Studentske igre posvaðale studente

Started by frckica-j, 07-04-2009, 14:04:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frckica-j

Igre posvaðale studente
Izvor: Nezavisne novine

Univerzitetske sportske igre, koje su otvorene juèe, podijelile su studente, tako da se devet studentskih organizacija opredijelilo da neæe uèestvovati u takmièenjima.

Naime, do sada je Studentska organizacija Univerziteta u Banjaluci (SOBL) organizovala Univerzitetske sportske igre, a od ove godine istu manifestaciju je organizovao i Studentski parlament Univerziteta u Banjaluci.

U dopisu koji su predstavnici devet pojedinaènih studentskih organizacija slali Stanku Staniæu, rektoru Univerziteta u Banjaluci, i nadle¾nim ministarstvima se istièe da neæe uèestvovati na Univerzitetskim sportskim igrama koje organizuje Studentski parlament, jer ne ¾ele da ru¹e autoritet rektora i kr¹e autonomiju Univerziteta.

Perica Markoviæ, potpredsjednik SOBL-a, istakao je da je van pameti da se dopis o organizovanju sportskih igara po¹alje na fakultete u ponedjeljak, a da se do petka ekipe okupe i prijave.

"Imam informaciju da je prijavljeno samo osam ekipa u fudbalu, a kad smo mi organizovali igre bilo je prijavljeno 25 ekipa. Savezi studenata s pojedinaènih fakulteta treba da delegiraju svoje ekipe i da se odr¾e takmièenja unutar samih fakulteta kako bi se izabrale najbolje ekipe. Koji je cilj takvih igara koje se organizuju samo èetiri dana? Mislim da iza svega stoji novèana korist nekih pojedinaca, jer je Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport izdvojilo 15.000 KM za organizaciju igara", rekao je Markoviæ.

Predstavnici oba studentska udru¾enja istièu da su drugoj strani nudili saradnju u organizaciji igara, ali da su oni to odbili.

"Igre koje organizuje Studentski parlament treba da traju pet dana, a kad smo mi to organizovali trajale su oko dva mjeseca", dodao je Markoviæ.

Milan Grubor, predsjednik Studentskog parlamenta, istièe da æe predstavnici 12 banjaluèkih fakulteta uèestvovati na igrama, te da im za uèestvovanje nije potrebna podr¹ka njihovih matiènih studentskih organizacija.

"Kontaktirali smo potpredsjednika SOBL-a da zajedno organizujemo ovu manifestaciju, ali nismo dobili odgovor. Svi koji su ¾eljeli da uèestvuju u sportskim takmièenjima ili u organizaciji mogli su predati svoje prijave u na¹im prostorijama", rekao je Grubor.

U SOBL-u su odluèni da uprkos nedostatku sredstava organizuju posebne univerzitetske igre 22. aprila na Dan grada Banjaluka.

Njegoslav Joviæ, predsjednik Studentskog saveza Pravnog fakulteta, je istakao da niko nije delegiran od strane ovog saveza da uèestvuje na studentskim igrama koje organizuje Studentski parlament, jer smatraju "da je u pitanju kraða projekta".

"Ne ¾elimo da uèestvujemo u pranju novca. Mi æemo podr¾ati igre koje æe organizovati SOBL na Dan grada pa makar ih morali organizovati bez velikih sredstava. Radiæemo d¾abe samo da se tradicija nastavi", rekao je Joviæ.

U SOBL-u istièu da je nelogièno organizovati studentske igre usred aprilskog ispitnog roka i oèekivati veliki odziv.

Danijel Muratoviæ, predsjednik Studentske organizacije Ma¹inskog fakulteta, je istakao da je za pro¹logodi¹nje studentske igre utro¹eno 13.000 KM za dva mjeseca, a da je za ove planirano 15.000 KM koje æe biti potro¹ene za èetiri dana.

"Sa istim smo projektom aplicirali za ta sredstva s tim da smo imali petogodi¹nju tradiciju organizacije Univerzitetskih sportskih igara, a organizaciju je dobio Studentski parlament putem nekakvih veza koje imaju u resornom ministarstvu", rekao je Muratoviæ.

Obje studentske organizacije su izjavile da imaju podr¹ku Stanka Staniæa, rektora Univerziteta u Banjaluci, za organizaciju igara.

"Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport RS je svake godine pomagalo ove igre finansijski i logistièki, ali nije nadle¾no za organizaciju studentskih udru¾enja. Mi smo podr¾ali ove igre u interesu studenata i nije nam bilo bitno ko je predstavnik studenata", rekao je Dario Saviæ, pomoænik ministra za porodicu, omladinu i sport RS.

Bojkot

Univerzitetske sportske igre u organizaciji Studentskog parlamenta bojkotovali su Studentski savez Pravnog fakulteta, Studentska organizacija Ma¹inskog fakulteta, Udru¾enje studenata Visoke ¹kole unutra¹njih poslova, Studentska organizacija Prirodno-matematièkog fakulteta, Savez studenata Tehnolo¹kog fakulteta, Organizacija studenata Studentskog centra Banjaluka, Studentska organizacija Akademije umjetnosti, Organizacija studenata Farmacije i SOBL-a.

Bred


frckica-j

Ili bolje reèeno: mi k'o mi... Ni¹ta èudno...  :dole:
Da ne bi bilo zabune, mi pripadamo Studentskom parlamentu a ne SOBLu, zvanièno, a Organizacija studenata farmacije je, zasad bar, nepriznata organizacija jer smo mi dio Medicinskog fakulteta a ne zaseban fakultet i kao takvi dio SSMFa (saveza studenata med. faksa) koji je dio Studentskog parlamenta... (Za neupuæene...)

Bred

:face:

Bolje i ostanite sto vise nezavisni mozete da budete ...

:wink: :K2: