Usmeni ispit

Started by CicaBg, 19-10-2006, 08:27:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

katira

Ja sam ih jutros zvala i kazu da za sada sve ostaje tako, a da ce svaka eventualana promena biti objavljena na sajtu fakulteta.

magnolia

Kombinacija kod prof. Parojcic:
1. Peroralni praskovi i praskovi za kozu-sastav i osobine
2. Geli (hidrigeli)-izrada i ispitivanje
3. Prikaz izrade kapi za oci tipa rastvora
4. Osnovni principi na kojima se zasniva formulacija parenteralnih preparata sa modifikovanim oslobadjanjem lekovite supstance
5.Izrada homeopatskih lekova
Sve najbolje o profesorki i atmosferi na ispitu! Srecno!

mali veseljak

Polozila kod prof. Savic, pitanja:
1. Praskovi za peroralnu upotrebu
2.Ispitivanje vode za injekcije
3.Sterilizacija zracenjem i gasna sterilizacija
4.Izrada masti sa antibioticima
5. Primarna,sekundarna i tercijarna ambalaza
Profesorka se bas trudi da vas navede na odgovor, a desava se da se i ona rasprica tako da svakako kod nje izadjite obavezno da odgovarate.

lutienna

Položila sam kod profesorke Savić, kombinacija:

1. najčešće pomoćne materije u tečnim farm. oblicima za primenu u nos i uho
2. biofarmaceutski aspekti polučvrstih farmaceutskih oblika za dermatološku primenu (treba znati da se oslobodi oko 30% supstance iz ovih preparata, to je bilo potpitanje)
3. preparati insulina (treba pričati biotehnološki deo)
4. upotreba šećera u izradi farmaceutskih preparata
5. homeopatski preparati u farmakopejama

Profesorka ima puno strpljenja, ako se zbunite ili zablokirate kaže vam uopšteno šta treba da pričate i ukoliko ste učili odmah se svega setite. Ne insistira na brojevima, procentima, nemojte se opterećivati ako ne znate tačno definiciju. Ne zbunjuje potpitanjima i nije strašno ako ne znate odgovor. Cilj joj je da vidi da ste učili. Ja sam se dosta opterećivala detaljima i delovalo mi je da ništa ne mogu da zapamtim i ponovim, a u suštini je dovoljno uopšteno znati o pitanju. Naučite dobro sterilizaciju, to je profesorka predavala. Pet minuta imate da napišete koncept. Srećno!

zmaj_od_nocaja

Sve o prof. Jeli Milic shto sam ja iskopala na forumu, sumirano


Pre par dana sam polagala kod prof Jele Milic,ne pita previse opsirno,ali joj je terminologija jako bitna(npr. ne mozete reci samo rastvorljivost LS,vec stepen rastvorljivosti...),ali je vrlo korektna.Ja polozih,a mislila sam da me mart ceka   I jos jedan savet,ne odustajati!!!Nikasko...bolje pricati makar malo,ono sto znas,jer prof pomaze,stalno postavlja pitanjca...nekako navodi te!
Moja pitanja:
1.Ispitivanje tbl po Ph Jug V(malo vise o dissolution testu,raspadljivosti...e da,ovde se one granice pricaju za neoblozene tbl.,i o mehan otpornosti)
2.Tecni LP za peroralnu upotrebu-ovde me pitala izradu rastvora sa ako rastvornom LS.Ja ispricala kako smo radili na vezbama,a onda me pitala za industriju-kakav je sud,filteri...
3.Konzervisanje i konzerv za kapi za oci-pitala me sta je bitno za izbor konzervansa(posebno naglasiti da nije alergen!!!) i da,ne uciti koncentracije konzervanasa(ja sam ucila,a ona rece,ne treba to)
4.Gelirajuca sredstva u gelovima za kozu i sluzokozu-nabrojala one iz praktikuma,malo pitala oko rastvorljivosti za derivate celuloza(topla-hladna voda),pa za Carbomer-grudvice...e da,pitala me kakve oznake ima karbomer koji se koristi na sluzokozi,to nisam znala,uglavnom,vidi ima u praktikumu neki Carbomer P pa neki broj)...e ovo P je bitno,kao purified=preciscen.
Pitala me da li se korisiti zelatina,ja rekla DA...a onda da joj kazem koji je to gel za sluzokozu,nanosi se cetkicom.Mi to nismo radili,ja ni sad ne znam koji je  .Ali,to nista nije zamerila.
5.Cuvanje lekova u apoteci-pricala sam koje propise daje Ph Jug V,sta DAB-iz novog praktikuma sa praskovima i rastvorima...zatim me pitala kako se pakuju u apoteci.I to je to.
Srecno svima!

kombinacija kod prof Jele Milic
75,98,136,210,216

Moja kombinacija kod Jele Milic
1.formulacija prepaRATA TIPA SUSPENZIJE
2.izotonizacija kapi i sprejeva za oci
3.efervescentne tablete ispitivanja i osobine
4.izrada preparata tipa injekcija
5.BSK

Kod nas su danas bili usmeni kod prof. Jele Miliæ.

