Najveæa gu¾va na medicini

Started by Bred, 22-06-2006, 09:08:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Na Stomatolo¹ki i Farmaceutski fakultet u Beogradu veæ prvog dana se pojavilo vi¹e uèenika nego ¹to ima slobodnih mesta, a medicinski u Beogradu i Ni¹u skoro popunili kvotu

BEOGRAD - Slika upisa studenata na fakultete ostala je ista kao pro¹le godine. Najveæe interesovanje studenata i dalje je za Pravni, Ekonomski, Stomatolo¹ki, Farmaceutski i Medicinski fakultet. Prvog dana upisa na Pravni fakultet u Beogradu dokumenta je predalo 1.000 uèenika, a ova visoko¹kolska ustanova ukupno æe upisati 1.800 studenata. Na Ekonomskom fakultetu juèe se prijavilo 950 buduæih bruco¹a, a na Medicinskom 460.
      

STATUS CRNOGORSKIH STUDENATA ZNAÆE SE DANAS

BEOGRAD - Upis studenata na dr¾avne fakultete i vi¹e ¹kole poèeo juèe, a Vlada Srbije æe odluku o statusu akademaca koji dolaze iz Crne Gore doneti tek na dana¹njoj sednici u Kragujevcu. Svi fakulteti su juèe normalno primali dokumenta buduæih crnogorskih studenata, a ka¾u da neka posebna upustva iz Ministarstva prosvete nisu dobili.
- Iz Ministarstva nam je samo stigao dopis da æe konaèna odluka biti doneta danas. Dobili smo standardna upustva o upisu, ali se u njemu ne pominju studenti iz Crne Gore. Zasada oni normalno konkuri¹u i videæemo da li æe ove godine biti promenjen njihov status. Oni æe svejedno morati da pola¾u prijemni ispit bilo da se vode kao domaæi ili strani studenti - rekla je Tanja Vranje¹eviæ iz Studentske slu¾be Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.
Na sednici Vlade Srbije, odr¾anoj pre sedam dana, predlo¾eno je da studenti iz Crne Gore koji se izjasne da su srpske nacionalnosti budu tretirani kao domaæi, a Ministarstvo posvete treba da predlo¾i poseban akt o tome. Predlo¾eno je da oni budu tretirani kao studenti iz Republike Srpske, sa kojom je potpisan poseban sporazum. Za razliku od studenata srpske nacionalnosti iz okolnih zemalja koji treba da prilikom upisa prilo¾e nostrifikovanu diplomu srednje ¹kole, akademci iz Republike Srpske upisuju se kao i na¹i graðani.
U sluèaju da Vlada Srbije odluèi da crnogorski studenti budu tretirani kao stranci, oni æe morati da plaæaju ¹kolarinu za strane studente koja iznose od 800 do 3.000 evra, a sme¹taj u studentskim domovima morali bi da plaæaju po ekonomskim cenama.
M. J.
      
   
   

- Ove godine ukupno æemo upisati 575 bruco¹a, a odziv prvog dana je ne¹to manji. Ranijih godina prvog dana je dolazilo i po 800 uèenika, a pretpostavljam da je ove godine manji odziv zbog velike vruæine. Sigurno æe jo¹ dosta uèenika doæi danas i sutra - rekla je Branka Radonjiæ iz Studentske slu¾be Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Stomatolo¹ki i Farmaceutski fakultet u toku juèera¹njeg dana primili su vi¹e prijava nego ¹to ima slobodnih mesta. Na Stomatolo¹kom fakultetu za 170 mesta konkurisao je 281 uèenik, a na Farmaceutskom fakultetu indeks æe dobiti 325 bruco¹a, a samo juèe javilo se 384 kandidata.

Solidno interesovanje buduæih studenata bilo je na Geografskom, Uèiteljskom i Graðevinskom fakultetu i Fakultetu politièkih nauka, gde se prijavio malo manji broj uèenika od planiranog broja. I ove godine najslabije interesovanje je bilo na prirodno-matematièkim fakultetima. Na Hemijski fakultet javilo se oko 50 uèenika, a ove godine planirano je da indekse dobije 300 studenata.

Na kragujevaèkim fakultetima juèe se prijavilo 1.649 uèenika, a najveæe interesovanje je bilo na Ekonomskom, gde se prijavilo 457 uèenika. Na Filolo¹ko-umetnièkom fakultetu ka¾u da se prijavilo 296 uèenika i to je rekordan broj. Najmanji broj zainteresovanih uèenika juèe su imali ma¹inski fakulteti u Kragujevcu i Kraljevu i Agronomski, gde je dokumenta donelo samo po 24 uèenika.

U Ni¹u se za 340 slobodnih mesta na Medicinskom fakultetu juèe prijavio èak 331 uèenik, a veliko interesovanje je bilo i na Filozofskom i Ekonomskom fakultetu. Najmanje uèenika imali su Tehnolo¹ki i Ma¹inski fakultet.

Na fakultete Pri¹tinskog univerziteta juèe je konkurisalo 397 buduæih studenata, a najvi¹e prijavaljenih 397 bilo je na Filozofskom fakultetu. Samo pet uèenika podnelo je dokumenta na Umetnièki fakultet.
Svoja dokumenta uèenici mogu predati jo¹ danas i sutra, a na Ma¹inskom fakultetu u Beogradu i do ponedeljka. Prijemni ispiti odr¾aæe se 28, 29. i 30. juna.

http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/D06062103.shtml

Bred

Vole deca da budu lekari

NOVI SAD - Najveæe interesovanje buduæih bruco¹a po tradiciji bele¾e Medicinski fakultet, arhitektonski smer na FTN-u, Pravni fakultet i nekoliko smerova na Filozofskom (engleski jezik, psihologija, pedagogija), na kojim se veæ prvog dana upisa prijavilo vi¹e kandidata nego ¹to ima slobodnih mesta za "bud¾etsko" ¹kolovanje.

Prema odluci Univerziteta, novosadski fakulteti æe ovog leta upisati 8.928 bruco¹a, od kojih æe njih 4.291 indeks dobiti kao studenti èije se ¹kolovanje finansira iz pokrajinskog bud¾eta, dok æe ostalih 4.637 plaæati ¹kolarinu.

Najvi¹e bruco¹a upisaæe Fakultet tehnièkih nauka (950 plus 550), a zatim slede Ekonomski fakultet u Subotici (400 plus 800), Filozofski (530 plus 515), Prirodno-matematièki (622+388) i Pravni (180 plus 720). Poljoprivredni fakultet ovog leta upisuje 894 bruco¹a (515 plus 379), Tehnièki fakultet "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu 575 (185 plus 390), Medicinski 440 (147 plus 293), Tehnolo¹ki 300 (210 plus 90), Fakultet fizièke culture 300 (107 plus 193), Graðevinski u Subotici 280 (180 plus 100), Pedago¹ki u Somboru 255 (113 plus 142), a Akademija umetnosti 199 (132 plus 67).

d.sonja

koliko je prijavljeno studenata na farmaciju

trinity

Ja mislim da je 348...
Ali bice ih jos danas mislim da ce se negde oko 700 prijaviti za nas faks

Vampire 666

teshko...prosle sezone je bilo oko 550....a postoji tendencija opadanja zainteresovanosti za nas fax...

Bred

Ne razvlacite jednu te istu temu na hiljadu mesta

Masha

Kada sam ja polagala prijemni oko 700 ljudi je konkurisalo na nasem faksu tako da ste vi (mislim na one koji sada polazu prijemni) u mnogo boljoj poziciji jer vas ima manje prijavljenih.