Uz lights cigarete se ne ostavlja pu¹enje

Started by sokobiv, 08-11-2009, 23:24:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sokobiv


Uz lights cigarete se ne ostavlja pu¹enje
Subota, 7. novembar 2009. 12:34    

Pu¹aèi koji preðu na cigarete sa manje katrana, na kojima pi¹e "lajt" (light), neæe zbog toga lak¹e ostaviti duvan veæ æe im to biti jo¹ te¾e, poruèuju struènjaci Univerziteta iz Pitsburga.

Oni su ustanovili da pu¹aèi koji su se "prebacili" na "lajt" cigarete imaju èak 60 odsto manje izglede da zaista ostave duvan, od onih koji su ostali verni klasiènim cigaretama.

"Moguæe je da je to zato ¹to pu¹aèi misle kako su 'slabije' cigarete manje ¹tetne za zdravlje pa tako predstavljaju prihvatljivu alternativu potpunom ostavljanja pu¹enja", ka¾e dr Hilari Tindl, koja je rukovodila istra¾ivanjem.

U istra¾ivanju na 31.000 pu¹aèa, utvrðeno je da je njih 12.000, ili 38 odsto, u nekom trenutku pre¹lo na "lajt" cigarete. Èetvrtina njih je tvrdila da su to uèinili samo zbog boljeg ukusa, 20 odsto je priznalo da je, osim ukusa, motiv bio i to ¹to su "lajt" cigarete manje ¹tetne po zdravlje i ¹to je to bio deo napora da vremenom sasvim prestanu da pu¹e, a èak 42 odsto je navelo da je to bio korak na putu ka potpunom odricanju od cigareta.

Meðu ispitanicima koji su pre¹li na "slabije" cigarete, èak 58 odsto je izmeðu 2002. i 2003. poku¹alo da ostavi pu¹enje, meðutim, njihova uspe¹nost u tome bila je 60 odsto manja u odnosu na pu¹aèe klasiènih cigareta.

Osim toga, neka ranija istra¾ivanja su pokazala da tzv. "lou tar" (low-tar) cigarete (sa niskim sadr¾ajem katrana) imaju isto toliko katrana, nikotina i drugih ¹tetnih sastojaka kao i obiène.

(Tanjug)

iwanna 87

 :wall: :wall: Tako je i moj zeto probao da   ostvi Malboro,pa sad pusi Careliu slims i  neverovatno sexy     gejovski izgleda! :lol: :lol:

Bred

[off]Ivana, luda si! [/off]  :cvet

Tabex je dobar, imam par okorelih pusaca koji su ostavili cigarete uz pomoc njega a cujem da postoji i neka knjiga nakon cijeg citanja kao svi ostavljaju pusenje ...  :wink:

jecaperec

Koja knjiga,Brede?
imam drugaricu koja je 1.cigaretu zapalila u 6.razredu,a vec poduze 2pakle dnevno   :krsti: :roll:

Bred

'bem li ga, ne znam kako se tacno zove ...