Moja pitanja:
1-pakovanje i oznaèavanje
2-farmaceutsko tehnolo¹ki aspekti izrade supozitorija i vagitorija metodom izlivanja
3-imunobiolo¹ki preparati,vrste, podjela, zahtjevi
4-emulgatori za iv preparate
5-karakteristike tableta za izradu rastvora i suspenzija

Bilo super, nije me ne¹to puno gnjavila, ja sam mislila da æe vi¹e.    Bilo nas je vi¹e i ja jesam odgovarala prva, ali ni blizu sat vremena... Sve najbolje, stvarno...   

kombinacija kod prof. Milic od danas
-Izrada tbl metodom suve granulacije
-Problemi koji se mogu javiti u toku izrade i cuvanja suspenzija
-Pirogene mat i pirogeni test
-Primena PVP u izradi farmaceutskih preparata
-Izbor ambalaze u zavisnosti od stabilnosti proizvoda
Moja kombinacija kod prof.Miliæ u junskom roku
    1.Industrijska proizvodnja suspenzija za peroralnu primenu
    2.Osobine i ispitivanja efervescentnih tableta
    3.Op¹ti principi izrade injekcija
    4.Izotoniènost kapi i losiona za oèi
    5.BSK lekova
  Sreæno svima!

Kombinacija kod prof. Milic 29, 61, 84, 125 i 176. Meni se licno profesorica uopste ne svidja, jako davi, pocev od prvog pitanja, prekida te stalno, postavlja razna pitanja, na koja jednostavno nemas odgovor. Ocekuje od tebe da cuje ono sto ona zeli da cuje, nisam stekla osecaj da zeli da pomogne studentu da polozi. Svakako srecno, nikad se ne zna!
Ja sam danas polagala kod prof. Jele Milic i izvukla sam sledecu kombinaciju:

1. Primena PEG u izradi farmaceutskih preparata (202)
2. Pseudoplasticni i plasticni reoloski sistemi-karakteristike i znacaj (83)
3. Pomocne materije za izradu lekovitih sirupa (35)
4. Vrste primarne ambalaze za parenteralne preparate (235)
5. Farmakopejski i dopunski zahtevi za ispitivanje aerosola za inhalaciju (199)

Ispit je trajao jako dugo, ali pitanja koja profesorka postavlja su normalna i logicna i onaj ko je presao materiju moci ce bez problema da odgovori na njih. Puno srece svima
Ja sam polozila kod prof Jele Milic i iako ispit jako dugo traje moji utisci su da je zena sasvim ok i navodi studenta da sto vise povezuje gradivo,ispit je u formi razgovora

Evo i ja sam polo¾ila kod Jele Miliæ, ratosiljah se bede     
Moj utisak: pita, pa razbija!

Osim ¹to pita dugo, zaista ide do detalja, i otprilike, ne mo¾e da preðe na sledeæe pitanje dok ne ka¾e¹ SVE, ili ka¾e¹ da ne zna¹ vi¹e... uvek: ¹ta jo¹, ¹ta jo¹. Treba povezivati gradivo, dobro sve ukapirati, a i praktikume preæi, ve¾be... (mene je oko sredstva za vezivanje pitala sve kako se pravi rastvor, kako se izraðuje, kakve granule daje koje sredstvo...nisam naravno sve znala, zadovoljih se slatkom osmicom  ).

Ali u principu je ok, ljubazna je, razgovara, i navodi na ono ¹to ¾eli da joj se ka¾e, i ne obara lako. I dosta je objektivna sa ocenjivanjem, sa svim ocenama koje je dala sam se slo¾ila. Meni je bio lep ispit, iako sam èekala dugo   Volim kad profesor stimuli¹e studenta da razmi¹lja 

Moja kombinacija je ista kao ¹to je imao salexandar16 

Jo¹ neke kombinacije:
[95], [17], [163], [115] i mislim [240]
[1], [130], [168], [21] i [215]
Hvala puno na informacijama  !
    Za profesorku Milic sam cula da ispituje malo duze,voli da se sve isprica...jedna moja drugarica je kod nje polozila,prva pitanja je dobro znala,to je bilo vazno,da pokaze na pocetku da zna dobro...na kraju je i profesorka postala malo popustljivija......mislim da je njoj celo gradivo bitno(kao i svim ostalim profesorkama  )
   Pozdrav

zmaj_od_nocaja

Da, htela sam samo da ostavim jedan beskrajno pozitivan komentar o profesorki Jeli Milić!!!:)
Ljudi, žena je divna, najdivnija!! Ja skoro nisam imala tako lepo iskustvo s nekog ispita.
Kombinacija mi je bila ok-osobine i vrste kapsula, formulacija i bioraspoloživost tečnih i polučvrstih, rastvori za hemodijalizu i peritonealnu dijalizu, lanolin, parafin i silikoni,šećeri u farmaciji
ja sam učila iz one *veće* skripte, knjige i praktikuma, ali ne nešto previše detaljno. Bilo mi je bitno da sve pročitam i razumem. To mi je odlično poslužilo na ispitu!!! Ako ste ikada igde pročitali to što profesorka želi da čuje od vas, ona će to i izvući iz vas podpitanjima i usmeravanjima!!Ne libite se da zastanete i dobro razmislite. Stvarno žena ima strpljenja!!!
Ja sam na ispit izašla puna predrasuda i slobodno mogu reći, prestravljena, ali sam se do te mere prijatno iznenadila da sad mogu samo svima toplo da preporučim da ISKORISTE PRIVILEGIJU KOJA IM SE UKAZALA I ODGOVARAJU KOD PROFESORKE MILIĆ! (ali ne s elementarnim neznanjem, naravno ;) ).
Toliko od mene

jelkica

Ima li savet neko ko je skoro polagao odakle spremati ispit?Jel dovoljna nova knjiga+ stari i novi praktikumi+skripta(nova ili Buha skripta)?Treba li jos nesto?Bolonjski slajdovi koliko su potrebni pored svega prethodno navedenog?