali, ako neko npr. ozbiljno shvati aktivizam protiv èipova u liènim kartama, sa prièom da nekada davno ni papirna lièna karta nije bila potrebna, sve mi se èini da kao dru¹tvo lako mo¾emo stiæi pravo u Srednji vek. Primera ima dosta, ali su¹tina je uvek ista.

U ovom razgovoru i "dokumentarnoj emisiji" se koristi argumentacija koju iole obrazovan èovek na nivou rasuðivanja deteta ne bi smeo da prihvati. Pogledajte malo na Google-u ¹ta sve to znaèi taèno. Koje argumente koristi jedna strana, a koje druga (napominjem, natprirodna biæa i njihova dela nisu razumni argumenti)? Koristite kritièko razmi¹ljanje. Na primer, Srbija kao potpisnica Roterdamske i Kopenhagenske konvencije ne mora da po¹tuje "labavije" standarde C.A. jer nigde ne stoji da su obavezujuæi. C.A. je deo UN FAO i WHO inicijativa, i cilj im je pre svega uvesti norme formalnog/administrativnog upravljanja i kontrole kvaliteta proizvodnje hrane i lekova, a ne toliko norme proizvodnje same hrane i lekova (¹to je prepu¹teno svakoj èlanici da uradi stro¾ije ako ¾eli). Nije cilj ukinuti prodaju prirodnih preparata, nego spreèiti nekontrolisano uno¹enje dodataka hrani (npr. hipervitaminoza mo¾e biti smrtno opasna, kao i razna sredstva za mr¹avljenje ili slièna u kombinaciji sa lekovima bez odobrenja lekara). Sigurno ne ¾elim nikakav DDT ili hormone rasta u hrani, ni na kojem delu lanca proizvodnje i ni u koj kolièini. Ali sigurno ne ¾elim ni histeriju protiv genetski modifikovane hrane (kalemljenje voæa i selektivni odgoj su takoðe vid genetske modifikacije), niti ¾elim da silan narod pomre u nedostatku hrane zbog pseudoreligijskih naèela i kvazinauènih rasprava.

Na¾alost, mnoge zemlje ne mogu da priu¹te sebi vi¹e standarde proizvodnje i trgovine hranom i lekovima - tu le¾i problem, a ne u prièama o svetskim zaverama i sliènim stvarima. Dovoljno smo zla sami sebi uèinili. Svakih 5-10 godina "podgreje" se uvek ista prièa: smrtonosno opasni aditivi u hrani... ©ta je "èuveni", strahovito opasni aditiv E330? Najobiènija limunska kiselina...

Svi prenose sekundarne, tercijerne, a mnogi i kvaternerne izvore informacija kao merodavne, a niko nikada nije video niti slovce iz tog èuvenog "dokumenta", kao ni iz Kumanovskog (ili, ne¹to ranije, Dejtonskog) sporazuma. Daj da vidimo oko èega se (opet) delimo. Izgleda da nam ni to nije potrebno da bi verovali u ne¹to zbog èega smo spremni i da se potuèemo ako treba. U tom kontekstu, ni Monsanto nije tako zla korporacija: pre æe pljusnuti krv po kaldrmi od bratske ruke, nego ¹to æe je pustiti neko drugi.

I na kraju, kakav bi bio motiv "mraènih multinacionalnih kompanija" da potamani èoveèanstvo? Profit? Pa, kakav profit mogu da ostvare ako nestane ljudi, a samo ljudska vrsta koristi novac? Da li æe mo¾da ¹impanze evoluirati, pa izmisliti novac i pokrenuti prièu ispoèetka!?


Da ne ispadne da sam bio suvi¹e o¹tar, smatram da je ljudski biti podozriv prema novotarijama koje "iskaèu" iz na¹eg svakodnevnog iskustva. Ali, da bismo kao narod napredovali, napredujmo najpre kao pojedinci i izborimo se sa predrasudama.

Jedan od èestih izvora predrasuda su Sjedinjene Amerièke Dr¾ave (SAD), ¹to je opet ljudski, jer nije bilo u celokupnoj istoriji ljudskog roda toliko superiorne vojne, nauène i tehnolo¹ke sile. Takoðe, predrasuda je da su Ameri glupi (da su glupi, ne bi uspeli da naprave ni rudimentarno lovaèko-sakupljaèko dru¹tvo, a kamoli SAD). I da ne nabrajam dalje; sami dodajte na beskonaènu listu na¹ih predrasuda svako svoju stavku.

Jedna od predrasuda koje lako kaèimo na rep SAD je da su njihovi zakoni "kaubojski". Istina nikada nije bila dalje: ¹to se tièe zakona i regulacija, Amerika je mnogo rigoroznija od Evrope. U SAD je mnooogo te¾e raditi bilo kakva istra¾ivanja nego u Evropi, a kamoli uvesti takve proizvode u upotrebu. Mnoge kompanije koje se time bave u poslednje vreme, sele svoje laboratorije u Evropu jer u Americi ima trista zakona koji koèe istra¾ivanja ovog tipa.

Odlièna knjiga na tu temu (i mnoge druge o razvoju molekularne biologije): Watson - The Secret of Life. Inaèe, pisao ju je èika koji je sa kolegom Creek-om odgonetnuo strukturu DNK. Odlièno opisuje sve prepreke, regulative, lobije, industriju i geopolitiku koji prate molekularnu biologiju i njene domete, a naroèito implikacije...

an85

Kada sam rekla pitanje u kakvoj drzavi zivimo, mislila sam na to da je ocigledno da nasa vlast radi samo u svoju korist (licnu novcanu), a da ono sto treba naravno ne radi.Tako da je prepusteno ljudima i to svakom pojedincu da pored sviiiih svakodnevnih problema, kojih MNOGO ima, jos razmislja da li neko hoce da ga otruje hranom. Uznemiravanje stanovnistva putevima javnog mnjenja je opusteno, svima dozvoljeno itd. a neko da se seti da da izjavu povodom toga od prepametnih ljudi iz vlasti, to se nece dogoditi. Ocigledno da im je nacionalna dobrobit uvek prva na pameti  :wall:

Adonis_Vernalis

E, da smo na fejsu, za ovaj odgovor bih dao veliki "Like" :)

mima140186

Jesam plavu¹a al' ovaj filmiæ ne kapiram. Jel neka sprdnja, ima li ovo veze sa njuz.net?  :hm

an85

@ mima: kao sto vidis nije sprdnja  :wink:
@ Bred: sorry za otvaranje nove teme , trazila sam ovu ali vidim da je donja crta izmedju naziva pa je nisam ni nasla...

mima140186

#23
Èikica je ba¹ upla¹en.
A kad reèe "zavera protiv Srbije" podseti me na ovo
http://www.njuz.net/ceo-svet-priznao-zaveru-protiv-srba/ (http://www.njuz.net/ceo-svet-priznao-zaveru-protiv-srba/)
pa sam zato mislila da je neka sprdnja opet. :D

Bred

#24
Dragin: Ne uvozi se GM soja (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=01&dd=27&nav_category=12&nav_id=488763)


Na RTS1 trenutno ide emisija o GM hrani.

an85


dirigent

citat : I na kraju, kakav bi bio motiv "mraènih multinacionalnih kompanija" da potamani èoveèanstvo? Profit? Pa, kakav profit mogu da ostvare ako nestane ljudi, a samo ljudska vrsta koristi novac? Da li æe mo¾da ¹impanze evoluirati, pa izmisliti novac i pokrenuti prièu ispoèetka!?

    odgovor : Vrli novi svet - Oldos haksli   , vuci siti ovce na broju . Cistokrvni i mutanti svi ce biti predodredjeni svojim dolaskom na svet . Nema potrebe za profitom i trkom za novcem , nema potrebe za borom i dominacijom , uspostavlja se jedan geocentrican socijalni poredak. Svako ce u njemu biti srecan od onog sto cisti ulice do onog na vrhu piramide .

Bred

http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/22/RTS+Satelit/833280/Da+Mo%C5%BEda+Ne