Zanimljivi slucajevi iz apotekarske prakse :)

Started by Bred, 26-12-2006, 09:23:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Ne znam gde ovo da stavim pa reko' ajd ovde :K

Imate li lek protiv glave?
„Dajte mi dijabole za topljenje kamena”, jedan je od zahteva kupaca s kojima se suoèavaju apotekari u Loznici, ne sluteæi u prvi mah da je pacijent zatra¾io tablete koje poma¾u razbijanje kamena u bubregu i koje imaju oblik perlica, sliènih dijabolama.

APOTEKA - Od Aleksandre Antoniæ, zaposlene u loznièkoj „Apoteci 1", pacijenti su tra¾ili i ispljuvak (èa¹icu za uzorak ispljuvka), vitamin B92 (vitamin B kompleksa), tablete za protokol krvi, tablete protiv glave, alkohol za izbacivanje temperature ili tablete za ru¾noæu u vo¾nji (protiv muènine tokom putovanja). Svi ovi sluèajevi zavr¹ili su prepoznavanjem tra¾enog leka, ali bilo je i trajnih misterija poput „¹ampon milijarder" ili „voda iz dvorova".

Aleksandrina koleginica Slaðana Obradoviæ navodi primer pacijenta, koji je nakon ¹to je dobio mast za oèi, sasvim ozbiljno zapitao: „Je l’ se koristi pre ili posle jela?". Meðu bisere svakako spada i zahtev: „Treba mi hidrocuclin maza", a radi se o „hidrociklin" masti.

Najèe¹æe spominjani artikli su „Pavloviæeva mast" i lek za srce „dilkoran". Tako Loznièani ovu poznatu mast èesto nazivaju „Paveliæeva mast", „Paveliæeva pomast", pa èak i „Gavriloviæeva mast" (me¹aju je s pa¹tetom). „Dilkoran" ima zanimljive nadimke poput „lebèiæi ¹to se dele popola", „pasuljèiæ" ili „sendviè iz dve boje".

Ljiljana Vasiljeviæ, upravnica „Apoteke 2", izdvaja primer pacijenta koji je tra¾io sprej „samanta". Apotekarka je ustanovila da se radi o spreju „marisol", nakon èega je kupac zakljuèio: „Znao sam da se radi o nekoj ¹panskoj seriji". U ovoj apoteci kupci su znali da tra¾e i ¹tapiæe za èaèkanje beba (¹tapiæi za u¹i).

I u privatnim apotekama situacija je slièna. Tu se mogu èuti zahtevi poput: „Dajte mi glabalicu ¹to glabæe mali Milanko" (gumena glodalica za bebe) ili „Hoæu ðavolju krv" (preparat „zmajeva krv").

Posebna prièa je potpisivanje pacijenata na recepte. Nakon molbe apotekara da se recept parafira, èesto sledi pitanje: „Gde da umoèim?" (pokazujuæi palac) ili izgovor: „Ne mogu, drkæu mi ruke".

©ta jo¹ tra¾e pacijenti
Èaj za zdravstvo
Èaj za cirkulaciju ¾enskih bolesti
Kabl za infuziju
Tablete za mu¹ki seks (vijagra)
Lek protiv bljuvanja do Varne (selo u Maèvi)
Buskopan kompozitor (buscopan kompozitum)
Bakterijum tablete (bactrim)
Diklofen retardirani (diklofen retard)
Kroasan (cor-as)
Rapetanka (rapten k)
Embrion (embecin)
Revizor (redizorg)
Olimp (olint)

24sata

hulio_salinas

QuoteLjiljana Vasiljeviæ, upravnica „Apoteke 2", izdvaja primer pacijenta koji je tra¾io sprej „samanta". Apotekarka je ustanovila da se radi o spreju „marisol", nakon èega je kupac zakljuèio: „Znao sam da se radi o nekoj ¹panskoj seriji"

bold:  :Bog :Bog :Bog
HAHAHAHA... UNBLIVBALE!!!  :K :K :K :K

Morpheus

U Uzicu traze "sefteli tabletice" (brufen) i "nisan" za srce (inace, ranisan koji sa srcem nema apsolutno nikakve veze)?!Al' dobro'desava se!

Bred


Morpheus

Pa sta znam, to "sefteli" im je valjda neka boja koja bi trebala da bude ona roze boja brufena od 400 mg.

stef

 probudio sam pola kuce...HHHAAAA...vris

Bred


Dukica


mace

"¹ampon milijarder" bi mogao biti isto sto i "¹ampaon milion",a to treba da bude nekada¹nji MILINOR - ¹ampon protiv va¹ki :>

jecapereca

Ja sam cula da diuretik lasix zovu laser :lol2:

vuksa

meni jednom nisu hteli da prodaju lasix :batina
a jednom kad sam im trazio nesto su me tako cudno pogledali...i rekli decko nemamo mi to tvoje :>

Bred

Quote from: jecapereca on 27-02-2007, 16:19:59
Ja sam cula da diuretik lasix zovu laser :lol2:
:siza: pa, mozda i jeste laser u izvesnom smislu :K

shiky

Dok smo bili na praksi u 3.razredu,drugarici,koja je bila u "Mateji Ivanovicu" je dosla neka devojka da se zali na test za trudnocu-svi su pozitivni :wall:

Smrda

Quote from: shiky on 07-03-2007, 18:09:29
Dok smo bili na praksi u 3.razredu,drugarici,koja je bila u "Mateji Ivanovicu" je dosla neka devojka da se zali na test za trudnocu-svi su pozitivni :wall:
:siza:  :siza: :siza: :siza: :siza: :siza: :siza: :siza:jooj,nije bas smesno...
ali jeste...
hahahahaha

Roben

 :116: :116: :116: :116: :116:
ово је стварно добро