Sta izbegavati na poslu

Started by Bred, 19-05-2011, 16:37:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: MSN

Kada vam je poslodavac javio da ste dobili posao, verovatno vam danima nije silazio osmeh s lica. Ali veæ prve radne sedmice ste morali da se potrudite kako biste ostavili dobar utisak. Evo nekoliko saveta o vrlo va¾noj stvari - ¹ta bi na poslu trebalo izbegavati.


Kako do uspe¹ne karijere

Nemojte da se obeshrabrite
Nemojte da se obeshrabrite ako va¹e ulaganje u napredovanje ne daje vidljive rezultate. U nekim æe firmama biti potrebno mnogo vi¹e vremena da se doka¾ete. Ipak, potrudite se da nauèite nove ve¹tine, one koje ne poznajete uop¹te ili ih ne poznajete u meri koja je neophodno za dobro obavljanje posla. Takvih je uvek!

Ne koristite firmine resurse u privatne svrhe!
Da li ste se upitali kako bi va¹ nadreðeni reagovao kada bi saznao da koristite slu¾beni auto, mobilni, raèunar i ostalu tehnologiju u privatne svrhe? Sigurno vas ne bi doèekao sa sme¹kom na licu. Stoga, izbegavajte da voditi privatne razgovore kancelarijskim telefonom, kao i kori¹æenje drugih firminih resursa za liène potrebe.

Nemojte se ¾aliti!
Iako vam je plata mala ili smatrate da radite s ljudima koji ne znaju svoj posao - pazite kome se ¾alite. Veæina ljudi je preoptereæena svojim poslom i oni uglavnom ne ¾ele da slu¹aju va¹e kritike o preoptereæenosti i frustracijama izazvanim poslom. Stoga, nemojte glasno izra¾avati va¹e nezadovoljstvo, posebno ako ste novi u firmi!

Ne odbijajte timski rad!

Niko ne ¾eli da radi s arogantnim saradnikom koji svoje znanje i ideje dr¾i samo za sebe i ne ¾eli da pru¾i pomoæ u radu svom kolegi. Imajte na umu da vas kolege lako mogu zameniti nekim drugim. Poslodavcu je u interesu da se s lakoæom uklopite u ostatak tima.

Nemojte prièati o privatnom ¾ivotu!
Pauzu na poslu iskoristite za bolje upoznavanje s kolegama. Budite otvoreni i srdaèni. Ipak, postoje neke teme o kojima se ne raspravlja poput ljubavnog ¾ivota, religije, politike i plate.

Nemojte prekoraèivati rokove!
Nemojte se veæ na poèetku pokazati nepouzdanim. Ako se prvi put nalazite u situaciji u kojoj se rokovi moraju po¹tovati, pa¾ljivo isplanirajte svaki korak i nemojte se dovesti u situaciju da ne¹to re¹avate u poslednji èas.

Izvor: 24sata.rs (http://www.24sata.rs/specijal/posao/vest/sta-izbegavati-na-poslu/179.phtml)