Bezuslovan upis godina - Stav Parlamenta

Started by hulio_salinas, 08-10-2007, 18:11:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hulio_salinas

Bezuslovni upis èetvrte i pete godine
Stav  Studentskog parlamenta


Po¹tovane koleginice i kolege, danas je odr¾ana vanredna sednica Studentskog parlamenta na kojoj je jedina tema bila „Bezuslovni upis èetvrte i pete godine“. Ovu inicijativu je pokrenula grupa studenata.

Studentski parlament treba da podr¾i svaku inicijativu studenata i da im u tome pomogne, a takoðe da inicijative osuðene na propast preusmeri na pravu stranu. Ako je inicijativa osuðena na propast, Studentski parlament ima obavezu da objasni studentima za¹to je to tako i ne mora da je podr¾i. Ako grupa studenata ne ¾eli da veruje Studentskom parlamentu, mo¾e mimo njega da nastavi sa inicijativom, samo ¹to æe odgovarajuæu inicijativu potpisati Grupa studenata, a ne Studentski parlament.

Stav Studentskog parlamenta u vezi sa ovom temom je jasan: NE PODR®ATI OVU INICIJATIVU. Razlog ovome je to ¹to za ovu inicijativu ne postoji ni jedan argument „ZA“. Tra¾i se ne¹to ¹to ne mo¾e da se potkrepi argumentima. Studentski parlament ne sme sebi da dozvoli da izgubi ugled bilo kod nastavnika i saradnika, bilo kod studenata. Ako Studentski parlament podr¾i jednu nerealnu inicijativu, sve druge inicijative æe biti neozbiljno shvaæene od strane profesora.

Obja¹njenje:

Kao ¹to znate, pro¹le godine je upisana prva generacija studenata po novom studijskom programu („Bolonjci“). Na na¹em fakultetu je novi program napravljen tako da Bolonjci za jednu godinu odslu¹aju i polo¾e ispite, koje su stariji studenti slu¹ali i polagali u toku dve godine. Prvi semestar Bolonjaca odgovara prvoj godini starih studenata, a drugi semestar drugoj godini. To praktièno znaèi da Bolonjci, svojim programom, sti¾u i presti¾u starije studente. Zbog nemoguænosti postojanja „paralelnih generacija“ (dve druge godine, dve treæe godine i tako dalje, koje studiraju po razlièitim studijskim programima), fakultet donosi odluku o „spajanju generacija“ ili o bezuslovnom upisu godine za starije studente.

Ove godine je moguæe primeniti „spajanje generacija“, jer su se predmeti iz drugog semestra Bolonjaca poklopili sa predmetima druge godine starijih studenata. Studenti, koji preðu na novi studijski program, pored novih i zaostalih ispita, pola¾u samo dva diferencijalna ispita (+ strani jezik).

Sledeæe godine, kada Bolonjci budu prestigli gradivo treæe i èetvrte godine, moraæe se pristupiti bezuslovnom upisu èetvrte i pete godine. Tada ne mo¾e doæi do sapjanja generacija, jer bi u tom sluèaju stari studenti polagali pored novih i zaostalih ispita jo¹ desetak diferencijalnih ispita. To je ukupno preko dvadeset ispita za jednu godinu, ¹to je apsurd. Dakle, tek tada je moguæe (i po¾eljno) da se dozvoli bezuslovni upis èetvrte i pete godine. Zato ove godine nema razloga ni moguænosti za tako ne¹to.


Kada smo razmatrali ovu temu, prvo pitanje koje smo postavili jeste bilo „Za¹to podr¾ati?“. Jedini argumenti su bili: drugi fakulteti su ovo dozvolili, ima dosta studenata koji nisu stekli uslov za upis èetvrte i pete godine, te¹ko nam je.

„Drugi fakulteti su ovo dozvolili“
Fakulteti, na kojima je ova inicijativa podr¾ana i sprovedena u delo, novi studijski program su sproveli godinu ili dve pre na¹eg fakulteta. To znaèi da su „Bolonjci“ veæ sustigli i prestigli sa programom studente treæe i èetvrte godine, pa oni imaju razloga da sprovedu ideju u delo. Na na¹em fakultetu æe se to dogoditi sledeæe godine.

„Ima dosta studenata koji nisu stekli uslov za upis èetvrte i pete godine“
©to se tièe broja studenata koji nisu stekli uslov, situacija se nije promenila u odnosu na ranije godine. Dono¹enje novog studijskog programa nije uticalo na stari program treæe i èetvrte godine, a ni na studente koji su polagali ispite sa ovih godina. U prevodu, Bolonjski program nije uticao na broj studenata koji nisu stekli uslov, pa zbog toga nema razloga da se bilo kakvi ustupci èine. Ta dva programa su ove ¹kolske godine bila potpuno nezavisna, ¹to sledeæe godine neæe biti sluèaj.

