Sportske vesti

Started by hulio_salinas, 23-10-2006, 20:45:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hulio_salinas



Fudbaleri madridskog Reala pobedili su Barselonu rezultatom 2:0 u 153. izdanju Superklasika ¹panskog ¹ampionata.

Raul Gonsales Blanko dao je prvi gol veæ posle tri minuta, èime je odredio dalji tok meèa.

Barselona je poku¹avala da dostigne prednost domaæeg tima, ali su njihovi napadi bili prilièno jalovi, slièno kao u sredu u Londonu.

Meè je re¹en u 51. minutu, kada je Rud van Nistelroj postigao èetvrti gol u sezoni, posle sjajne akcije Gutija i Robinja.

Alonso - Hvala Renou i zbogom



©panac Fernarno Alonso postao je u nedelju osmi vozaè koji je odbranio titulu prvaka sveta u Formuli 1. Drugim mestom na Velikoj nagradi Brazila on se pridru¾io Seni, Prostu, ©umaheru, Brebemu, Askariju, Fanðu i Hakinenu.

"Biæe mi potrebno nekoliko dana da shvatim ¹ta znaèi ponovo postati svetski prvak, da postanem svestan kakve sam sve pote¹koæe imao i kakav su sjajan posao svi zajedno uradili. Pobedili smo veliki tim i velikog vozaèa."

25-godi¹nji vozaè Renoa je u junu imao 25 bodova prednosti da bi pred pretposlednju trku bio izjednaèen po broju bodova sa Mihaelom ©umaherom. Na Velikoj nagradi Japana ©umaher je imao peh zbog kvara na motoru, a Nemac je pote¹koæe imao i u Interlagosu.

"Da, bilo je veoma te¹ko, imali smo uspone i padove. Neke trke su bile vrlo sreæne po nas, bilo je i nesreænih poput Monce ili Budimpe¹te, kada nismo zavr¹ili trke. Ali, osvajanje titule i u konkurenciji vozaèa i u konkurenciji konstruktora na istoj trci èini nas veoma sreænim. Te¹ko je u ovom trenutku opisati kako se oseæamo."

Odavno je poznato da Alonso menja ekipu i da iz Renoa, sa kojim je osvojio dve titule prvaka sveta, prelazi u Meklaren.

"Naravno da sam pomalo tu¾an u ovim sreænim danima posle osvajanja ¹ampionata. Na pamet mi padaju sve uspomene koje imam sa Renoom i sav uspeh koji smo ostvarili. Moram da budem zahvalan svima, jer mi smo svetski ¹ampioni, i svaka osoba koja radi u Renou je zaslu¾na ¹to smo se popeli na tron. Ali, istovremeno mislim da je je ovo pravi trenutak za rastanak. Kao i u ostalim poslovima, kada ste sreæni i sve ide po planu, ako odete, zadr¾avate lepe uspomene ¹to èini da æemo uvek biti zajedno, Reno æe uvek biti moja porodica."

Alonso je osvojio titulu sa 13 bodova prednosti u odnosu na ©umahera dok je Reno na kraju imao pet bodova vi¹e od Ferarija.


izvor: b92

==============================

23/10/2006 | Izvor: B92, http://www.sportinglife.com
Tajson u ring zove ¾enu?



Kako stvari stoje, legendarni bokser Majk Tajson vratiæe se u ring, ali upozorava fanove da ne oèekuju mnogo od njega jer je apsolutno van forme. 40-godi¹nji bokser u Jangstaunu promovisao je "Mike Tyson's World Tour", a na konferenciji za ¹tampu nekada¹nji apsolutni ¹ampion u te¹koj kategoriji ¹okirao je javnost kada je rekao da bi voleo da u meèu od èetiri runde ukrsti rukavice sa profesionalnom bokserkom iz Teksasa En Vulf. Ona u dosada¹njoj karijeri ima skor 21:1, a èak 15 duela dobila je nokautom.

"Ona je tako upeèatljiva, dominantna i ubedljiva u ringu," rekao je Tajson.

Ras Jang, promoter jedne od najboljih bokserki na svetu, bio je vrlo iznenaðen ovom Tajsonovom izjavom i ne veruje da je odr¾avanje meèa moguæe. "Tako ne¹to nikada se nije dogodilo. Prvi put èujem za takvu ideju. En nikada neæe prihvatiti tu ideju."

Tajson je pokrenuo "Mike Tyson's World Tour" jer se nada da æe mu biti zabavno, a sakupljeni novac pokloniæe u humanitarne svrhe.

Gosti iz Katalonije mogu imati primedbe na sudiju, koji je mogao bez mnogo problema da poka¾e drugi ¾uti karton Emersonu u fini¹u prvog poluvremena.

Igra Barselone jo¹ jednom je potvrdila koliko Barselona ne mo¾e da igra na vrhunskom nivou bez Etoa, posebno uz Ronaldinja potpuno van forme.

Na drugoj strani Robinjo je bio izuzetno raspolo¾en, Van Nistelroj uvek opasan, a bekovi Roberto Karlos i Serhio Ramos potpuno dominantni u odnosu na direktne rivale.

Posle sedam kola Primere Barselona i dalje vodi, zahvaljujuæi minimalnoj prednosti u gol-razlici u odnosu na Valensiju.

Real je sada èetvrti sa dva boda zaostatka. Slièno Bundesligi, posle sedam kola Primere osam klubova sme¹teno je u samo tri boda razlike.


izvor: b92

24/10/2006 | Izvor: B92
Svetski kup: Poraz Srbije na startu



Rukometna reprezentacija Srbije izgubila je u Bremenu od domaæina Nemaèke sa 32:40 (16:23) na startu Svetskog kupa.

Nemaèka, koja æe u januaru biti domaæin Svetskog prvenstva, vodila je tokom celog meèa. U 16. minutu bilo je 13:7, a poèetkom drugog poluvremena, Nemci su vodili sa 10 golova (34:24).

U 2. kolu, u sredu, Srbija u Hanoveru igra protiv selekcije Danske (18h), koja je u drugoj utakmici grupe B pobedila Hrvatsku sa 34:33. Poslednji protivnik reprezentacije Srbije biæe Hrvatska u èetvrtak.

U grupi A, ©panija je pobedila Tunis sa 35:30, dok je ©vedska savladala Grèku sa 30:24.   

Selektor Jovica Cvetkoviæ imao je mnogo otkaza pred ovo takmièenje, a meðu igraèima koji odsustvuju nalaze se i ©terbik, ©ariæ, Ad¾iæ i Sud¾um. Cvetkoviæ je istakao da æe mu ovaj turnir poslu¾iti da proveri igraèe koje ima na raspolaganju pred kvalifikacije za naredni Evropski ¹ampionat.

Sportski centar u Bremenu. Gledalaca: 3270. Sudije: Brunovski i Kanda (Slovaèka). Sedmerci: Nemaèka 3(1), Srbija 6(4). Iskljuèenja: Nemaèka 6, Srbija 4 minuta.

Nemaèka: Fric, Biter, Lihtlajn, Hens 1, Hegeman 2, Rogi¹ 1, Klajn 4, Herman 3, Has 1, Prajs 6, Glandof 4, Baur 4, Jensen 4, Klimovec 5, Kerman 3, ©prenger 3.

Srbija: Marjanac, Peri¹iæ, Kojiæ 1, ©e¹um, Markoviæ 3, Vuckoviæ 2, A. Stojanoviæ 4, V. Stojanoviæ 1, Toskiæ 3, Rajkoviæ 5, Bojinoviæ 8, Kekezoviæ, Prodanoviæ 2, Stojkoviæ, Iliæ 2, Manojloviæ 1.

spojila sam poruke

Vampire 666

samo 5 iskljucenja na utakmici? sta su igrali? tenis mozda...

hulio_salinas

25/10/2006 | Izvor: B92, Reuters
Alonso i Real na trci u Barseloni

Najveæi fudbalski klub na svetu Real Madrid imaæe naredne sezone logo na jednom bolidu F1 i to na trci u Kataloniji.

Kako je saop¹tio predsednik Reala Ramon Kalderon za sada je dogovoreno stavljanje logoa kluba na trci u Barseloni, ali u toku su pregovori oko jo¹ jednog gran-prija u kalendaru F1.

Idejno re¹enje je veæ uradjeno, a posle nedeljne pobede u "superklasiku" novi udarac navijaèima Barselone mogao bi da zada Fernando Alonso koji je pristao da bude ambasador madridskog kluba.

Veza izmedju sada dvostrukog prvaka sveta F1 i devetostrukog prvaska Evrope je biv¹i predsednièki kandidat Huan Palasios koji ima odliène odnose sa vozaèem iz Ovijeda:

"Biæe posebno zabavno videti bolid F1 sa logom na¹eg kluba u Barseloni" izjavio je Ramon Kalderon.

Zemunac

cisto da spomenem ovde da je inter dobio u velikom milanskom derbiju, i da je stankovic dao extra gol!!!

hulio_salinas

17/11/2006 | Izvor: B92

Umro Ferenc Pu¹ka¹



Legendarni maðarski fudbaler Ferenc Pu¹ka¹ umro je petak u 80. godini, posle duge bolesti. Pu¹ka¹ je svojim talentom i uspesima obele¾io jednu epohu fudbala, a osvojio je brojne titule u Maðarskoj i ©paniji i sa klubom Real Madrid.

Pu¹ka¹ je umro u bolnici u Budimpe¹ti, na èijem se odeljenju za intenzivnu negu nalazio od 12. septembra. Njegovo zdravstveno stanje se pogor¹alo u èetvrtak, kada je dobio upalu pluæa. Ferenc Pu¹ka¹ je za maðarsku reprezentaciju postigao 83 gola u 84 utakmice. Sa Real Madridom osvojio je ¹est titula, 2 nacionalna kupa, a èetiri puta je bio najbolji golgeter ¹panske lige.

Seæanja na Pu¹ka¹a za B92 podelila su dva slavna fudbalera posleratne Jugoslavije, Stjepan Bobek i

Rajko Mitiæ.

"Bili smo prijatelji i uvek smo jedan o drugom govorili sve najbolje. Ne treba za fubalere govoriti da su "bili najbolji", veæ da je neko jedan od najboljih. A Pu¹ka¹ je bio jedan od najboljih. Onako mali, nabijen, izuzetno inteligentan kada je imao loptu u nogama, bio je totalna suprotnost onome kako danas igraju napadaèi. Bio je odlièan strelac, paker i ¹to je najva¾nije – veliki sportista i èovek," smatra jedan od najboljih fudbalera Partizana svih vremena Stjepan Bobek.

"Pu¹ka¹ sam znao samo kao velikog fudbalera, nismo se privatno poznavali. Bio je odlièan strelac, pravi predstavnik onog najboljeg ¹to je fudbal tog vremena predstavljao. Ma¹tovit, nesebièan, efikasan i uvek fer. Takvih igraèa vise nema i ne mogu da ga poredim ni sa jednim igraèem koji se posle pojavio," rekao je Rajko Mitiæ, prva zvezda Crvene zvezde.

==============

   

17/11/2006 | Izvor: B92

"Veèiti" platili halu sa popustom



Ko¹arka¹ki klubovi Crvena zvezda i Partizan postigli su dogovor sa upravom Pionira i vraæaju se u tu halu na du¾i period, izjavio je direktor SRC Ta¹majan Dragoslav Bo¾oviæ.

Uprave na¹a dva najveæa kluba postigle su dogovor da odmah uz popust od 30 posto plate ceo iznos duga koji, podsetimo, iznosi 15 miliona za crno-bele i 14 miliona za crveno-bele.

