Izbori lokalni, gradski, pokrajinski i republicki 2008.god

Started by darusaz, 08-03-2008, 15:49:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

pametno.  :K


---
Markoviæ najavio vladu sa DS-om
| Izvor: B92, Beta, Tanjug
Beograd -- Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Markoviæ Palma izjavio je da æe sledeæe nedelje koalicija okupljena oko SPS-a formirati vladu sa Demokratskom strankom.


Dok predstavnik PUPS-a navodi da pregovori sa narodnjacima i radikalima nisu zavr¹eni veæ su u zastoju, Markoviæ dodaje da su za Jedinstvenu Srbiju ti razgovori zavr¹eni. "Nema novih izbora, biæe napravljena vlada sledeæe nedelje", rekao je Markoviæ novinarima posle konstitutivne sednice Skup¹tine Srbije.

On oèekuje da æe koalicija SPS-PUPS-JS danas ili sutra zauzeti jedinstven stav po pitanju formiranja parlamentarne veæine sa DS-om.

On je naveo da je poznat stav te koalicije da Sporazum o stabilizaciji i pridru¾ivanju sa Evropskom unijom ne treba poni¹tavati, a da se Jedinstvena Srbija zala¾e i za njegovu ratifikaciju.

"Kako je predsednik DSS-a Vojislav Ko¹tunica rekao da taj sporazum treba poni¹titi, za JS su razgovori sa tom strankom zavr¹eni", rekao je Markoviæ.

"Ishod pregovora za sedam dana"

Potpredsednik Socijalistièke partije Srbije Milutin Mrkonjiæ najavio je da æe u narednih sedam dana biti poznat ishod pregovora socijalista, narodnjaèke koalicije i radikala o formiranju nove vlade.

Mrkonjiæ je novinarima u Skup¹tini Srbije rekao da koalicija oko SPS-a nije zadovoljna pravnom analizom Sporazuma o stabilizaciji i pridru¾ivanju i informacijom koju su dobili od Demokratske stranke Srbije o naèinu usklaðivanja penzija.
On je dodao da je tekst SSP-a istovetan onom koji je vlada podr¾ala u novembru pro¹le godine i upitao za¹to eksperti DSS-a nisu tada izneli argumente o njegovoj ¹tetnosti po Srbiju.

Markoviæ je podsetio da je i pre raspisivanja izbora Jedinstvena Srbija bila protiv povlaèenja ambasadora iz zemalja koje su priznale jednostrano i nelegalno progla¹enu nezavisnost Kosova.

Prema njegovim reèima, stav JS-a je da Srbija treba da uðe u EU, uz po¹tovanje Rezolucije 1244, koja garantuje njenu teritorijalnu celovitost. "To je za nas sveto pismo, i od toga neæemo odustati", rekao je Markoviæ.

Prema njegovim reèima, JS nema posebne zahteve kada je reè o ministarskim mestima, ali æe insistirati na ¹to veæoj decentralizaciji vlasti.

Daèiæ: Trudim se da doðe do dogovora

Predsednik Socijalistièke partije Srbije Ivica Daèiæ izjavio je da æe narednih dana biti poznato da li ima parlamentarne veæine ili ne.

"Ako ne bude veæine sa Demokratskom strankom Srbije, Novom Srbijom i radikalima, onda æe stranaèki organi odluèiti o daljim koracima", kazao je Daèiæ novinarima u Skup¹tini Srbije.

Dodao je da se nada da æe biti prevaziðeni problemi u pregovorima socijalista sa narodnjacima i radikalima.

"Ja se trudim da doðe do dogovora, a za dogovor treba strpljenja i zato pozivam sve partnere na strpljenje", kazao je Daèiæ.

"Mi ne odugovlaèimo zato ¹to se cenjkamo oko resora. Mi samo ¾elimo da se ispo¹tuju na¹i principi. Ne mo¾emo uæi u vladu koja neæe pobolj¹ati polo¾aj penzionera", kazao je Daèiæ.