„Te¹ko nam je“
Bilo je te¹ko na treæoj i èetvrtoj godini svih ovih godina, a ova se, kao ¹to je veæ reèeno, po programu ne razlikuje ni po èemu od prethodnih.
   

Treba skrenuti pa¾nju i na izvor ove inicijative: „NEKOM je NEKA koleginica rekla da su NEKI studenti razgovarali sa NEKIM profesorima i da su ti NEKI profesori savetovali te NEKE studente da napi¹u molbu koja æe naterati fakultet da dozvoli bezuslovan upis èetvrte i pete godine“. Ovde se radi o najobiènijoj „buvi“, poiza¹loj iz op¹te neupuæenosti o trenutnoj situaciji na fakultetu.

   
©ta dalje?

Po¹to æe situacija na fakultetu biti sve te¾a za starije studente, Studentski parlament krenuti sa akcijom uveðenja ¹to vi¹e olak¹ica za starije studente. Prva akcija æe, konkretno, biti zahtevanje jo¹ jednog ispitnog roka. U razgovoru sa prodekanom za nastavu, saznali smo da æe ovo najverovatnije i biti realizovano. Takoðe, za studente, koji preðu na Bolonjski program, postojaæe izvesne olak¹ice. O svemu ovome biæe reèi naknadno, kada se prikupi dovoljno informacija.

Pisanje zahteva za uvoðenje jo¹ jednog ispitnog roka je u toku i biæe predato Upravi na¹eg fakulteta veæ u toku sutra¹njeg dana, 09.10.2007. godine. O ovome æete, takoðe, biti uskoro obave¹teni.

Enea

nije li lakse, malo iscimati ih da malo smanje kriterijume?

Favis

profesori ne treba da smanje kriterijum vec da porade na tome da nasi izlasci na ispite ne zavise od njihovog raspolozenja, studenta koji je odgovarao pre nas i drugih privatnih problema...
...pa da ne bude kako lopion nije lek, ne koristi se vise..."koleginice oboricu vas sto lupetate!!!"  puc    :F  :F

Weishaupt

A 'bolonja' na nasem fakultetu bas ima veze sa bolonjom!
Da li zaista neko veruje da to sto se uci na fakultetu je posao koji cemo sutra raditi?

90% je cisto prodavanje magle,a kvazi bolonja koja je uvedena jos jedan vid cerupanja para roditelja studenata.
Nasi dragi profesori su se skolovali za dz, i li neke simbolicne cifre,po programu koji odjednom proglasavaju zastarelim (vec 40 godina) i losim,prete da starijim studentima nece priznati diplome,uvode sistem po principu da se drpi lova.Prave se 3 ispita od jednog.Pa kako onda oni (profesori) prvi nisu ponovo seli u klupe da obnove gradivo i poloze razliku u ispitima i kesiraju par hiljada evrica za to?
Nisu se setili da napisu udzbenike,nego se uci iz 20 godina starih hrvatskih izdanja (ko ima srece).
A parlament mora da se seti da on nije produzena ruka uprave fakulteta,vec studenata! I gospodo jos samo jedno, niko se nije rodio pametan! Pa se molim vas i nemojte tako ponasati! :nene:

stef

 Posto vidim da si upucen u pisanje plana i programa Bolonjskog programa, trebalo bi da znas, da su u pisanju studentskog programa ucestvovali studenti, i najveci deo posla su upravo ti studenti obavili. Grupa studenata koja je radila taj program su sacinjavali tadasnji najbolji studenti, zatim studenti iz parlamenta (koji poznaju zakon) i studenti koji su zavrsavali neki deo svog skolovanja u inostranstvu. I upravu u skladu sa svetskim trendom "klinickog farmaceuta" i plana i programa nekih evropskih farmaceutskih fakulteta (tacnije najvise Francuskih i Nemackih), je napravljen novi program. Daleko od toga da je prefektan, ali nije ni "daleko od Bolonje". Naravno da se slazemo da su potrebne neke izmene, ali ce uvek biti potrebne izmene, jer se farmaceutska industrija menja iz dana u dan. Ako neko ima primedbe, tu smo da ih cujemo, ali ne da neko pljuje rad drugih a da pritom nikada nije prst pomerio za dobrobit svog fakulteta. Od toga niko nema koristi.

sokobiv

Molim prestavnike parlamenta da na forumu navedu po stavkama sta su do  sad uradili u korist studenata.Valjda i mi "smrtnici studenti "imamo pravo da znamo cime se vi bavite i kako nas predstavljate.

anica_maja

sta su uradili nikad nista.
-Za predsednika je izabran Stefan Miljkovic, apsolvent
a za studenta prodekana Sonja Nektarijevic, student 3. godine.