Na slièan naèin svoje dugove platiæe i uprava OKK Beograd koja duguje oko 6,5 miliona dinara. Klubovi veæ treniraju u hali. Prvi naredni meè u Hali Pionir igraju ko¹arka¹i Crvene zvezde protiv Olimpije sutra od 16 i 30 uz direktan prenos na TV B92. Ulaz u dvoranu za navijaèe je odlukom uprave kluba slobodan.

izvor: B92.sport (http://www.b92.net/sport/fudbal.php?nav_id=220439&dd=18&mm=11&yyyy=2006&style=texts)

Navijaèi "Vo¹e" potiv Maje Gojkoviæ



Oko hiljadu navijaèa Vojvodine protestovalo je u subotu ispred Gradske kuæe zbog poziva gradonaèelnice Novog Sada Maje Gojkoviæ ko¹arak¹kim klubovima Partizan i Crvena Zvezda da svoje utakmice igraju u Novom Sadu.

Posle utakmice fudbalera sa Be¾anijom, navijaèi Vojvodine pro¹etali su se centralnim gradskim ulicama i u Gradskoj kuæi ostavili pismo upuæeno Gojkoviæevoj i predsedniku Skup¹tine grada Zoranu Vuèeviæu. U tom pismu, navijaèi su ocenili da je poziv Gojkoviæeve "najveæim i najljuæim rivalima Vojvodine" da, zbog organizaciono-finansijskih problema koje imaju u svom gradu, koriste novosadski "Spens" - "neshvatljiv i nerazuman".

"Istovemeno sa tim pozivom, svedoci smo katastrofalno lo¹eg odnosa gradskih vlasti prema vrhunskim klubovima u sopstvenom gradu, koji nemaju gotovo nikakvu podr¹ku grada za svoje bitisanje", navodi se u pismu navijaèa.

Okupljeni su u pismu naveli da su navijaèi svih klubova u okviru sportskog dru¹tva Vojvodina, a posebno fudbalskog, rukometnog, ko¹arka¹kog i odbojka¹kog.

U tom pismu je navedeno da je iz dvorane "Spens" izgnan donedavni prvak i osvajaè kupa, Rukometni klub Vojvodina, koji danas svoje utakmice igra po novosadskim periferijama "zbog sliènih problema koje imaju Zvezda i Partizan u svom gradu".

Predstavnik navijaèa Vojvodine Aleksandar Posnov rekao je agenciji Beta da poziv Gojkoviæeve "uru¹ava vi¹egodi¹nje napore velikih navijaèkih masa da privuku navijaèe ka novosadskim klubovima".  "Sve ono sto Novi Sad nije ponudio svojim klubovima, gradonaèelnica je ponudila na¹im najljuæim rivalima. Mi smatramo da je to akt njene liène promocije i da se time stavila iznad interesa gradjana Novog Sada", rekao je Posnov.

Protest navijaèa Vojvodine protekao je bez incidenata. U vreme njihovog boravka ispred Gradske kuæe, na obli¾njoj Tanurd¾iæevoj
palati bila je razvijena velika navijaèka zastava sa simbolima FK Vojvodina i likom Svetozara Miletiæa.

====================

20/11/2006 | Izvor: B92, Beta  (http://www.b92.net/sport/fudbal.php?nav_id=220588&dd=20&mm=11&yyyy=2006&style=texts)

Sao Paulo prvak Brazila



Posle moskovskog CSKA, drugi fudbalski tim koji je u vikendu za nama stigao do titule je brazilski Sao Paulo. CSKA je titulu obezbedio kolo pre kraja ruske Premijer lige, a Sao Paulo da kola pre kraja.

Do titule prvaka Brazila Sao Paulo je stigao remijem sa Atletikom Paranenseom rezultatom 1:1 na svom Morumbi stadionu. U 36. kola Sao Paulo je osvojio 74 boda, osam vi¹e od drugoplasiranog Internasionala, koji je pora¾en od Parane 0:1. Navijaèi Sao Paula su novu titulu poèeli da slave 15 minuta po zavr¹etku utakmice sa Atletikom, kada je objavljeno da je Internasional izgubio. Paolistama je ovo èetvrta titulu prvaka, æime se klub izjednaèio sa najuspe¹nijim brazilskim klubovima Palmeirasom, Korintijansom i Flamengom.

Sao Paulo je pro¹le sezone osvojio i Lopa Libertadores - ju¾noamerièku Ligu ¹ampiona, kao i svetski klupski ¹ampionat.


============

21/11/2006 | Izvor: B92, Beta

Blater: "Nova tehnologija 2007."




Predsednik svetske fudbalske federacija Sep Blater izjavio je da æe se na svetskom klupskom prvenstvu sledeæe godine koristiti nova tehnologija koja æe utvrðivati da li je lopta pre¹la preko gol linije.

Svetska fudbalska federacija (FIFA) je novu tehnologiju ove godine testirala na takmièenjima u juniorskoj konkurenciji.

FIFA je planirala da novu tehnologiju upotrebi i na ovogodi¹njem Svetskom prvenstvu u Nemaèkoj, ali su probni testovi bili nezadovoljavajuæi za tako veliko takmièenje.

"U 2005. izvr¹ili smo raznovrsne testove na Svetskom prvenstvu za igraèe mlaðe od 17 godina, ali dokazi za poèetak kori¹æenja nove tehnologije nisu bili dovoljno èvrsti, pa æe se provere u juniorskoj konkurenciji nastaviti i u 2007. godini", rekao je Blater na konferenciji za novinare u Madridu.

"Zatim æemo novu tehnologiju probati i na svetskom klupskom prvenstvu 2007, i ponuditi njenu upotrebu i na drugim takmièenjima pod na¹im okriljem", dodao je.

Blater je rekao i da bi video-oprema za utvrðivanje prelaska lopte preko gol linije mogla da bude jedina tehnolo¹ka pomoæ sudijama. On je naglasio i da bi za uvoðenje te tehnologije sudije trebalo da budu dovoljno pripremljene.

"Moramo da obezbedimo bolje treninge za sudije, posebno linijske. Sudije moraju da budu profesionalci. Linijske sudije moraju da budu specijalisti", rekao je Blater.

hulio_salinas

#5
26/11/2006 | Izvor: B92

Muslin ponovo u Lokerenu



Nekada¹nji trener Crvene zvezde Slavoljub Muslin ponovo æe sesti na klupu belgijskog Lokerena.