Upitan da li mo¾e da vidi SPS u buduæoj vladi sa Demokratskom strankom, naveo je da u ovom trenutku koalicija oko SPS-a ne razmi¹lja o tome, jer pregovara sa DSS-om i SRS-om.

"Ja se trudim da se napravi parlamentarna veæina i SPS æe imati konstruktivan pristup u sastavljanju vlade", naveo je Daèiæ.

On je, ipak, rekao da bez jedinstvenog stava koalicije nema parlamentarne veæine.

Lider socijalista tvrdi da je SPS u delikatnoj poziciji, jer je pre 2000. godine napadan da je posvaðao zemlju sa celim svetom, pa ne ¾eli da ponovo krive stranku za lo¹ odnos sa EU.

Krkobabiæ: Ne prekid nego zastoj

Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovan Krkobabiæ izjavio je da pregovori koalicije okupljene oko Socijalistièke partije Srbije sa Demokratskom strankom Srbije i radikalima oko formiranja nove vlade nisu prekinuti nego je "nastao zastoj" zbog pripreme dodatnih materijala.

Krkobabiæ je novinarima, u pauzi sednice Skup¹tine Srbije, rekao da ti dodatni materijali treba da sadr¾e odgovore na principe koje je postavila koalicija SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija, a tièu se konkretnog programa i dobijanja garancija oko njegovog sprovoðenja i dinamike realizacije.

"Kad sve dobijemo, onda æemo sesti dalje da razgovaramo", rekao je on.

nastavak => http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=06&dd=11&nav_category=418&nav_id=303159


--
Nikoliæ: Biraèi æe kazniti SPS

| Izvor: Beta
Beograd -- Zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikoliæ izjavio da "sve vi¹e lièi da æe vlada iæi na tu stranu" da koalicija okupljena oko SPS formira vladu sa DS.

Nikoliæ je kazao da je SRS spremna da bude opozicija, kao i ranije, a zna se "¹ta je posao opozicije", i poruèio da ako SRS i DSS "budu opozicija, DS nema èemu da se raduje".

On je, gostujuæi na TV Foks, kazao da mu je najzanimljivija politika lidera PUPS-a Jovana Krkobabiæa, koji tra¾i kontrolni paket da æe biti siguran u vladi. "Pa, ako vlada ne ispuni ciljeve, podnesu se ostavke i tu nema garancija", rekao je Nikoliæ.

"Deset dana ne pregovaram"

Zamenik predsednika Srpska radikalne stranke Tomislav Nikoliæ izjavio je da veæ deset dana ne pregovara ni sa kim i da æe se narednih nedelja saznati ko æe biti vlast, a ko opozicija.

"Èujem da se vode neki pregovori pa ne mogu ba¹ taèno da vam ka¾em ¹ta æe biti. Ja veæ deset dana nisam razgovarao ni sa kim", kazao je Nikoliæ novinarima u Skup¹tini Srbije.
Nikoliæ je kazao da je lider SPS Ivica Daèiæ u razgovorima sa SRS i DSS "tra¾io da bude jedini potpredsednik vlade", ali da nije bilo moguæe da SRS nema ni jednog potpredsednika.

"Lako je izmisliti razloge kada ne¹to ne ¾elite. Mi smo sve to zavr¹ili vrlo brzo i trebalo je samo vreme da se ta vlada obelodani. Ali, vreme istièe. Ako neko misli sada da je lako prevariti svoje biraèe, grdno se vara", kazao je Nikoliæ.

On je rekao da biraèi sve "pamte i znaju da vrate".

"Nemoj samo da neko kroz neku godinu ka¾e 'oteli ste nam vi, radikali, biraèe i jo¹ nam niste vratili'. Mi nikome ni¹ta ne otimamo, ali graðani Srbije cene politièare ne samo po onome ¹to govore u kampanji, nego i po onome ¹to urade posle kampanje", rekao je Nikoliæ.

b92



:news:
Aligrudiæ: Mr¹avi izgledi za vladu
| Izvor: Tanjug
Beograd -- Potpredsednik DSS-a Milo¹ Aligrudiæ izjavio da su mr¹avi, skoro nikakvi, izgledi da novu vladu formiraju DSS-NS, SRS i koalicija okupljena oko SPS-a.

U intervjuu "Politici", Aligrudiæ je rekao da su pregovori zapali u æorsokak zato "¹to je Ivica Daèiæ, lider SPS-a, izgleda odluèio da pogazi izbornu volju graðana, koji su za tu stranku glasali, a èiji su principi o najva¾nijim dr¾avnim pitanjima bili relativno podudarni sa stavovima DSS-NS-a i SRS-a".

Aligrudiæ je kazao pregovori nisu formalno prekinuti, ali da je oèekivanje da se pregovori nastave sada dovedeno u pitanje po¹to se vidi da druga strana to ne ¾eli.

"Kad dobijete sijasest informacija, koje niko ne demantuje, da se pregovori vode na drugom mestu, onda stièete utisak da neko ko se zaklinje da pregovora sa vama, pregovara, ipak, sa nekim drugim", rekao je Aligrudiæ.

Prema njegovim reèima, "niko normalan neæe poverovati da je problem u pregovorima nastao zbog 'papira i analiza' veæ se "radi o jednom stra¹nom pritisku, pre svega, van na¹e zemlje, a unutar zemlje o najobiènijoj trgovini".

"Veæ vidimo da novine objavljuju kako se socijalisti noæu tajno dogovaraju sa Demokratskom strankom o resorima, a danju, javno, navodno, pregovaraju sa nama. Dakle, to nije naèin na koji se vode pregovori, prema tome, mislim da problem nije u Jovanu Krkobabiæu, niti u Jedinstvenoj Srbiji. Kljuè problema je u onima koji tu listu nose, u najjaèoj stranci na njoj - SPS-u", kazao je Aligrudiæ.

DSS o "pouzdanosti" SPS-a

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenoviæ izjavio je danas da æe predsedni¹tvo te partije u ponedeljak ili utorak doneti definitivnu odluku o tome da li æe nastaviti ili prekinuti pregovore o formiranju vlade sa socijalistima.

"Mislim da ima dovoljno vremena da koalicija oko SPS da jasan odgovor na na¹e predloge i analize", rekao je Mladenoviæ.

Portparol DSS je rekao da je njegov stranaèki kolega Zoran Lonèar juèera¹njom ocenom da je SPS "nepouzdan partner" izrekao jasan stav koalicije DSS-NS i da on "nema tu ¹ta da doda".

"©to se tièe Beograda dogovor je èvrst. Na gradskom nivou, SPS je potpuno pouzdan partner", rekao je Mladenoviæ.

Upitan da objasni svoju raniju izjavu da dogovora na gradskom nivou neæe biti ako radikali, socijalisti i narodnjaci ne budu napravili vladu, Mladenoviæ je rekao da je ta izjava stavljena u drugaèiji kontekst.

"Rekao sam da nisam siguran da ukoliko na centralnom nivou ne mo¾e da se formira koalicija, da æe te koalicije na lokalnom nivou ostajati u svim sluèajevima", kazao je Mladenoviæ.

b92

rodiæ

ma ni ja vi¹e ne gledam vesti jer znam da æe se DS dogovoriti sa SPSom.a i mora da se uèi.a jo¹ dok odgledam svaku utakmicu,pitanje je hoæu li stiæi i za jul da nauèim.¾alosno je ¹to nam formiranje vlade zavisi od SPSa,od ljudi koji bi trebali da le¾e u CZu,al po¹to su oni politièki legitimni mora se videti ¹ta je najbolje re¹enje.pozdrav

Bred

Potpisan sporazum ZES-SPS
| Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Beograd -- U Predsedni¹tvu Srbije potpisan je koalicioni sporazum o formiranju Vlade Srbije izmeðu liste Za evropsku Srbiju i stranaka oko SPS-a, potvrdio je novinarima Ivica Daèiæ.