Pored dosadasnjih clanova Saveta fakulteta Sonje Nektarijevic i Igora Djurica, za clanove Saveta su izabrani i Jovan Stojicic i Aleksandar Popovic.


samo da vam kazem da nas ,,predsednik" uopste nije u zemlji a i zavrsio je koliko ja znam fakultet a jos uvek se u sve razume !

shark

Ma njima je frka da se slucajno ne zamere nekom od prof.  :nene:Niko nista nije uradio kada su skidani rokovi(a ovaj fax. je bio tezak i sa onom gomilom rokova koji su postojali ranije). Tako da je ovo problem koji se ponavlja duzi niz godina

sokobiv

Tako sam i mislila.SRAMOTA! Nikada nisu bili tu da nam pomognu i lepo sam u jednom od ranijih postova rekla, da je njima frka za uslov kao sto nije ne bi tada "cuvali svoj ugled".Nemojte parlamentarci da se zamerite nekom profesoru,ma sve bih vas ja proterala jer ste od tih svojih funkcija samo izvlacili korist za svoja du..ta.

philoserbiana

lepo je cuti da ce uvesti ekstra rok,zadovoljna sam.po svemu sudeci sada mogu reci da vec imam uslov za petu  :smekerica:
biti u studentskom parlamentu ili nekoj studentskoj organizaciji nije nimalo lak posao,cak je nezahvalan.neko mora da te pljuje,ne mogu svi da budu zadovoljni.e,zato nisam nikada volela da budem deo takvih organizacija...imala sam problem da upisem 4.godinu,da ne pricam koliko godina je proslo...kicma da ti pukne...bese mi tesko  a005
pravedno bi bilo mozda da puste nekog kome fali 1 ili 2 ispita,ali ako nekome fali recimo 4 za uslov,e,onda nemamo o cemu da pricamo...to su bajke... :ball2:

Weishaupt

#10
Vidi ovako,ja sam malko i radio, pride nisam bio tupav da sedim na faksu do kraja nesaznavsi sta mi je posao,nego sam isao lepo ko covek,malo u apoteku, malo u veledrogeriju, malo u institut, malo u fabriku, pricao sa ljudima koji rade 20 godina u struci,a ne sa nekim likovima sa gomilom prefiksa koji sem ponavljanja iste price zahvaljujuci svom visokom proseku nisu nista drugo postigli,pa èak ni knjigu napisali, a zakonski su bili obavezani da to urade (èast izuzetcima).Nemoj samo da mi neko zucne, da to nije veliki propust.
Prièa je sledeæa,ja dekan, mene biraju asistenti kojih ima vi¹e od profesora.Asistenti kao zahvalnost meteorski napreduju, sve do profesora,ali nemogu da postanu redovni,jer je sve zauzeto,zato ajde da napravimo novi predmet, i eto!
Ima i toga u ovoj na¹oj bolonji.
©to se tièe onog, da niko nije prstom mrdnuo,to je delimièno i taèno,ali je takodje poznato da profil ljudi kojio su na nekim studentskim funkcijama nije zadovoljavajuæi.Ljudi koji gledaju samo svoj lièni interes,koji stalno pitaju, *a ¹ta ja imam od toga* predstavljaju sami sebe, i nikoga drugog.

Koliki procenat studenata ovog fakulteta ostaje da radi na faksu,a koliki odlazi da radi u apoteci,veledrogeriji,predstavni¹tvu,institutu, nauci, hm, mi to sve ucimo na ovom faksu be¹e, ili ja debelo gre¹im_
Be Free!



nego mi se udaljavamo sa teme.Drage kolege od bezuslovnog upisa nema nista.Posto birokratski naèin razmi¹ljanja dominira na na¹em fakultetu,te¹ko da æe iko izaæi u susret i onim studentima kojima fali 1 bod da polo¾e ispit.Pogotovo dok neki misle da su bogom dani.
®ao mi je, poku¹ajte ovaj rok pa ¹ta bude. :box
Ja navijam za vas, makar to bilo uzaludno :Bog :~

anica_maja

nema veze ako nas ne podrzavaju oni nismo mi toliko mutavi, nastavljamo sa peticijom i mozemo se mi direktno obratiti bez njih. rukovodstvu fakulteta je valjda bitnije misljenje vecine

Weishaupt

nazalost,neka rukovodstva su vise brinula o lovi,i to misljenje im je bilo prece.Ali neke stvari moraju jedanput da se promene, mozda æe to biti sada :help2:

Wolhard

Sta mislite koliko je realno da fakultet dozvoli bezuslovan upis godina?

Weishaupt