Muslin je prethodnih godinu dana trenirao Lokomotivu iz Moskve, u koju je do¹ao upravo iz tog belgijskog kluba. Lokeren se trenutno nalazi na 13. mestu na tabeli ¹ampionata Belgije. Iz Lokerena saop¹tena du¾ina ugovora, niti finansijski detalji.

Muslin je oti¹ao iz Moskve u oktobru nakon ¹to je dobio otkaz u Lokomotivi  zbog lo¹ih rezultata tog tima, koji nije uspeo da se ukljuèi u borbu za titulu ¹ampiona Rusije.

Muslin je do sada jo¹ trenirao Brest, Bordo, Le Man, Crvenu zvezdu, sofijski Levski i ukrajinski Metalurg iz Donjecka.


===========

26/11/2006 | Izvor: B92, eurosport

Smrt ¹panskog bicikliste



©panski biciklista Isak Galves poginuo je u nedelju tokom trke "©est dana Henta", koja se odr¾ava u Belgiji.

On je tokom trke do¹ao u koliziju sa Dimitrijem DeFauvom, posle èega je pao i do¾iveo te¹ku povredu.

Njemu je pomoæ ukazana na licu mesta, ali je povredama podlegao na putu ka bolnici.

Galves je bio svetski ¹ampion u disciplini "Medison" (trka parova) na dvoranskom prvenstvu u Bordou ove godine.

Ove sezone vozio je i na Tur d'Fransu, na kojem je stigao do druge pozicije u èetvrtoj etapi, a povukao se sa trke posle 12 etapa.

U znak po¹tovanja prema Galvesu otkazano je takmièenje poslednjeg dana trke u Belgiji.


===========

27/11/2006 | Izvor: B92

Kanavaro fudbaler godine u Evropi



Kapiten italijanske reprezentacije Fabio Kanavaro progla¹en je za najboljeg evropskog fudbalera godine. On je u tradicionalnoj anketi bio ispred reprezentativnog saigraèa, golmana Ðanluiðija Bufona i napadaèa Arsenala Tijerija Anrija.

"Naravno, ovaj trofej nosiæu u Madrid, ali bih voleo i da ga ponesem u Torino. Imao sam fenomenalnu sezonu u italijanskom klubu za koji sam odigrao 37 meèeva pro¹le sezone i postigao èetiri gola, a svi su bili odluèujuæi", rekao je Kanavaro koji je pro¹log leta pre¹ao iz Juventusa u Real.

33-godi¹nji odbrameni fudbaler, koji je bio kapiten italijanske reprezentacije, najboljeg tima Svetskog kupa u Nemaèkoj, dobio je najvi¹e glasova u tradicionalnoj anketi 52 novinara "Frans Futbola".

Kanavaro je prvi Italijan koji je dobio ovaj trofej od 1993. godine kada je najbolji bio Roberto Baðo. On je takoðe tek treæi odbrameni fudbaler posle Franca Bekenbauera i Matijasa Zamera koji je postao najbolji fudbaler Evrope.

Kanavaro je na èelu nasledio Ronaldinja iz Barselone po¹to je dobio ukupni 173 poena. Bufon je dobio 124, a Anri 121.

"Voleo bih da ovaj trofej poka¾em i u Napulju. To je grad u kome sam odrastao i gde sam poèeo da igram fudbal", ka¾e Kanavaro.

Najbolji fudbaler Evrope nastupao je za Napoli od 1991. do 1995. godine. Njegov brat Pablo trenutno je èlan tog tima, koji vodi u Seriji B.

===============

29/11/2006 | Izvor: B92

Novi pregovori Reala i Bekama



Sportski direktor Reala iz Madrida Predrag Mijatoviæ najavio je za B92, da æe uprava kluba uskoro nastaviti pregovore sa Dejvidom Bekamom, koji poslednjih meseci nema status prvotimca:

"Potpuno shvatam Dejvida Bekama i poziciju u kojoj se nalazi. Logièno je da igraèi koji nisu u timu, a posebno zvezde, postaju isfrustrirani", rekao nam je Mijatoviæ.

"Meðutim, kod Fabija Kapela niko nema garanciju za prvih jedanaest u ekipi. Dejvid nije trenutno u prvom timu, meðutim, to mo¾e da se promeni veæ posle mesec dana. Pred ekipom je period sa veoma va¾nim meèevima i mnogo nam je bitno da imamo ¹to veæi broj igraèa na raspolaganju. U Realu igraè uvek dobija ¹ansu, a na njemu je da je iskoristi".

Koliko pozicija u kojoj se nalazi Bekam, mo¾e da utièe na njegov moguæi odlazak iz kluba:

"Razgovarao sam sa Bekamom i shvatio da mu je lepo u ovom gradu. Ubeðen sam da æe mu biti pru¾ena ¹ansa i da æemo u narednih mesec dana nastaviti pregovore, te da æe dogovor biti postignut. ®ao mi je Bekama, jer nije uspeo svoje pobednièke ambicije da ostvari u Realu. Do¹ao je ovde da osvaja trofeje, a nije osvojio nijedan. Meðutim, siguran sam da i on vidi da se atmosfera u klubu promenila, da se radi drugaèije i da ima razloga za optimizam", rekao je za B92, Predrag Mijatoviæ.

Bekamu ugovor istièe sledeæeg leta, a veæ od nove godine klubovi mogu da uðu u pregovore sa njim, bez konsultacija sa madridskim klubom.

Kompletan intervju sa sportskim direktorom Reala, èitaæete sledeæe nedelje na na¹em veb sajtu.

===========

29/11/2006 | Izvor: B92, Reuters

FIFA: Kanavaro, Zidan, Ronaldinjo



Italijan Fabio Kanavaro, Brazilac Ronaldinjo i Francuz Zinedin Zidan kandidati su za najboljeg igraèa godine u izboru FIFA.

Svetska fudbalska federacija objavila je u utorak naju¾i izbor posle skraæivanja sa spiska 30 igraèa, u kojem su uèestvovali selektori i kapiteni svih reprezentacija èlanica FIFA.

Najveæe iznenaðenje predstavlja èinjenica da u u¾em izboru nema Francuza Tjerija Anrija, drugoplasiranog u nedavnom izboru Frans futbola, u kojem je pobedio Kanavaro, a treæi bio Ronaldinjo.

Ime FIFA fudbalera godine biæe saop¹teno 18. decembra na gala sveèanosti u Ciri¹koj operi pofd nazivom Fudbal susreæe Mocarta, kojom se obele¾ava 250 godina od roðenja Volfganga Amadeusa Mocarta.

Na sveèanosti æe biti uruèene i druge nagrade, meðu kojima su predsednièka nagrada FIFA i nagrada za fer-plej.

Specijalne nagrade dobiæe tri najbolja igraèa ovogodi¹njeg Svetskog prvenstva u Nemaèkoj – Zidan, Kanavaro i Andrea Pirlo, tri najbolja strelca ¹ampionata – Miroslav Klose, Ernan Krespo i Ronaldinjo, najbolji golman SP – Ðanluiði Bufon, kao i dva tima sa najboljom disciplinom na prvenstvu – Brazil i ©panija.

Kandidatkinje za najbolju fudbalerku godine su Amerikanka Kristin Lili, Nemica Renate Lindor i Brazilka Marta, koje su izabrane sa liste od 20 igraèica.

hulio_salinas

Maèevanje: Zvezdi dve titule
29/01/2007 | Izvor: B92, Sportski ¾urnal



Na juniorskom dr¾avnom prvenstvu u maèevanju odr¾anom u Zrenjaninu, zlatne medalje osvojili su mladi maèevaoci Crvene Zvezde Ognjen Vesiæ i Aleksandra Jevremoviæ.

U konkurenciji mlade gospode, Vesiæ je savladao Luku Nikoliæa (Silnog) sa 15:6, dok je Aleksandra Jevremoviæ u finalu mladih dama pobedila Elizabetu Katonu iz Kraljevskog maèevalaèkog kluba Karaðorðe sa 15:7.

Bronzana odlièja pripala su Vladimiru Petroviæu (“Omladinac”) i Marku Milo¹eviæu (“Soko”), odnosno Sari Nikoliæ (“Omladinac”) i Jeleni Jakovljeviæ (“KMK Karaðorðe”).

Takmièenje je, prema reèima selektora Zorana Èankoviæa bilo izuzetno uspe¹no, s obzirom na uèe¹æe vi¹e od 30 takmièara koji su pokazali “lepu borbenost i primerno znanje”.

hulio_salinas

Apel sportskih saveza buduæoj Vladi Apel sportskih saveza buduæoj Vladi
30/01/2007 | Izvor: B92

Na sastanku u prostorijama FS Srbije, kojem su prisustvovali predstavnici pet sportskih saveza ko¹arka¹kog, vaterpolo, rukometnog, odbojka¹kog i fudbalskog, pokrenuta je inicijativa za formiranje Ministarstva sporta u buduæoj Vladi Republike Srbije.

Sastanku nije prisustvovao predsednik Atletskog saveza Srbije Milan Spasojeviæ, koji je uputio pismo pune podr¹ke.

Apel koji je prosleðen na adrese svih parlamantarnih stranaka u novom sazivu Narodne skup¹tine, prenosimo u celini.

"U danima koji prethode formiranju nove Vlade Republike Srbije, mi dole potpisani predsednici najveæih sportskih saveza na¹e zemlje, upuæujemo Vam

A P E L

Da podr¾ite inicijativu o formiranju Ministarstva sporta u okviru buduæe Vlade.

Srbija je, povratkom dr¾avnosti, krenula novim putem. Ubeðeni smo da sport zaslu¾uje posebno mesto u dr¾avnoj politici i njenom aparatu.

Formiranjem resornog Ministarstva - sportisti, sportski radnici, klubovi i savezi, bili bi u prilici da na lak¹i naèin re¹avaju probleme, ostvaruju prava i meðusobno koordiniraju. Sve to bi vodilo daljem unapreðenju srpskog sporta, dokazano jednog od najkvalitetnijih domaæih proizvoda.

Korist bi bila vi¹estruka. Uloga sporta u razvoju dece, animiranju javnosti i odr¾avanju kulture ¾ivljenja je nezaobilazna. Sport je, globalno posmatrajuæi, fenomen svetskih razmera - sa sociolo¹kog, nauènog i finansijskog aspekta. 

Srbi su sportski orijentisana nacija. Svaki graðanin na¹e zemlje - kao rekreativac, amaterski radnik, navijaè ili na neki drugi naèin, odr¾ava magiju sporta. Tu su i na¹a deca, koja pored ljubavi sportom moraju da se bave i iz razloga pravilnog razvoja.

Srbija je dala mnoge ¹ampione, ekipe i selekcije, pojedince i klubove, dame i gospodu, prvake Evrope i sveta. Srbija je svetskom profesionalnom sportu, industrijskoj grani bez premca, podarila brojne asove. Srbija je nacionalnu slavu u te¹kom periodu ¾ivljenja s kraja XX veka oèuvala sportskim pobedama i titulama. Srbija voli sport, Srbija ¾ivi za sport.

Dozvolite, Srbija zaslu¾uje Ministarstvo sporta!

Resorno Ministarstvo bi pomoglo u sledeæem:

- Izradi nacionalne strategije razvoja sporta
- Dono¹enju odgovarajuæih zakona, a pre svih Zakona o sportu
- Re¹avanju pitanja privatizacije u sportu
- Iniciranje izmena postojeæih zakonskih propisa (bezbednost na stadionima, kriviènog zakonika u pogledu nasilja i nedoliènog pona¹anja na stadionima, definisanja naèina ulaganja u sport, poreske olak¹ice...)
- Koordiniralo bi radom izmeðu sportskih saveza, klubova i lokalnih samouprava
- Preuzimalo bi inicijativu u popularizaciji sporta
- Jaèanju baziènog sporta, posebno u osnovnim ¹kolama, ¹to za cilj ima sklanjanje dece sa ulica i njihovu totalnu posveæenost sportu
- Predlaganju kvalitetnije inplementacije sporta u ¹kolski sistem
- Osnovalo bi Fond za unapreðenje sporta (profesionalnog i amaterskog) i kontrolisalo raspodelu novca
- Vodilo projekat izgradnje sportske infrastrukture u Srbiji (novi bazeni, hale, atletski i fudbalski stadioni...)
- Pomagalo na putu dobijanja zavr¹nica velikih takmièenja (prvenstava Balkana, Evrope, sveta...) i u njihovoj organizaciji
- Pru¾alo logistièku podr¹ku za sve na¹e sportiste-profesionalce u inostranstvu
- Regulisanju vojne obaveze za sportiste i primeni u delu
- Ugovaralo turneje za manje popularne sportove i doprinosilo njihovoj popularizaciji     
- Stvaranju èetvorogodi¹njeg "olimpijskog izbornog programa" i njegovoj primeni u stvarnosti
- Pa¾nji o sportistima-rekreativcima i invalidima
- Uticalo na kreiranje imid¾a Srbije u svetu koristeæi uspehe u sportu
- Uèinilo sve da sport bude profitabilni deo ¾ivota i rada
- Konstantnoj brizi o biv¹im sportistima i njihovom polo¾aju u dru¹tvu
- Nizu drugih stvari iz svakodnevnog ¾ivota.

Ubeðeni da u potpunosti razumete i podr¾avate na¹u inicijativu, uvereni da ¾elimo isto i u nadi da æete realizovati ono ¹to je na vama, srdaèno i sportski vas pozdravljamo"

U Beogradu,

30. januara 2007. godine

Ko¹arka¹ki savez Srbije
Bla¾o STOJANOVIÆ

Vaterpolo savez Srbije
Nenad MANOJLOVIÆ

Odbojka¹ki savez Srbije
Aleksandar BORIÈIÆ

Rukometni savez Srbije
Velimir MARJANOVIÆ

Fudbalski savez Srbije
mr Zvezdan TERZIÆ

mikele

#8
HOKEJ: Zvezda na pragu finala plej-ofa!
(http://www.putfile.com/pic.php?img=4728462)

Iako je branilac titule ¹ampiona Srbije, beogradski Partizan, dominirao tokom cele hokeja¹ke sezone i bio "veæ vidjen" finalista doigravanja, Crvena zvezda je u petak dobila prvi meè polufinala plej-ofa dr¾avnog prvenstva i sada joj nedostaje samo jo¹ jedan trijumf za plasman u finale.

Zvezda je pobedila 4:3 (2:1, 2:1 i 0:1) i tako ostvarila prvu pobedu nad "veèitim rivalom" u ovoj sezoni.

Crveno-beli su od prvog minuta krenuli ¾estoko, staviv¹i protivniku do znanja da se prièa iz regularnog dela ¹ampionata, kada su pora¾eni èetiri puta, neæe ponoviti.

Zvezda je do prvog gola stigla u osmom minutu, kada je povratnik iz inostranstva Ivan Prokiæ sjajno proigrao Kapuæinskog, a ovaj majstorski poslao pak iza Fedorovih ledja.

Samo èetiri minuta kasnije Prokiæ je "povukao" kontranapad i, iskoristiv¹i smu¹enost u odbrani crno-belih, duplirao Zvezdino vodjstvo.

Ipak, da se neæe tako lako predati hokeja¹i Partizana pokazali su u 15. minutu, kada je Marko Milovanoviæ nakon kiksa golmana Izija, kom je pak praktiæno pro¹ao kroz rukavicu, smanjio na 2:1.

Na poèetku druge treæine crno-beli su bili bolji rival i konstantno vr¹ili pritisak na odbranu rivala, dok je Zvezda vrebala ¹anse iz kontranapada.

Upravo je nakon jedne takve brze akcije u 26. minutu Srdjan Ristiæ pobegao igraèima Partizana i bez problema ponovo doneo Zvezdi dva gola vi¹ka.

Dva minuta kasnije crno-beli su se ponovo vratili u meè, jer je drugi gol za Partizan, iskorsitiv¹i nesmotrenost u protivnièkoj odbrani, postigao Marko Sretoviæ.

U fini¹u deonice aktuelni ¹ampion je ponovo krenuo na "sve ili ni¹ta" u poku¹aju da izjednaèi, ali se ponovo zatresla Fedorova mre¾a. Najbolji igraè na meèu, Prokiæ opet je bio asistent, a Kapuæinski je svojim drugim pogotkom na meèu u 36. minutu doneo Zvezdi vodjstvo od 4:2.

Poèetkom poslednje deonice, u 44. minutu Partizanovi oklopnici su imali i ¹ansu da iz penala postignu treæi gol, ali je pak zavr¹io pored Izijeve mre¾e.

Nadu crno-belih da mogu da stignu do produ¾etka probudio je Stefanek, koji je u 49. minutu smanjio na 4:3 i tada je poèela totalna ofanziva domaæina.

Zvezdin golman Izi sjajno je branio u fini¹u, skinuo nekoliko zicera, a uspeo je da saèuva mre¾u i u poslednja dva minuta, kada je Partizan imao igraèa vi¹e, ali ne i dovoljno koncentracije da odvede meè u produ¾etke.

Derbiju u hali "Pionir" prisustvovalo je oko 300 gledalaca, ali je ponovo izostala podr¹ka najvatrenijih navijaèa oba kluba, osim legendarnog Mi¹e Tumbasa koji je konstantno uveseljavao publiku.

Sledeæa utakmica "veèitih rivala" igra se narednog petka, a za plasman u finale neophodne su dve pobede.

U drugom polufinalu Vojvodina je u prvom meèu bila bolja od Novog Sada 4:1.

Revan¹ susreti zakazani su za 16. februar, a termin za eventualne majstorice je 23. februar.

(MONDO)
===============================================================================================================
ODBOJKA: Zvezdi derbi i plej-of
(http://www.putfile.com/pic.php?img=4728481)

Odbojka¹i Crvene zvezde reva¹irali su se "veèitom rivalu" Partizanu za poraz u prvom delu prvenstva, savladav¹i ga u èetvrtak 3:1 (25:20, 17:25, 25:21, 25:16 ) i tako najverovatnije obezbedila èetvrto mesto koje vodi u plej-of, odnosno borbu za titulu.

Bez dosada¹njeg kapitena Filipa Djurkoviæa, koji je oti¹ao iz Partizana u Ujedinjene Arapske Emirate i neraspolo¾enog poentera Petra Èuroviæa, crno-beli su poklekli pred "veèitim rivalom", koji je napravio pravi zid na mre¾i.

Zvezda je blokovima do¹la do trijumfa, imala ih je gotovo dvostruko vi¹e nego Partizan (17 prema 10) i tu je kljuè pobede crveno-belih.

Èuroviæ je uoèi meèa izjavio da crno-beli "spremaju posebnu taktiku" za Crvenu zvezdu, ali oèigledno je da ona nije dala rezultat.

Partizan je porazom na teoriju sveo ¹anse da se domogne plamana u ligu za prvaka. Pre nekoliko kola kada su savladali Vojvodinu 3:0, ambicije crno-belih su porasle. Ipak, u duelu sa Crvenom zvezdom nisu bili ni pribli¾no na nivou igre koju su pru¾ili protiv Vojvodine.

Trener Partizana: Ne znamo da igramo pod pritiskom

Utakmice Partizana i Crvene zvezde u bilo kom sportu su "ne¹to posebno", ne¹to vi¹e". Ovaj odbojka¹ki duel imao je i rezultatski znaèaj, jer bi pobednik sebi uveæao ¹anske za plej-of. Crvena zvezda je sa nova tri boda (sada ima ¹est vi¹e od Partizana) gotovo obezbedila èetvrto mesto.

"Ovo je bila bitna pobeda za na¹ tim, jer smo u direktnom susretu protiv Partizana, koji je takodje ¾eleo plasman medju èetiri najbolje ekipe, ostvarili ubedljivu pobedu. Zahvaljuæi odliènoj igri na bloku i u polju u drugom setu uspeli smo da nadigramo velikog rivala. Posle vodjstva od 2:1 u setovima, znali smo da moraju da nas jure i pustili smo ih da gre¹e prilikom servisa. Pao nam je veliki kamen sa srca...", rekao je reprezentativac Srbije i najbolji akter veèera¹njeg meèa Dragan Stankoviæ.

Trener Crvene zvezde ®eljko Bulatoviæ je istakao kako je svaki derbi veoma znaèajan, a ovog puta medjusobni duel je bio posebno va¾an jer je direktno odluèivao o plasmanu.

"Ostvarili smo odliènom igrom na¹ cilj, a to je plasman medju èetiri najbolje ekipe. Predstoje nam jo¹ dva susreta, protiv Mladog radnika i Vojvodine, a sa jednom pobedom definitivno æemo se plasirati u plej-of", rekao je Bulatoviæ.

Trener Partizana Dejan Vuliæeviæ rekao je da njegov tim nije bio ni bleda senka ekipe koja je sa 3:0 nedavno pobedila Vojvodinu:

"Oèito je da moji odbojka¹i ne znaju da igraju pod pritiskom, a uz neka lo¹a taktièka resenja na samom terenu poraz je bio neminovan. Ni¹ta nismo odigrali kako smo se dogovorili i to nam se ponavlja u bitnim utakmicama. Mi sada mora da se okrenemo borbi izmedju 5. i 8. mesta, kako ne bismo do¹li u situaciju da se borimo za goli prvoliga¹ki ¾ivot", rekao je Vulièeviæ.

(MONDO)


:~ :~ :~ :~ :~ :~ :~ :~ :~ :~

mikele

Divac neæe penziju i nacionalno priznanje!
(http://www.putfile.com/pic.php?img=4761551)

Jedan od najboljih sportista Srbije svih vremena, ko¹arka¹ Vlade Divac nije ¾eleo da iskoristi pravo na nacionalno priznanje u sportu.

Eks reprezentativac, koji u svojoj bogatoj karijeri ima tri titule svetskog prvaka i olimpijskog vice¹ampiona, tri puta je pozivan da dostavi potrebnu dokumentaciju Vladi Srbije, ali se nije odazvao ni na jedan poziv, prenosi "Sport".

U Upravi za sport Vlade Srbije zvanièno je a¾urirano vi¹e stotina prido¹lih dokumenata, pa je odluèeno da bude podeljeno 430 diploma za osvajaèe medalja na olimpijskim, svetskim i evropskim ¹ampionatima.
Svi zaslu¾ni sportisti imaæe pravo i na meseènu naknadu - taènije njih 421, jer preostali nisu napunili 35 godina godina ¾ivota, ¹to je uslov da bi dobijali redovna novèana primanja.

"Sport" prenosi da osim Divca postoje jo¹ neki zaslu¾ni sportisti koji nisu dostavili potrebnu dokumentaciju poput ko¹arka¹ica Jasmine Peraziæ i Zagorke Poèekoviæ.

Zanimljivo je da je Jasmina Peraziæ dostavila samo amerièki paso¹, buduæi da u SAD ¾ivi du¾e od dve decenije, jer prema zakonu sportisti sa dvojnim dr¾avljanstvom imaju pravo na sportsko nacionalno priznanje Srbije.

Zaposleni u administrativnom sektoru, koji je prikupljao i sredjivao dokumentaciju, izjavili su da je najvi¹e problema bilo u Fudbalskom savezu Srbije, odnosno streljaèkom savezu, uglavnom zbog proizvoljnog ili netaènog tumaèenja Uredbe.

Zbog toga je pristigao veliki broj zahteva od strane igraèa koji su nastupali u olimpijskim, amaterskim ili B selekcijama Jugoslavije, koji nemaju pravo na nacionalno priznanje.