Ivica Daèiæ i Boris Tadiæ (FoNet, arhiva)
Ivica Daèiæ i Boris Tadiæ (FoNet, arhiva)
Koalicioni sporazum potpisali su lideri DS-a i SPS-a, Boris Tadiæ i Ivica Daèiæ, kao i lideri PUPS-a i Jedinstvene Srbije Jovan Krkobabiæ i Dragan Markoviæ. Daèiæ je dodao da æe deklaracija o politièkom pomirenju SPS-a i DS-a biti potpisana sledeæe sedmice, nakon formiranja Vlade Srbije.

Posle potpisivanja sporazuma Daèiæ je rekao da æe se vladajuæa koalicija zalagati za oèuvanje teritorijalnog integriteta, nastavak evropskih integracija, ekonomski razvoj i postizanje socijalne pravde.

Koalicija SPS-PUPS-JS imaæe mesto prvog potpredsednika, koji æe ujedno biti ministar policije, potpredsednika vlade zadu¾enog za rad i socijalnu politiku i ministre rudarstva i energetike, za infrastrukturu i za prosvetu, rekao je Daèiæ.

On nije ¾eleo da ka¾e ko æe biti na tim funkcijama, veæ je najavio da æe to biti saop¹teno naredne nedelje, kada se sazove sednica parlamenta na kojoj æe biti izabrana vlada.

On je rekao da su se dogovorili o ulaganju pet milijardi evra u infrastrukturu u naredne èetiri godine, pre svega u saobraæaj, kao i zapo¹ljavanje 200.000 ljudi.

Dogovorili su se i da se ove godine penzije poveæaju za deset odsto, a da se usvoji zakon koji æe omoguæiti da u narednoj godini proseèna penzija bude 70 odsto od proseène plate u Srbiji, rekao je Daèiæ i dodao da to podrazumeva i besplatnu zdravstvenu za¹titu i obrazovanje za najsiroma¹nije.

"Mi smo veoma zadovoljni ¹to ovo nije samo sporazum o funkcijama koje æe neko obavljati, veæ dogovor o politici koju æe Vlada Srbije voditi u narednom periodu i smatramo da upravo iz te politike pomirenja i prevazila¾enja sukoba iz pro¹losti, mo¾emo doæi do jedinstva u voðenju dr¾ave koje æe Srbiju èiniti demokratskom, kulturno razvijenom i socijalno pravednom", rekao je Daèiæ.

Daèiæ je kazao da na dana¹njem sastanku nije bilo reèi o formiranju vlasti u Beogradu.

Predsednik PUPS Jovan Krkobabiæ ocenio je da je izuzetno va¾no to ¹to koalicioni sporazum sadr¾i najbitnije taèke socijalnog programa partije na èijem je èelu.

Predsednik JS Dragan Markoviæ oèekuje da æe nova vlada funkcionisati èetiri godine i da æe se potom videti napredak u Srbiji.

U DS-u, inaèe, oèekuju da æe Vlada Srbije biti izabrana u ponedeljak. Zbog toga je potrebno da predsednik Srbije zvanièno dostavi predsednici Skup¹tine spisak sa imenom mandatara i èlanova buduæe Vlade, zbog èega je i bilo neophodno potpisati sporazum.

I danas o "ministarskom zakonu"

Skup¹tina Srbije veæ danas bi mogla da glasa o zakonima o vladi i ministarstvima. U ponedeljak æe jedina taèka dnevnog reda biti izbor nove vlade.

Skup¹tina je nastavila sednicu razmatranjem amandmana na Predlog zakona o ministarstvima. Kako B92 saznaje u parlamentu, po zavr¹etku rasprave poslanici æe se danas izja¹njavati o oba predloga zakona - izmenama Zakona o vladi i predlogu Zakona o ministarstvima.

