Погинула дјевојчица, 25 путника повријеђенo

Started by frckica-j, 09-03-2009, 11:52:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frckica-j

Погинула дјевојчица, 25 путника повријеђено
Извор: Глас Српске

СОКОЛAЦ, ИСТОЧНО СAРAЈЕВО - Шеснаестогодишња Божица Пејовић из Подгорице погинула је, а 25 путника је повријеђено, када је аутобус никшићких регистарских ознака, пун дјеце, јуче у 6.45 часова слетио са магистралног пута Хан Пијесак - Соколац и преврнуо се у мјесту Жљебови, десетак километара од Сокоца.

Портпарол Центра јавне безбједности Источно Сарајево Данка Тешић казала је да су се у аутобусу налазила 52 путника, међу којима 46 дјеце, узраста од 13 до 16 година, возач, три родитеља и два водича.

- Двадесетак путника је у први мах смјештено у соколачки ресторан "Романија", а 34 је превезено у Клинички центар Касиндо - казала је Тешићева.

Начелник хирургије у Клиничком центру Касиндо Славко Ждрале, који је са медицинским особљем прегледао и збринуо сву дјецу, рекао је да су повријеђени ван животне опасности и да је у болници задржано седам пацијената.

- Ријеч је о повредама које не захтијевају озбиљније хируршке захвате. Сви пацијенти су ван животне опасности и углавном је ријеч о повредама насталим као посљедица превртања аутобуса и најчешће се ради о повредама главе, рамена и кољена са примјетним огреботинама - казао је Ждрале.

Дежурни окружни тужилац у Окружном тужилаштву у Источном Сарајеву Џармин Пашић је казао да је возач никшићког аутобуса приведен у Полицијску станицу Соколац, гдје ће бити задржан до даљњег.

Пашић је такође потврдио да је у овој саобраћајној несрећи страдала малољетна женска особа, те да је Тужилаштво издало наредбу за обдукцију тијела, саобраћајно вјештачење и вјештачење техничке исправности возила.

- О узроцима несреће у овом тренутку се не може говорити, јер би то било прејудицирање. Осим аутобуса није било других учесника у саобраћају и детаљи ће бити познати након саобраћајног вјештачења - казао је Пашић.

Четрнаестогодишња Ива Кажић из Подгорице казала је да је са другарима из плесног клуба "Матрикс", који су окупљали плесаче из Никшића, Даниловграда и Подгорице, била на плесном такмичењу у Бијељини и да су се са тог такмичења враћали кући.

- Кренули смо прије четири сата ујутро и углавном док смо се возили сви смо спавали. Пробудила сам се када је све изгледа било завршено. У њедрима и панталонама било ми је пуно стакла. Око осам часова звала сам маму и јавила јој шта се десило. Недуго након тога дошао је мој тата Ђорђе. Ни сама не знам како је брзо стигао - каже преплашена Ива.

Додаје да је добро прошла у овој саобраћајној несрећи и да само пред очима има слике крви и дјеце која пружају руке да им се помогне. Ивин отац Ђорђе каже да је дошао са пута из Загреба и да је одмах из истих стопа пошао према Источном Сарајеву.

- Сва срећа да ми је дијете живо и здраво. Тек кад сам је видио, знам да је жива - каже Ђорђе.

Тринаестогодишња Јелена Шћекић која је добила повреде лица и рамена каже да је видјела једну дјевојчицу која је била заглављена испод аутобуса.

- Једва смо је извукли. И ја сам спавала када ме вриска пробудила. Добро сам прошла и једва чекам да се вратим у Подгорицу - каже Јелена.

Одмах по пријему информације о несрећи, сви надлежни из града Источно Сарајево, општине Соколац, Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево су се укључили у збрињавање повријеђених путника.

Посебну захвалност путници су упутили су хотелу "Београд", који је великодушно прихватио сву повријеђену дјецу и сносио све трошкове њиховог боравка.

У акцију прихвата дјеце укључили су се и припадници ЦЈБ Источно Сарајево на челу са начелником Зораном Мандићем.

Путници којима није била потребна даља медицинска помоћ смјештени су у хотел "Београд", гдје су сачекали своје родитеље, представнике Владе Црне Горе и амбасадора Црне Горе у БиХ Рамиза Башића.

Башић је казао да је обишао мјесто несреће, дјецу у хотелу "Београд" и болницу "Касиндо". Он је истакао да ће Влада Црне Горе подузети све што буде требало да се дјеца пребаце из Источног Сарајева према Црној Гори.

Вриска

Међу повријеђеним путницима била је и једанаестогодишња Николина Милутиновић која је испричала да ју је пробудила вриска и да није схватила шта се дешава. Она каже да су излазили кроз поломљен прозор од аутобуса и да су путници указивали једни другима помоћ.

- До Сокоца су нас пребацивали мјештани из села у коме се десила несрећа, као и случајни пролазници. Срећа па сам прошла са блажим повредама - каже Николина.

Делегације

Двије делегације црногорске Владе кренуле су јуче послијеподне из Подгорице у посјету дјеци повријеђеној у саобраћајној несрећи која се догодила у Жљебовима.

Раније је за Републику Српску отпутовао градоначелник Никшића Небојша Радојичић, јавља дописник Срне из Подгорице.