(MONDO)

hulio_salinas

Predstavljen Olimpijski festival
13/02/2007 | Izvor: B92, zvanicni sajt



U Skup¹tini grada Beograda u utorak je odr¾ana prva konferencija za novinare povodom Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF), koji æe tokom leta biti odr¾an u Beogradu.

Generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Predrag Manojloviæ istakao je znaèaj EYOF-a za na¹u zemlju, èinjenicom da æe leta 2007. godine, Beograd biti Olimpijski grad, i da je va¾no da svi prihvatimo duh Olimpizma- prijateljstvo, solidarnost, fer plej i odsustvo bilo kakve diskriminacije.

EYOF je organizovan po protokolu Olimpijskih igara, poèev od no¹enja olimpijske baklje, preko ceremonije otvaranja, takmièarskog dela, pa sve do dodele medalja i ceremonije zatvaranja. Olimpijska baklja iz Atine dolazi u Beograd u junu. Olimpijski plamen biæe upaljen na ceremoniji sveèanog otvaranja EYOF-a na stadionu Partizana i goreæe do njegovog zavr¹etka.

U organizaciju Festivala biæe ukljuèeno oko 1000 volontera studenata Fakulteta sporta i fizièkog vaspitanja u Beogradu, Univerzitetom Braæa Kariæ kao i u saradnji sa najstarijom i najveæom studentskom organizacijom u Beogradu, Savezom studenata Beograda koji saraðuje sa 21 fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Takmièarski deo Festivala biæe organizovan u saradnji sa granskim sportskim savezima, na sledeæim lokacijama:

Atletika – na stadionu Partizan,
Biciklizam – ulicama grada
Gimnastika – u hali 3 Beogradskog sajma
D¾udo – u Palati sportova na Novom Beogradu
Plivanje – u sportskom centru Ta¹majdan
Stoni tenis – u Pioniru
Tenis – u Sportskom centru Zvezdara
Ko¹arka – u hali Sport Eko
Vateropolo – u Sportskom centru Banjica
Odbojka – u Sportskom centru ©umice
Rukomet – u Pioniru


Ulaz za sva takmièenja Festivala je besplatan.

Uèesnici Festivala (sportisti, zvaniènici i osoblje nacionalnih timova) biæe sme¹teni u Olimpijskom selu u Studentskom centru na Novom Beogradu.

mikele

Karaka¹eviæ i Paskauskene na vrhu Evrope
(http://www.putfile.com/pic.php?img=5105317)

Srpski stonoteniser Aleksandar Karaka¹eviæ i Litvanka Ruta Paskauskene osvojili su zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Beogradu u konkurenciji me¹ovitih parova.

Oni su u finalu savladali ruski dubl Fedora Kuzmina i Oksanu Fedejev sa maksimalnih 4:0 (11:4, 11:6, 11:9, 11:8 ) i tako odbranili evropsku titulu osvojenu na prethodnom EP u Danskoj.

"Da budem iskren pri¾eljkivao sam medalju. Kada je trebalo, bili smo najbolji. Ruta je odigrala besprekorno u polufinalu i finalu", izjavio je Karaka¹eviæ posle osvajanja najsjajnijeg odlièja.

Njegova partnerka iz Litvanije takodje nije krila zadovoljstvo posle trijumfa.

"Veoma sam sreæna. Ova medalja je zaista posebna, jer se ukida kategorija miks dubla. Oseæam se sjajno jer je izgledalo kao da igram pred svojom publikom. Pre ¹ampionata sam mislila da je nemoguæe tri puta zaredom osvojiti zlato, ali to se ipak dogodilo", rekla je Litvanka.

(MONDO, foto: MN Press)

Roben

Grèka: Stop sportu na dve nedelje!

Vlada Grèke suspendovala je na dve nedelje sva takmièenja u kolektivnim sportovima, posle ubistva jednog navijaèa u masovnoj tuèi u èetvrtak. Tuèa se dogodila u selu Peonija, na istoènom obodu Atine, posle utakmice ¾enskih odbojka¹kih timova Olimpijakosa i Panatinaikosa. Zabrana æe obuhvatiti i vikend tokom kojeg se slavi pravoslavni Uskrs (8. april), kada se i inaèe ne odr¾avaju utakmice.

Sukobi navijaèa dva najpopularnija grèka kluba su èesti, a veæ godinama u nekim sportovima je praksa da gostujuæim navijaèima nije dozvoljen ulazak na utakmicu.

Nasilje u grèkom sportu ima vi¹edecenijsku tradiciju, a prisutno je i na utakmicama reprezentacija, ¹to je posebno vidljivo bilo pro¹log vikenda, tokom fudbalskog meèa sa Turskom.

Tuèa u èetvrtak bila je zakazana ranije, a huligani su odabrali atipièan sport za huliganstvo zbog sni¾enih mera bezbednosti.

Jedan dvadesetpetogodi¹njak je ubijen, a jo¹ pet osoba je zavr¹ilo u bolnici. Policija je saop¹tila da se nekoliko desetina navijaèa na motorima gaðalo kamenjem i eksplozivnim napravama ruène izrade.

O¹teæena su najmanje dva automobila i tri lokala, a policija je u pritvoru zadr¾ala 18 osoba.

"Nasilje u sportu je ne¹to ¹to utièe na èitavo na¹e dru¹tvo... i ¹to se ne sme tolerisati", rekao je portparol Vlade Teodoros Rusopulos.

Vlada Grèke najavila je da æe od sledeæe sezone an 20 najveæih grèkih stadiona biti instalirane kamere, po ugledu na engleski sistem, koji je huliganizam izbacio sa stadiona.

Sliène mere ranije ove sezone sprovela je Vlada Italije, po¹to je u Kataniji ubijen policajac posle sicilijanskog derbija sa Palermom.

mikele

Ови Грци су стварно дебили.Еееееееееееееееј они се бију након утакмице женских одбојкашких тимова :wall: :wall: :wall:
Мада њима не треба неки велики разлог да се порокају

Roben

а код нас као треба неки дебели разлог
да не спомињем оне наше сеоске лиге, ту прво пребију судију па се онда игра
углавном пребију и противничке играче за сваки случај  :K :K :K