Posle glasanja sednica æe biti prekinuta, a u ponedeljak æe se birati nova Vlada Srbije.


Vlada, za èiji sastav je mandat dobio sada¹nji ministar finansija Mirko Cvetkoviæ, predviða 24 umesto dosada¹nja 22 resora.

Funkcioner Demokratske stranke Dragoljub Miæunoviæ izabran je za predsednika Odbora Skup¹tine Srbije za inostrane, dok je njegov zamenik funkcioner Demokratske stranke Srbije Milo¹ Aligrudiæ. Miæunoviæ je na mestu ¹efa skup¹tinskog Odbor za inostrane poslove bio i u prethodnom sazivu.

Na dana¹njoj konstitutivnoj sednici Odbora odluèeno je i da Skup¹tinu Srbije na zasedanju Parlamentarne skup¹tine NATO-a od 14. do 17. jula predstavlja delegacija iz pro¹log skup¹tinskog saziva, koju æe predvoditi Marko Ðuri¹iæ iz DS-a, po¹to nova delegacija jo¹ nije izabrana.

Konstituisan je i Odbor za ravnopravnost polova, a za predsednicu tog tela izabrana je Elena Bo¾iæ-Talijan iz Srpske radikalne stranke koja je tu funkciju obavljala i u pro¹lom skup¹tinskom sazivu.

Do sada je konstituisano 11 od ukupno 30 skup¹tinskih odbora.

"Vlada u ponedeljak"

©efica poslanièke grupe liste “Za evropsku Srbiju” Nada Kolund¾ija rekla je da oèekuje da æe nova vlada biti izabrana na sednici u ponedeljak.

Kolund¾ija je novinarima u parlamentu kazala da æe danas, verovatno, biti zavr¹ena rasprava o amandmanima na Predlog zakona o ministarstvima, a zatim odreðen dan za glasanje, nakon èega æe u ponedeljak biti izabrana nova vlada.

A poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan ©ormaz izjavio je da je eventualno pravljenje sopstvenog poslanièkog kluba Nove Srbije samo tehnièka stvar u Skup¹tini i da to neæe praviti probleme izmeðu tih dveju stranaka koje su u koaliciji.

"Nemamo nikakvih problema, sve funkcioni¹e kako treba", rekao je ©ormaz novinarima u Skup¹tini Srbije. "Ako je njihova ¾elja da imaju poseban poslanièki klub zbog minuta¾e, to je u redu", rekao je ©ormaz.

Seniæ: SSP odmah po izboru Vlade

Ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridru¾ivanju sa Evropskom unijom je prvi zadatak koji Skup¹tina Srbije mora da obavi nakon izbora nove vlade, izjavio je zamenik ¹efa poslanièke grupe G17 plus Vlajko Seniæ.

"Oèekujemo relativno brzo formiranje vlade i, nakon toga, gotovo sutradan, ratifikaciju SSP", rekao je Seniæ novinarima u Skup¹tini Srbije. On je naveo da æe u kratkom vremenu biti ratifikovani i drugi meðunarodni sporazumi koji su ostali u proceduri zbog raspisivanja izbora.

Seniæ je rekao da ne postoji nikavo nezadovoljstvo meðu strankama èlanicama liste “Za evropsku Srbiju” i da oèekuje da koalicioni sporazum koji je praktièno definisan bude i verifikovan izborom vlade.

"Naravno, kada se pravi vladajuæa koalicija koja je sastavljena od razlièitih stranaka, nije moguæe napraviti idealan koalicioni sporazum, ali su¹tina nove vlade je put Srbije ka EU i tu za svakog pojedinca i politièku stranku ima sasvim dovoljno mesta da daju odgovarajuæi doprinos", rekao je Seniæ.



:news:
Formirana nova Vlada Srbije (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,14398.0.html)